Opslaan
  [ Activiteiten ]       [ Tentoonstellingen ]       [Nieuws ]   
ACTIVITEITEN
Kinderworkshop 'Maak je eigen golf'
> zondag 30 januari en zondag 20 februari van 13.00 - 15.00 uur
> deelname gratis

Tijdens de tentoonstelling ‘Hokusai 250’ kunnen kinderen op twee zondagen kennismaken met het beroemdste kunstwerk van Japan: 'De grote golf' van Katsushika Hokusai. Na een korte inleiding over Hokusai en zijn golf, gaan de kinderen zelf aan de slag om een eigen golf te maken. Uit de mooiste creaties wordt één winnaar gekozen die een Japanse prijs krijgt. Inschrijven kan nog t/m vrijdag 28 januari resp. vrijdag 18 februari voor de workshop via e-mail: info@sieboldhuis.org.
Lees meer over de de kinderworkshop
Lezing: Economie van de Nederlands-Japanse betrekkingen
> zondag 13 februari, om 14.00 uur
> entree: €7,50; Vrienden €5,00
Eens per maand neemt het SieboldHuis de bezoeker mee naar de diepere achtergronden van de Nederlands-Japanse betrekkingen in de lezingenreeks Japan achter de schermen. Op 13 februari geeft dr. Jeroen Lamers, directeur van de Bestuursraad van het Ministerie van Economische Zaken, een lezing over de huidige economische betrekkingen tussen Nederland en Japan.

Lees verder over de lezingencyclus van het SieboldHuis en de Shofukan
Korte filmvertoningen over Hokusai
> laatste weekend: 26 en 27 februari
> meerdere keren per dag tussen 12.00 en 16.00 uur

In het laatste weekend van de tentoonstelling, op 26 en 27 februari, vinden gedurende 12.00 uur en 16.00 uur korte filmvertoningen plaats over het leven en werk van Hokusai. U kunt op de dag zelf aanschuiven in de Panoramakamer, aanmelden hiervoor is niet nodig.  Deze activiteit wordt mede mogelijk gemaakt door de Japanse Ambassade.
Lees verder over de lezingencyclus van het SieboldHuis en de Shofukan
terug naar boven
TENTOONSTELLINGEN
Hokusai 250 deel 2 van start
> t/m 27 februari
Vanaf vrijdag 21 januari is deel 2 van de tentoonstelling ‘Hokusai 250’ opengegaan voor het publiek. Uiteraard is ook in dit deel de beroemde ‘Grote Golf’ te zien, evenals de ‘Rode Fuji’ en het ‘Zelfportret op 83-jarige leeftijd’. Nieuw zijn ‘De brug de Nihonbashi in Edo’ met het unieke Westerse lineair perspectief, een voorbeeld van Hokusai’s bloemenprenten ‘Tentoonstelling van ikebana-stukken’ en zelfs een waaierprent. Ook zijn er nieuwe bladzijden te zien uit verschillende ‘Hokusai manga’. Zondag 27 februari is de laatste openingsdag van de tentoonstelling.
lees verder over de tentoonstelling
terug naar boven
NIEUWS
Nieuw dagboek Siebold

Zoals al eens eerder bericht in de nieuwsbrief heeft Siebold tijdens zijn verblijf in Japan een dagboek bijgehouden. Martien van Oijen, onderzoeker bij Naturalis, heeft dit dagboek reeds vertaald. Onlangs heeft hij zijn hand echter ook kunnen leggen op het dagboek van de heer Johannes van Overmeer Fisscher, boekhouder op Deshima ten tijde van Siebold. Deze heeft ook een paar aardige anekdotes over Siebold en het leven op Deshima genoteerd. Per 6 februari zullen deze per dag gepubliceerd worden op Siebolds blog.
 Lees hier de vorige afleveringen uit Siebolds dagboek
Veel bezoekers Hokusai 250
Met ruim 3.000 bezoekers voor deel 1 is de tentoonstelling ‘Hokusai 250’ nu al een groot succes. De beroemde ‘Grote golf bij Kanagawa’ trekt veel bezoekers uit binnen- en buitenland naar het SieboldHuis. Vooral tijdens de weekenden stromen vele enthousiastelingen toe om de unieke exemplaren te bewonderen en we hopen dat deel 2 minstens zo’n groot succes zal worden.
Nieuwe website in de lucht per 1 februari

Zoals aangekondigd in de vorige nieuwsbrief krijgt het SieboldHuis een nieuwe website. Per 1 februari zal deze officieel de lucht ingaan. Met een nieuwe frisse uitstraling en een verbeterde structuur hopen we beter te kunnen voldoen aan de verwachtingen van de digitale bezoeker. Wij wensen u alvast veel leesplezier en mocht u nog wat missen op de nieuwe website, laat het ons zeker even weten!
2011 Themajaar “Kawaii”
In 2011 besteedt het SieboldHuis extra aandacht aan de hedendaagse cultuur van Japan, waarin de jeugd centraal staat. In totaal worden vier grote tentoonstellingen georganiseerd die aandacht schenken aan het thema 'kawaii' oftewel 'schattigheid'. Jongeren maar ook veel volwassenen in Japan voelen zich sterk aangetrokken tot alles wat schattig is, van Hello Kitty tot kleine dieren of schattige meisjes. Wat dit betekent voor de huidige cultuur en de Japanse invloed op het westen, ziet u vanaf maart in de verschillende tentoonstellingen. De eerste tentoonstelling is “Sterren, bloemen en honingnacht. Hedendaagse kunst van Takano Aya”, van 11 maart t/m 24 april.

terug naar boven

copyright 2010 SieboldHuis
%%UNSUBSCRIBE%%
Verzorgd door MailingLijst