Sieboldhuis Nieuwsbrief december 2015
Laatste nieuwsbrief 2015
Het einde van 2015 is bijna in zicht. Wij kijken terug op een succesvol jaar, met een veelzijdig tentoonstellingsaanbod: Naast de vaste collectie zag u de gedetailleerde schilderingen van Kawahara Keiga, de kostbare kimono's van Kubota en de ingewikkelde knopen en krijgers van Shinkichi Tajiri. Sinds vorige week kunt u de prachtige prenten en foto's met Fuji in de hoofdrol bewonderen. Naar verwachting heeft Japanmuseum SieboldHuis eind december meer dan 40.000 bezoekers ontvangen in 2015.
Wij danken de gastconservatoren, sprekers, vrijwilligers, sponsoren èn de bezoekers. Er zijn afgelopen jaar veel activiteiten georganiseerd, waaronder de lustrumviering, de Japanmarkt, leerzame lezingen, creatieve workshops en verdiepende rondleidingen. Ook bij 'Fuji. Iconische berg in in beeld' worden er verschillende activiteiten rondom de tentoonstelling georganiseerd. Via deze nieuwsbrief stellen wij u daar graag van op de hoogte.

 
Japanmuseum SieboldHuis ontvangt eervolle Japanse onderscheiding
10 december 2015

Japanmuseum SieboldHuis is op donderdag 10 december 2015 onderscheiden met de prestigieuze ‘Japanese Foreign Minister’s Commendation’ award. Fumio Kishida, de Japanse minister van Buitenlandse Zaken maakte eerder de lijst van Commendations bekend.
Het museum ontvangt deze eervolle aanbeveling voor haar memorabele rol in de relatie tussen Nederland en Japan en het bevorderen van wederzijds begrip. De oorkonde werd officieel overhandigd door de heer Masaru Tsuji, ambassadeur van Japan in Nederland aan Kris Schiermeier, Directeur/ bestuurder van Japanmuseum SieboldHuis.

Lees meer

 
'Fuji. Iconische berg in beeld'
10 december 2015 - 6 maart 2016
Van 10 december 2015 t/m 6 maart 2016 toont Japanmuseum SieboldHuis de tentoonstelling 'Fuji. Iconische berg in beeld'. Ruim 140 werken geven een veelzijdige kijk op de heilige vulkaan. Foto's en Japanse prenten (met topstukken van de prentkunstenaars Hokusai en Hiroshige) laten zien waarom deze berg het nationale symbool van Japan is.

De tentoonstelling wordt in twee delen getoond, met in elk deel andere thema's:
Deel I >  10 december 2015 t/m 24 januari 2016 
Deel II > 26 januari 2016 t/m 06 maart 2016

Gastconservator Chris Uhlenbeck en Kuniko Numata waren op 8 december te gast in het Radio 1 programma 'Met Het Oog Op Morgen' om in de studio te vertellen over Fuji-san en de tentoonstelling.
Luister hier het fragment terug.

Om 'Fuji. Iconische berg in beeld' de komende periode extra onder de aandacht te brengen hangen er grote banieren op het station van Leiden Centraal.

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door:
Prins Bernhard Cultuurfonds - Tjerk Buchter Fonds, Astellas BV en Cultuurfonds Leiden.
 
Lezing: Fuji in de verte
20 december 2015
Daan Kok bespreekt hoe Japan via de Hollandse connectie in aanraking kwam met methoden van perspectieftekenen in Europese kunst. Aan de hand van diverse voorbeelden wordt getoond hoe Japanse schilders en prentontwerpers verschillende technieken toepasten om hun composities diepte te geven. De berg Fuji speelt in deze ontwikkelingen een centrale rol als compositioneel en visueel ijkpunt

Meer informatie en aanmelden klik hier

 
Rondleiding: Fuji Deel 1
Tijdens de rondleiding van gastconservator Chris Uhlenbeck komt u meer te weten over de Japanse prenten uit het eerste deel van de tentoonstelling. Voor meer informatie en reserveren klik op de onderstaande links.

Er zijn een beperkt aantal plaatsen beschikbaar voor de rondleidingen, dus meld u snel aan

Lees verder
 
Fuji-workshops in de kerstvakantie
23 december 2015 - 30 november 2015
Wat is manga eigenlijk, hoe is het ontstaan en nog het meest belangrijk, hoe teken je een mangafiguur?
Je gaat in deze workshop samen met Peter van der Toorn aan de slag en leert de basistekentechnieken van manga, met Fuji in de hoofdrol.

Schrijf je snel in via de link, want er zijn maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

 
Lezing: Slapend in eeuwigheid
10 januari 2016

Professor van Gulik neemt u in deze lezing mee op reis rond Fuji aan de hand van de prentenserie van Hokusai.
Om de Fuji kan men niet gemakkelijk heen. Tijdloos en rustig slapend staat het daar in het middelpunt van de Japanse archipel, vereerd als een groots monument in de natuur en ervaren als een belangrijk symbool in de cultuur en samenleving van Japan.

Voor meer informatie en aanmelden klik hier

 
Lezing: De magie van Shikoku
17 januari 2016
Yvonne Schoutsen liep in de herfst van 2013 de Shikoku Ohenro, een eeuwenoude route van 1200 kilometer langs 88 tempels, in de voetsporen van de monnik Kobo Daishi. Het avontuur voerde door bossen, langs vissersplaatsjes maar ook door de steden in de vier prefecturen van het eiland Shikoku.

In deze lezing zal Yvonne foto’s laten zien van haar pelgrimstocht en daarbij vertellen over achtergronden van deze Ohenro.

Meer informatie en aanmelden klik hier
 
Winnaars Tajiri-tekenwedstrijd

  Tijdens de tentoonstelling 'Shinkichi Tajiri: Universal Paradoxes' konden de museumbezoekers zich laten inspireren door de ingewikkelde knopen van Tajiri. In de kelder van het museum was er ruimte om zelf een knoop te ontwerpen. Uit alle inzendingen zijn er drie winnaars gekozen. De winnaars zijn inmiddels geïnformeerd en zullen binnenkort hun prijs in ontvangst nemen. 

   
  Gezellige feestdagen en een voorspoedig 2016!
  De directeur en medewerkers van Japanmuseum SieboldHuis wensen u fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar! Vanwege de feestdagen is het museum gesloten op 1e kerstdag (vrijdag 25 december) en nieuwjaarsdag (vrijdag 1 januari). Op de overige dagen is het SieboldHuis volgens de gebruikelijke openingstijden geopend: dins. t/m zon. van 10.00 uur tot 17.00 uur.
  Het kantoor is van 19 december t/m 4 januari 2016 gesloten

  Wijzig uw gegevens of meld u af

  Verzorgd door MailingLijst