Sieboldhuis Nieuwsbrief juni 2017
A.s. zondag de 10e Japanmarkt op het Rapenburg
4 juni 2017
Op zondag 4 juni 2017 van 12.00 tot 17.00 uur organiseert Japanmuseum SieboldHuis op 1e pinksterdag voor de tiende keer de Japanmarkt op het Rapenburg in Leiden.
De markt vindt jaarlijks plaats om het bezoek van de Japanse Keizer in 2000 aan Japanmuseum SieboldHuis en het Rapenburg te herdenken.

Zondag 4 juni | 12:00 – 17:00 | Rapenburg, Leiden

Hierbij alvast een greep uit de programmering:

Feestelijke opening:
Om 12.00 uur is de feestelijke opening met ambassadeur Inomata, burgemeester Lenferink, en directeur Schiermeier. De taiko-drummers van Pure Percussion zullen de officiële opening muzikaal omlijsten.

Rapenburg:
Ruim 400 meter markt vanaf het begin van het Rapenburg tot aan de Hortus botanicus met een grote diversiteit aan Japanse producten. Van bonsai tot prenten en van kimono tot origami en nog veel meer. Ontdek zelf wat voor moois de Japanse cultuur te bieden heeft.

Foodcourt op Groenhazengracht:
Even bijkomen van de markt? Deze editie is er een heus FoodCourt. Koop een typisch Japans hapje en/of drankje en geniet van de culinaire keuken.

Japanmuseum SieboldHuis:
Om 13.00, 14.00 en 15.00 uur start de performance in de Panoramakamer van de Japanse Zenmeester Souken Danjo van de Saiko Ji Zen Temple in Hiroshima. In 'A Conversation with Our Ancestors' smelten klassieke en moderne Japanse dans- en muziekelementen samen tot een boeiend geheel. U maakt kennis met Butoh- en Noh-dansvormen en met traditionele Japanse akoestische instrumenten met meerdere dansers en musici.

Laatste dag: tentoonstelling 'De dingen die voorbij gaan. Fotografisch werk van Casper Faassen'. De kunstenaar is zelf aanwezig om toelichting te geven op zijn werk.

Laat je inspireren door meer dan 200 rijk geïllustreerde gebedsbordjes en schrijf zelf een wens of boodschap in de tentoonstelling 'Ema. Tastbare gebeden' die nog tot en met 11 juni te zien is.

Vechtsport en Yosakoi demonstraties:
In de Tempelzaal van Rijksmuseum van Oudheden, schuin tegenover Japanmuseum SieboldHuis, kunt u tussen 12.00 en 17.00 uur vechtsportdemonstraties van verschillende sportscholen en wervelende dansoptredens van Raiden Yosakoi zien.

Cosplay-Contest:
Ben je zelf een cosplayer? Schrijf je in voor de wedstrijd bij de Sieboldkraam tussen 12.00 - 15.00 uur! Om 16.00 uur maakt de jury de meest verrassende cosplayer bekend in de tuin van het museum.

Rondvaart door Leiden:
Bekijk de Japanmarkt vanaf de andere kant en vaar mee met de Leidse Rederij! Tussen 13.00 uur en 16.00 uur vertrekken er elk halfuur rondvaarten vanaf het Rijksmuseum van Oudheden. €5,- te betalen aan de schipper.

Klik hier voor meer informatie.

 
Allerlaatste kans: 'De dingen die voorbij gaan'
Tot 4 juni 2017 toont Japanmuseum SieboldHuis een nieuwe serie fotowerken van Casper Faassen in 'De dingen die voorbij gaan'. De tentoonstelling bestaat uit meerdere werken die geïnspireerd zijn op de tijdelijkheid van het aardse waarin Faassen fotografie, schilderkunst en Japanse cultuur combineert.

Voor meer informatie klik hier.
 
Laatste kans voor Tastbare gebeden in Japanmuseum SieboldHuis
U kunt nog maar 10 dagen de ruim 200 honderd geïllustreerde wensbordjes komen bewonderen. 
Deze tentoonstelling toont ema met allerlei medische wensen voor mens en dier. Zoals genezing van hoor- en oogproblemen maar ook voor aandoeningen als aambeien.

Inmiddels hebben al veel museumbezoekers zelf een ema opgehangen in de tentoonstelling met bijzondere, persoonlijke, ontroerende en liefdevolle wensen. De mooiste plaatsen we op Twitter en Facebook met #ema.

Voor meer informatie klik hier.

 
Workshop: 'Maak je eigen geluk'
10 juni 2017
Laat u inspireren door de tentoonstelling 'Ema. Tastbare gebeden' en maak tijdens deze workshop uw eigen gebeds- of wensbordje. Kiest u voor de aapjes voor "gewoon" wat extra geluk, of een mooie dame om uw innerlijke schoonheid kracht bij te zetten? U kunt uw zelfgemaakte ema, voorzien van een persoonlijke boodschap, in het museum ophangen of mee naar huis nemen.

Datum: Zaterdag 10 juni 2017, 14.00 – 15.30 uur
Kosten:
€10,- (excl. Museumentree. Inclusief materiaalkosten)

Meer informatie en reserveren klik hier


 
Workshop: Japans boekbinden
17 juni 2017
In deze workshop maakt u een notitieboekje volgens de Japanse boekbindtechniek met uw eigen dierbare kaarten of foto's. Er zijn verschillende bindingen te proberen met verschillende kleuren draad. Maak een boekje voor je boodschappen, of eentje van je oude verjaardagskaarten.

Datum: Zaterdag 17 juni 2017, 14.00 – 15.30 uur
Kosten:
€15,- (excl. Museumentree. Inclusief materiaalkosten)

Klik hier
voor meer informatie en toegangskaarten.

Bekijk het volledige activiteitenprogramma hier.

 
Verwacht: Het gemaakte landschap. Foto's van Shibata Toshio
16 juni 2017 - 3 september 2017

Bekijk het Japanse landschap door de ogen van Shibata Toshio. Grootschalige weg- en waterbouwconstructies in onbewoonde gebieden veranderen in zijn hedendaagse fotografie tot mysterieuze taferelen.
De gerenommeerde landschapsfotograaf brengt het indrukwekkende spanningsveld tussen het menselijk ingrijpen en de kracht van de natuur in beeld. Naast het Japanse landschap worden in deze tentoonstelling ook een reeks bruggen uit de Benelux vanuit een ander perspectief belicht. Shibata’s met grootformaat camera vastgelegde foto’s stralen een onwerkelijke sfeer uit, want referenties naar tijd, plaats en schaal ontbreken. Bezoek de tentoonstelling in Japanmuseum SieboldHuis en ervaar de schoonheid van het gemaakte landschap.

Meer informatie klik hier

 
Verwacht: Tohoku Girls. Kokeshi-poppen uit Japan
23 juni 2017 - 3 september 2017
Deze zomer toont Japanmuseum SieboldHuis een grote privécollectie traditionele Kokeshi-poppen. De karakteristieke handgemaakte houten poppen tonen de liefde en ambachtelijke vaardigheden van de poppenmakers uit Tohoku.
Op het eerste gezicht lijken de poppen op elkaar en elke dame heeft de onmiskenbare simpele en cilindrische vorm. Maar de oplettende kijker ontdekt als snel de elf verschillende stijlen en de grote diversiteit in kleur, vorm, grootte, beschildering en karakter. De afgelopen 200 jaar werd dit specialistische houtbewerkersambacht van generatie op generatie doorgegeven. Elke kokeshi is uniek en door haar charme al jaren geliefd in Japan.

Klik hier voor meer informatie.

Op zondag 25 juni geeft de Japanse kokeshi-maker Yasuhiro Sato een demonstratie in Japanmuseum SieboldHuis. Binnenkort verschijnt hierover meer informatie op de website.

 
Inschrijving geopend voor MuseumJeugdUniversiteit najaar 2017
10 september 2017 - 10 december 2017
Verschillende musea in heel Nederland organiseren collegereeksen, speciaal voor nieuwsgierige kinderen van 8 tot en met 12 jaar. Echte experts en wetenschappers geven antwoord op de leukste, gekste, bijzonderste en spannendste vragen. Dit najaar start er weer een collegereeks waarin experts vertellen wat je altijd al had willen weten. In Japanmuseum SieboldHuis leer je uiteraard alles over Japan.
Dit najaar staan er de volgende lezingen op ons programma:
 • Zondag 10 september, 11.00 - 12.00 uur.
  Hoe overleef ik in Japan? Door: Kris Schiermeier
 • Zondag 8 oktober, 11.00 - 12.00 uur.
  Wat vertellen landkaarten uit Japan? Door: Martijn Storms
 • Zondag 12 november, 11.00 - 12.00 uur.
  Hoe maak je een manga? Door: Peter van der Toorn
 • Zondag 10 december, 11.00 - 12.00 uur
  Welke samoerai schuilt er achter het masker? Door: Bas Verberk

Meer informatie en aanmelden? Klik hier

Wijzig uw gegevens of meld u af

Verzorgd door MailingLijst