NIEUWSBRIEF NATIONAAL  |  maart / april 2017, nummer 1
Mainline
Bewustwording, opsporing en toeleiding tot effectieve Hepatitis C zorg
In 2014 deed Mainline onderzoek naar risicoprevalentie en kennis op het gebied van Hepatitis C (HCV) onder bezoekers van laagdrempelige dag-inloopvoorzieningen in Amsterdam.

Afgelopen maand is het HCV Project Amsterdam gestart: Bewustwording, opsporing en toeleiding tot effectieve Hepatitis C zorg; Naar virus-eliminatie onder (ooit) injecteerders in Amsterdam.' Dit project is een samenwerking tussen GGD Amsterdam, de Regenboog Groep en Mainline.

Op dit moment worden voorbereidingen getroffen. Vanaf mei starten de trainingen aan begeleiders van inloophuizen en Maatschappelijke opvang (MO). Vanaf juni gaan de veldwerkers van Mainline op pad om voorlichting te geven aan de primaire doelgroep, inwoners van MO instellingen en bezoekers van inloophuizen. Het project loopt tot maart 2018. Daarna volgt een eindevaluatie en rapport.
Lees meer
Hulpgroep: Crystal Meth Anonymous Amsterdam
Ex-gebruikers van crystal meth kunnen zich sinds januari aansluiten bij Crystal Meth Anonymous (CMA) in Amsterdam. Deze groep is speciaal opgericht voor mensen die in het verleden afgleden door crystal meth. Tijdens de wekelijkse meeting delen zij hun persoonlijke ervaringen met clean blijven en omgaan met trek ('craving').

Elke zaterdag, 12.30 - 13.30u, Jacob Obrechtstraat 93, Amsterdam.
Lees meer over deze hulpgroep
Webinar chemsex voor professionals in de zorg
Afgelopen februari konden artsen en (soa)verpleegkundigen de digitale leermodule en webinar 'chemsex' volgen, die we samen met Soa Aids Nederland ontwikkelden. De leermodule is niet meer beschikbaar, maar de webinar nog wel!

Het geeft deelnemers kennis over wat chemsex inhoudt en handvaten om het onderwerp bespreekbaar te maken.
Lees meer
Rian Warmoeskerken
Aanvankelijk zou ik als Programma Manager Nationaal tijdelijk de taken van mijn voorgangster Renate van Bodegom uitvoeren gedurende de periode van haar verlof van mei 2016 t/m januari 2017. Nu Renate heeft besloten om samen met haar man naar New York te gaan, heeft Mainline me gevraagd of ik haar functie op de nationale afdeling wil overnemen.
Natuurlijk heb ik niet geaarzeld en hier volmondig ja op gezegd! Lees meer
Training op maat
Een training van Mainline vergroot je kennis over uiteenlopende middelen en biedt gedegen harm reduction tips. Hoe? Op speelse wijze via activerende werkvormen en de inzet van ervaringsdeskundigen en experts uit het werkveld, zoals verslavingsartsen en psychiaters.

Afgelopen tijd gaven we trainingen aan o.a. het Leger des Heils, Humanitas, GGZ en HVO Querido. Enkele quotes:

'De training was boven verwachting, zeer leerzaam en educatief'

'Je kon alles vragen, niks was te gek'

'De afwisseling tussen theorie en praktijk vond ik super.'
Lees meer
Natural High
Hoe bereik je een high zonder terug te vallen op oude drugsgewoonten?

Lees onder andere over de euforie van ademhalingssessies, cacao en trancedansen om de hogere sferen te bereiken. Journalist Klaas Boomsma vertelt hoe hij zijn coke- en alcoholgebruik inwisselde voor een hardlooppassie. Ook in dit nummer een interview met onderzoeker Mascha Nuijten: Er is hoop voor cokegebruikers die willen minderen.
Lees meer
En de vliegreis gaat naar Frits Smit!
De winnaar van de schrijfwedstrijd is Frits Smit uit Amsterdam. Mainline riep lezers in het jubileumnummer op om hun gekste drugservaring op te schrijven en in te sturen. Frits stuurde niet één, maar twee verhalen in. Frist ontving een reischeque ter waarde van 500,- euro. “Wow! Ik win normaal nooit wat,” zei een verraste Frits. “De laatste keer dat ik op vakantie ging, was vijftien jaar terug! Nu kan ik mijn zus in Portugal opzoeken.” Lees zijn winnende verhalen hier.
Hepatitis-C Community Summit
18 & 19 april in Amsterdam
De top waar medische experts en vertegenwoordigers van harm reduction diensten samenkomen. Besproken worden o.a. de behoeften en mogelijkheden om Hepetitis C behandeling beschikbaar te maken voor ieder die dat nodig heeft. Schrijf je nu in! 
Lees meer
EnquĂȘte basecoke- en opiaatgebruikers
'Slechte longen, maar wel een eigen plek, en meestal best tevreden'

In 2016 nam Mainline bij 75 basecoke- en/of opiaatgebruikers een enquête af over drugs, gezondheid, wonen en kwaliteit van leven. Hieruit bleek dat veel mensen lichamelijke gezondheidsklachten hebben, maar desondanks over het algemeen best tevreden zijn met hun leven, woonsituatie en zorg. Als we doorvragen dan hebben mensen vaak nog wel verbetertips. Bekijk de uitkomsten 
Lees meer
 
Mainline
U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u zich hiervoor heeft aangemeld of omdat u een relatie van ons bent.

Als u geen e-mails meer wenst te ontvangen, kunt u zich  afmelden.

© Mainline. All rights reserved.
Verzorgd door MailingLijst