Sieboldhuis Nieuwsbrief september 2017
Binnenkort: 'Lak. Modern Japans lakwerk'
16 september 2017 - 26 november 2017
Van 16 september tot en met 26 november presenteert Japanmuseum SieboldHuis de tentoonstelling ‘Lak. Modern Japans lakwerk’. Deze tentoonstelling toont objecten van elf Japanse topkunstenaars die de kostbare klassieke lakwerktechniek toepassen in hedendaagse werk.

Voor meer informatie over de tentoonstelling klik hier.

 
Over vier dagen 'Japan in kaart'
16 september 2017 - 26 november 2017
Vanaf 16 september t/m 26 november brengt Japanmuseum SieboldHuis de tentoonstelling 'Japan in kaart' met topstukken uit de collectie van de Universiteitsbibliotheek Leiden. De reisverslagen, geïllustreerde atlassen, kleurrijke landkaarten, nauwkeurige routebeschrijvingen, gedetailleerde etsen, legenda’s en indexen van plaatsnamen en verschillende historische documenten nemen u mee op reis naar het oude Japan van de 18de en 19de eeuw. Voor meer informatie over de tentoonstelling klik hier.

Deze tentoonstellingen zijn in samenwerking met:

 
Festival: Nacht van Kunst & Kennis
16 september 2017
In de nacht van 16 september van 19.00 - 02.00 uur vindt de jaarlijkse 'Nacht van kunst & kennis' plaats. Verschillende Leidse locaties, waaronder Japanmuseum SieboldHuis openen hun deuren voor dit festival.
De Panoramakamer is tijdens de Nacht van Kunst & Kennis het toneel van comedy en spoken word: Neem plaats tussen de bijzondere objecten uit de collectie van Philipp Franz von Siebold om te luisteren naar een mooi gedicht of een hilarische sketch. Voor het volledige programma en meer informatie klik hier.
 
Workshop: Maak je eigen landkaart lantaarn
23 september 2017
Tijdens deze workshop laten we ons inspireren door de traditionele Japanse andon lantaarn en maken onze eigen lantaarn van oude kaarten. Tip: Neem je eigen landkaarten mee en markeer de landen, route of regio's waar je zelf bent geweest!

Datum: Zaterdag 23 september 2017, 14.00 – 15.00 uur
Kosten: €10,- (excl. museumentree. Inclusief materiaalkosten)
Maximumcapaciteit: 10 personen
Aanmelden:
Klik hier.

Het activiteitenprogramma is continue in ontwikkeling, houd de website in de gaten voor het actuele programma.

 
Winnaars tekenwedstrijd: Maak je eigen kokeshi-familie
Bij de tentoonstelling 'Tohoku girls. Kokeshi-poppen uit Japan' hebben bezoekers een eigen kokeshi-familie gemaakt. Tekenen, schilderen, kleuren, knippen of plakken, het kon allemaal.
Japanmuseum SieboldHuis heeft veel vrolijke, kleurige en creatieve kokeshi-families ingestuurd gekregen. De winnaars van de tekenwedstrijd hebben hun prijs inmiddels al in ontvangst genomen.
 
Asian Library
14 september 2017
Koningin Máxima opent op 14 september de nieuwe Asian Library van de Universiteit Leiden, met belangrijke collecties over Azië. Door samenvoeging met andere collecties is de nieuwe bibliotheek  een van de grootste Azië-kenniscentra ter wereld. Daarnaast biedt de bibliotheek veel werk- en studieplekken, een cinema voor Aziatische films en een onderzoeksruimte. Voor meer informatie over de Asian Library klik hier.

Leiden Asia Year

Om de opening van de Asian Library te vieren, worden dit jaar in Leiden tal van lezingen, tentoonstellingen en andere activiteiten georganiseerd met als thema Azië. Voor meer informatie over het Leiden Asia Year, klik hier.
 
Festivaltip: CAMERA JAPAN
21 september 2017 - 1 oktober 2017
CAMERA JAPAN is een multidisciplinair Japans kunst- en cultuurfestival dat jaarlijks in september en oktober wordt gehouden in Rotterdam en Amsterdam. De 12e editie vindt plaats van 21 t/m 24 september in LantarenVenster, Rotterdam en van 29 september t/m 1 oktober in Kriterion, Amsterdam.

Er zullen meer dan veertig films te zien zijn, variërend van arthousedrama's en komedie tot horror en anime. Daarnaast is er een veelzijdig bijprogramma, van een pop-up markt vol Japanse lekkernijen tot workshops en muzikale optredens. Voor meer informatie over CAMERA JAPAN en het programma, klik hier.
 
Met korting naar 2 musea
16 september 2017 - 26 november 2017
Gelijktijdig met 'Japan in kaart' is in museum Volkenkunde de tentoonstelling 'Azië in kaart'. Voor meer informatie over de tentoonstelling 'Azië in kaart', klik hier.

Tegen inlevering van het entreebewijs van Japanmuseum SieboldHuis bij de kassa van Museum Volkenkunde ontvangt u maar liefst € 1,50 korting op uw entree. En ook omgekeerd: uw entreebewijs van Museum Volkenkunde is € 1,50 korting waard bij Japanmuseum Sieboldhuis. Deze actie is geldig t/m 26 november 2017.
 
Succesvol eerste college Museumjeugduniversiteit
Afgelopen zondag was het eerste college van de najaarsreeks van de Museumjeugduniversiteit in Japanmuseum SieboldHuis. Directeur Kris Schiermeier gaf de studenten tijdens dit college een introductie op de etiquette en gebruiken in Japan. Er staan nog drie colleges op het programma maar aanmelden voor de laatste drie colleges is niet meer mogelijk, want de collegereeks is volgeboekt.
Wijzig uw gegevens of meld u af

Verzorgd door MailingLijst