Sieboldhuis PERSBERICHT
Europese primeur in Japanmuseum SieboldHuis: Overzichtstentoonstelling Utagawa Kunisada
4 oktober 2016
Japanmuseum SieboldHuis toont van 9 december 2016 t/m 5 maart 2017 ‘Kunisada. Koele geisha’s en gepassioneerde acteurs’. Nooit eerder werd er een overzichtstentoonstelling in Europa gemaakt van de meest veelzijdige, succesvolste en productieve Japanse prentkunstenaar uit 19de eeuw. Met deze tentoonstelling heeft het Japanmuseum een primeur met een allesomvattend overzicht van Utagawa Kunisada’s oeuvre.

Utagawa Kunisada (1786-1865), ook bekend als Toyokuni III, was de meest productieve en succesvolste Japanse kunstenaar van de eerste helft van de 19de eeuw. Kunisada’s reputatie oversteeg die van zijn beroemde tijdgenoten Hokusai, Hiroshige en Kuniyoshi. In zijn lange carrière van 55 jaar heeft hij zich ontwikkeld als veelzijdig kunstenaar en was hij verantwoordelijk voor het ontwerp van zo'n 25.000 prenten. De meeste van de ruim 150 prenten en schilderingen zijn voor het eerst in Leiden te zien.

Het Japanmuseum eert de prentkunstmeester 230 jaar na zijn geboorte met deze tentoonstelling. Topstukken uit museale- en privécollecties uit de hele wereld zijn in bruikleen gegeven voor deze overzichtstentoonstelling, waarin vrouwen en acteurs centraal staan. Zo ook de zeer bijzondere vroege prenten van uitzonderlijke kwaliteit van courtisanes en geisha die door Philipp Franz von Siebold tussen 1823-1828 in Japan zijn aangeschaft.

'Kunisada. Koele geisha's en gepassioneerde acteurs' geeft een chronologisch overzicht, waarbij verschillende genres voor het voetlicht komen. Er zijn prenten van vrouwen in weelderige kimono’s, kleurrijke acteurs, krachtige helden, pure landschappen en thema's als het populaire verhaal van Genji. Ook surimono, de in kleine oplage gedrukte luxe prenten omlijst met poëzie, en waaierprenten zullen in dit overzicht niet ontbreken. Let ook op de gedetailleerde triptieken die Kunisada in samenwerking met de belangrijkste landschapskunstenaar Utagawa Hiroshige (1797-1858) gemaakt heeft, waarvoor Kunisada de treffende portretten maakten en Hiroshige de adembenemende landschappen.  

De tentoonstelling is in twee delen te bezichtigen. Bezoek beide delen om de artistieke ontwikkeling van Kunisada optimaal te ervaren. Zijn vroegste werken worden gekenmerkt door zacht, natuurlijk kleurgebruik en een rustige compositie. Met het verstrijken van de jaren wordt zijn kleurgebruik feller, intenser en het beeld complexer.
Deel I: 9 december 2016 t/m 22 januari 2017 > Kunisada’s meesterwerken van 1805 tot 1828
Deel II: 24 januari 2017 t/m 5 maart 2017 > Kunisada’s meesterwerken van 1829 tot 1865

Gelijktijdig met ‘Kunisada’ zijn er fotografische werken van Casper Faassen. ‘De dingen die voorbij gaan. Fotografisch werk van Casper Faassen’ toont 14 werken gebaseerd op de tijdelijkheid van het aardse. Geïnspireerd door de gelaagdheid van Japanse prentkunst zijn Faassens werken opgebouwd uit verschillende lagen fotografie en schilderkunst. De laag craquelé waarmee de tijd aan het werk is toegevoegd, benadrukt het contrast tussen schoonheid en verval. Verdwijnen en verschijnen vormt de rode draad in deze serie werken, waarin de vergankelijkheid vereeuwigd wordt in schilderkunst en fotografie.

Bij deze tentoonstelling verschijnt een catalogus en een veelzijdig activiteitenprogramma. Kijk voor meer informatie over de tentoonstelling, lezingen, workshops, en rondleidingen op www.sieboldhuis.org.


 
Eerste sneeuw in Mimeguri
Utagawa Kunisada, 1820
 
Muronotsu in de provincie Harima
Utagawa Kunisada in een cartouche van Utagawa Hiroshige, 1858
 
- einde persbericht -
Noot voor de redactie:

Voor meer informatie en/of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Marjolijn Goos
goos@sieboldhuis.org of 071-51255390.

Japanmuseum SieboldHuis, Rapenburg 19, 2311 GE Leiden.
Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 10.00 - 17.00 uur.
Entree: € 8,00/ MK geldig / kinderen t/m 12 jaar gratis
Wijzig uw gegevens of meld u af voor persberichten van Japanmuseum SieboldHuis

Verzorgd door MailingLijst