Sieboldhuis Nieuwsbrief februari 2016
Wegens succes verlengd!
10 december 2015 - 27 maart 2016

De tentoonstelling ‘Fuji. Iconische berg in beeld’ wordt wegens succes verlengd tot en met zondag 27 maart 2016. De tentoonstelling geeft een veelzijdige blik op de heilige vulkaan aan de hand van meer dan 70 werken. Topstukken van de grote prentkunstmeesters Hokusai en Hiroshige staan in deze tentoonstelling centraal.

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door:
Prins Bernhard Cultuurfonds - Tjerk Buchter Fonds, Astellas BV en Cultuurfonds Leiden.

Meer informatie over de tentoonstelling klik hier
 
'Binnenstebuiten. Kimono's van Mieke de Waal'
8 april 2016 - 29 mei 2016
In het voorjaar van 2016 toont Japanmuseum SieboldHuis de tentoonstelling ‘Binnenstebuiten. Kimono’s van Mieke de Waal’. De 15 soft sculptures van Mieke de Waal zijn gemaakt uit verschillende materialen en hun vorm is veelal geïnspireerd op de kimono.
Elke soft sculpture vertelt zijn eigen verhaal. Het is opvallend hoe vaak dat ‘verhaal’ gaat over thema’s die ook het leven en werk van Philipp Franz von Siebold tekenden.

Meer informatie klik hier
 
220ste verjaardag Siebold
Op woensdag 17 februari vierden wij traditiegetrouw Siebolds' geboortedag. Inmiddels is het 220 jaar geleden dat Siebold in Würzburg geboren werd.

Dit jaar herdenken we ook de 150-ste sterfdag van Philipp Franz von Siebold (1796 – 1866). Dit doen we met verschillende activiteiten, lezingen en rondleidingen.
Houd de website in de gaten voor het actuele activiteitenprogramma.

Tip: Ook de Leidse Hortus botanicus besteedt van 13 mei t/m 18 oktober aandacht aan Japan & Von Siebold

Lees verder
 
Gagaku door Chitose Trio
16 februari 2016
In samenwerking met de Universiteit Leiden werd er op dinsdag 16 april een voorstelling met authentieke Japanse Gagaku muziek gehouden. Het Chitose Trio speelde op traditionele Japanse instrumenten verschillende muziekstukken. Het publiek kon na afloop ook proberen de instrumenten te spelen.
 
Gratis kinderworkshops in de voorjaarsvakantie
24 februari 2016 - 3 maart 2016
Wat is manga eigenlijk, hoe is het ontstaan en nog het meest belangrijk, hoe teken je een mangafiguur?
Wegens groot succes worden er in de voorjaarsvakantie extra mangaworkshops georganiseerd. In deze workshop ga je samen met Peter van der Toorn aan de slag en leer je de basistekentechnieken van manga, met Fuji in de hoofdrol.

Schrijf je snel in via de link, want er zijn maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

 
Lezing: Fuji en de geschiedenis van de Japanse fotografie
6 maart 2016
Foto's van de berg Fuji gemaakt door de Japanse fotografe Asako Narahashi en de Engelse fotograaf Chris Steele-Perkins, te zien in de corridors van Japanmuseum SieboldHuis, completeren de tentoonstelling 'Fuji, Iconische Berg in Beeld'.

Aan de hand van foto's van Fuji-san neemt fotografisch kunsthistorica en galeriehoudster Annemarie Zethof u mee op een wandeling door de fascinerende geschiedenis van de Japanse fotografie.

Meer informatie en aanmelden klik hier
 
Primatologen in discussie: Nederland en Japan
8 maart 2016
Op dinsdagavond 8 maart organiseert The Cognition, Behavior & Evolution Network in the Low Countries een discussie avond in Japanmuseum SieboldHuis.

Tijdens deze bijeenkomst worden door Tetsuro Matsuzawa en Jan van Hooff thema's besproken zoals "Alleen mensen hebben emoties" en "In Japan hebben robots een ziel". 

Dinsdagavond 6 maart, 19.00 - 20.30 uur.
Let op: de voertaal is Engels
Entree voor deze lezing is €8,-

Klik hier voor aanmelden voor de lezing
 
Herdenking 'Fukushima, 5 jaar later'
13 maart 2016
Vijf jaar geleden werd het oosten van Japan getroffen door een zware aardbeving, met als gevolg een tsunami die niet alleen 15.000 levens eisten maar ook de kernramp bij Fukushima veroorzaakte. Het getroffen gebied is nog grotendeels onbegaanbaar en veel levens staan nog steeds op zijn kop. Vlak na de ramp zijn er verschillende acties opgezet om de getroffenen een steuntje in de rug te geven, zoals het project “Duizend wenspoppetjes voor Japan”.

Japanmuseum SieboldHuis stelt ter gelegenheid van de vijfjarige herdenking een boek samen met foto’s, tekeningen en persoonlijke boodschappen voor de slachtoffers van de tsunami. Maak een mooie tekening, gedicht of foto en kom op 13 maart naar Japanmuseum SieboldHuis. Daar bundelen we alle wensen tot een herdenkingsboek.

Meer informatie klik hier
 
Theatertip: De Sleutel van Tanizaki in Theater aan het Spui
7 maart 2016
De wereldberoemde roman van Tanizaki wordt op maandag 7 maart op toneel gebracht door het Vlaamse LOD in de regie van Josse de Pauw.
Een man en een vrouw lezen elkaars dagboeken en weten dat van elkaar. Op toneel staan een actrice, twee danseressen en een percussionist.

> Gebruik de code TANIZAKI en krijg € 5 korting.

Kaarten en meer informatie via Theater aan het Spui
Wijzig uw gegevens of meld u af

Verzorgd door MailingLijst