Sieboldhuis Nieuwsbrief juni 2016
Te mooi om weg te gooien. Verpakkingsdesign uit Japan
10 juni 2016 - 28 augustus 2016
Ontdek vanaf morgen een fascinerend onderdeel van de Japanse consumptiecultuur. Hedendaagse technologieën en marketingstrategieën bepalen grotendeels de vorm van productverpakkingen. Het ontwerp is vaak geïnspireerd op decoratieve motieven van  kunstobjecten uit het verleden. De esthetiek van verpakkingen wordt ook sterk beïnvloed door Japanse tradities rondom het verpakken van geschenken. De tentoonstelling 'Te mooi om weg te gooien. Verpakkingsdesign uit Japan' laat aan de hand van museale objecten, consumptieartikelen en cadeauverpakkingen zien hoe het heden en het verleden samenkomen in verpakkingsdesign.

Tijdens de tentoonstelling worden er verschillende activiteiten georganiseerd. Bekijk het actuele programma met lezingen, rondleidingen en workshops op de website.

Meer informatie over de tentoonstelling klik hier

Mede mogelijk gemaakt door: LeidenAsiaCentre - NWO - Astellas B.V.
 
Lezing: Japanse verpakkingen in historisch perspectief
12 juni 2016

De ontwikkeling van de hedendaagse Japanse productverpakkingen werd sterk beïnvloed door het naoorlogse "economische wonder." De stijging van persoonlijke consumptie tijdens de jaren 1950 en 1960 ging hand in hand met de groeiende adoratie van de Amerikaanse manier van leven, met de nadruk op comfort, reinheid en vooral het gemak.

Gastconservator van 'Te mooi om weg te gooien. Verpakkingsdesign uit Japan' professor Cwiertka legt uit hoe de wegwerpcultuur (vertegenwoordigd door drankkartons, PET-flessen, plastic bakjes, containers en wikkels die allemaal bedoeld zijn voor eenmalig gebruik) de nieuwe realiteit van de Japanse levensstijl is geworden.

Datum: 12 juni, 14.00 - 15.00 uur, Schatkamer
Door: Prof. dr. Katarzyna Cwiertka
Meer informatie en aanmelden: klik hier

 
Reminder: Vriendenavond 'de Smalle brug'
16 juni 2016

Twee keer per jaar wordt er een activiteit georganiseerd speciaal voor de Vrienden van Japanmuseum SieboldHuis. Tijdens deze editie van de Vriendenavond geven auteurs van het boek 'De Smalle brug' Menno Fitski en Jan de Hond een toelichting op hun onlangs verschenen publicatie.
17:30  uur                         Ontvangst met koffie
18:00  uur                         Welkomstwoord door Kris Schiermeier
18:15  uur                         Lezing ‘De Smalle Brug’ door Menno Fitski en Jan de Hond
19:15 - 20:30 uur              Borrel
Bijna 250 jaar was Nederland het enige westerse land dat rechtstreeks handel mocht drijven met Japan. Handel is altijd het hoofdingrediënt geweest van de Nederlands-Japanse betrekkingen, maar er was ook uitwisseling op het gebied van kunst en kennis. De recente publicatie ‘De smalle brug: Japan en Nederland sinds 1600’ belicht de unieke en soms turbulente gedeelde geschiedenis aan de hand van de rijke collecties van het Rijksmuseum in Amsterdam. Auteurs Menno Fitski en Jan de Hond  nemen u mee in de verhalen die objecten vertellen: van bewondering en interesse, maar ook van onbegrip en wantrouwen.              

Datum: 16 juni, 17.30 - 20.30 uur
Door: Menno Fitski en Jan de Hond
Meer informatie en aanmelden: klik hier

Nog geen Vriend van Japanmuseum SieboldHuis, maar wel interesse? Klik hier voor meer informatie en aanmelden.

 
Lecture: The paradoxes of packaging design in Japan
19 juni 2016

Hedendaags verpakkingsdesign uit Japan wordt meestal geassocieerd met bepaalde esthetische concepten, technieken en materialen. Het gebruik van natuurlijke materialen en summiere decoraties worden vaak gezien als "typisch Japans". Echter, een bezoek aan een Japanse supermarkt geeft een heel ander beeld. De diversiteit in vormen, materialen en kleuren van de producten in de winkels is verbijsterend. Hoe kan deze paradox verklaard worden?

Gastconservator van 'Te mooi om weg te gooien. Verpakkingsdesign uit Japan' Dr. Machotka geeft in deze lezing uitleg over de beeldtaal van het hedendaagse Japanse verpakkingsdesign.

Let op: deze lezing is in Engels

Datum: 19 juni, 14.00 - 15.00 uur, Schatkamer
Door: dr. Ewa Machotka
Meer informatie en aanmelden:  klik hier

 
Workshop: Japans inpakken
Het geven van geschenken is een van de belangrijkste rituelen uit het dagelijks leven in Japan. Er wordt dan ook veel zorg besteed aan het inpakken van cadeaus. Met veel aandacht voor detail worden de cadeaus verpakt. Lukt het om met inpakpapier en één stukje plakbandje een cadeautje te verpakken? Mardie Feikens leert je de fijne kneepjes van het Japanse inpakken.

Datum:
26 juni, 14.30 - 15.30 uur, Europakamer
Door:
Mardie Feikens
Meer informatie en aanmelden:
klik hier

Lees verder
 
Drukke mei-maand voor Japanmuseum SieboldHuis
Afgelopen maand mei was een succesvolle maand voor Japanmuseum SieboldHuis. De tentoonstelling 'Binnenstebuiten. Kimono's van Mieke de Waal' en haar Artist Talks hebben veel enthousiaste bezoekers gehad. Tijdens de Leidse Museumnacht was er sushi, sumo-worstelen, sake, spookverhalen een speedlezing en meer in het museum. Ruim 2.000 bezoekers bezochten tussen 20.00 - 01.00 uur het museum op 28 mei.
Ook kijken we terug op een succesvolle negende editie van de jaarlijkse Japanmarkt. Ondanks de slechte weersverwachtingen bezochten ruim 8.300 geïnteresseerden in de Japanse kunst en cultuur de markt. De tiende editie van de Japanmarkt zal volgend jaar plaatsvinden op 1e Pinksterdag, 4 juni 2017.

 
Certificaat van uitmuntendheid
9 juni 2016
Onlangs werd bekendgemaakt dat TripAdvisor® Japanmuseum SieboldHuis een Certificaat van uitmuntendheid heeft toegekend. Het certificaat wordt uitgereikt aan bedrijven die het afgelopen jaar uitstekende reizigersbeoordelingen op TripAdvisor hebben ontvangen. Onder de ontvangers van een Certificaat van uitmuntendheid bevinden zich accommodaties, eetgelegenheden en attracties uit de hele wereld die constant een goede klantervaring bieden. 
 
 
Oproep: Fotowedstrijd
Doe mee aan de fotowedstrijd en maak kans op geweldige prijzen!
Japan is hot! Japans eten, Japanse kleding, Japanse producten en daarmee Japanse invloeden zijn voelbaar in Nederland.
Maar hoe groot is de invloed van Japan in Nederland eigenlijk? Dat ga jij laten zien!  Upload een mooie foto van Japanse invloeden in Nederlandse openbare/publieke ruimtes naar onze website: www.inclusiveworks.eu >Projecten > Japan en Nederland
Foto’s kunnen worden ingezonden tot 30 september 2016, 17:00 uur.

De deskundige jury kiest uit de ingezonden foto’s de beste uit, waarna die in een foto-expositie zullen komen te hangen in Japanmuseum SieboldHuis en op locatie in Japan.
De drie beste foto’s uit deze reeks worden beloond met een fantastische prijs!
 

Wijzig uw gegevens of meld u af

Verzorgd door MailingLijst