Sieboldhuis Nieuwsbrief oktober 2017
Ga op reis naar het oude Japan in de tentoonstelling 'Japan in kaart'
16 september 2017 - 26 november 2017
Vanaf 16 september t/m 26 november brengt Japanmuseum SieboldHuis de tentoonstelling 'Japan in kaart' met topstukken uit de collectie van de Universiteitsbibliotheek Leiden. De reisverslagen, geïllustreerde atlassen, kleurrijke landkaarten, nauwkeurige routebeschrijvingen, gedetailleerde etsen, legenda’s en indexen van plaatsnamen en verschillende historische documenten nemen u mee op reis naar het oude Japan van de 18de en 19de eeuw. Voor meer informatie over de tentoonstelling klik hier.

Met korting naar Museum Volkenkunde
Gelijktijdig met 'Japan in kaart' toont Museum Volkenkunde 'Azië in kaart'.
Tegen inlevering van uw entreebewijs van Japanmuseum SieboldHuis bij de kassa van Museum Volkenkunde (en vice versa) krijgt u € 1,50 korting op uw museumentree.
Deze actie is geldig t/
m 26 november 2017.


Deze tentoonstellingen zijn in samenwerking met:

 
Ontdek de veelzijdigheid en de toekomst van 'urushi' in 'Lak. Modern Japans lakwerk'
16 september 2017 - 26 november 2017
Van 16 september tot en met 26 november presenteert Japanmuseum SieboldHuis ‘Lak. Modern Japans lakwerk’. Deze tentoonstelling toont objecten van elf Japanse topkunstenaars die de kostbare klassieke lakwerktechniek toepassen in hedendaags werk.

Voor meer informatie over de tentoonstelling klik hier.

 
Lezing: Inleiding op Japans lakwerk
8 oktober 2017
Leer meer over de tijdrovende en kostbare lakwerktechiek. Menno Fitski (conservator Oost-Aziatische kunst in het Rijksmuseum in Amsterdam) neemt u in deze lezing mee in de fascinerende wereld van Japans lakwerk, waarbij de verfijnde technieken en de geschiedenis aan de orde zullen komen.

Datum: Zondag 8 oktober 2017, 14.00 – 15.00 uur
Kosten: €5,- (excl. museumentree)
Aanmelden: via de website

Klik hier voor meer informatie en aanmelden
 
Workshop: Japans inpakken
14 oktober 2017
Op veler verzoek organiseert Japanmuseum SieboldHuis extra workshops Japans inpakken. Lukt het om met inpakpapier en één stukje plakbandje een cadeautje te verpakken?
In deze workshop leert u de fijne kneepjes van het Japanse inpakken. Eerst met oefenpapier en verschillende formaten pakjes en uiteindelijk kunt u met luxe pakpapier uw eigen cadeaus inpakken. Vergeet dus niet uw cadeautjes (in een doosje) mee te nemen.

Datum: 14 oktober, 14.00 – 15.00 uur
Kosten:
€10,- (excl. museumentree, inclusief materiaalkosten)
Reserveren: Via de website

Klik hier voor meer informatie en reserveren
 
Lezing: Siebold the Cartographer
22 oktober 2017
Gastconservator Radu Leca vertelt in deze lezing over de rol van Philipp Franz von Siebold in de cartografie. Hij combineerde kaarten en geografische studies. De inktsporen die Siebold op de kaarten in zijn collectie heeft achtergelaten tonen nauwgezette bestudering en zijn verlangen naar kennis over Japan. In deze lezing worden zijn vaardigheden als cartograaf besproken. Was Siebold de eerste westerse onderzoeker van de cartografische geschiedenis van Japan?

Datum: Zondag 22 oktober, 14.00 – 15.00 uur
Kosten:
€5,- (excl. museumentree)
Reserveren: Via de website
Let op: lezing is in Engels

Klik hier voor meer informatie en aanmelden
 
Rondleiding: Japan in kaart
29 oktober 2017
Tijdens deze rondleiding neemt gastconservator Radu Leca u mee op reis naar het oude Japan in de 18de en 19de eeuw. U krijgt achtergrondinformatie over de vele reisverslagen, geïllustreerde atlassen, kleurrijke landkaarten en routebeschrijvingen in de tentoonstelling. 

Datum: 29 oktober, 14.00 – 15.00 uur.
Kosten: Gratis (exclusief museumentree)
Maximumcapaciteit: 15 personen
Reserveren:
Via de website
Let op: de rondleiding is Engelstalig

Klik hier voor meer informatie en aanmelden.
 
Oproep: Haiku wedstrijd
Vanaf 1 oktober is de 15de Wereld Kinderen Haiku Wedstrijd 207-2018 van start gegaan.
Ben je jonger dan 16 jaar en hou je van tekenen en taal?  Doe dan mee met deze Haiku Challenge.
Het thema is: ‘Levende Dingen’.  De Wereld Kinderen Haiku Wedstrijd wordt gehouden van 1 oktober tot en met 15 januari 2018. De feestelijke prijsuitreiking is volgend jaar in Japanmuseum SieboldHuis.

Meedoen? Klik hier voor meer informatie
 
Theatertip! Von Siebold op zoek naar het Echte Oosten
11 november 2017 - 19 november 2017
In een kleurrijke muzikale voorstelling komt het rijke en tragische leven van Philipp Franz von Siebold tot leven. Het Leidse kamerkoor 'Het Zingend Hart' onder leiding van Guido van Swieten brengt een verrassende verzameling oosterse muziek. Als altijd toont 'Het Zingend Hart' een groot gevoel voor koorklank en muziek in combinatie met boeiende verhalen. Koorzang en theater gaan hand in hand. Dit keer in een spannende voorstelling vol ontdekkingen en beeldvormingen, gebaseerd op het leven van Siebold.

Speeldata:

Zaterdag 11 november om 20.00 uur
Zondag 12 november om 15.00 uur
Zaterdag 18 november om 20.00 uur
Zondag 19 november om 15.00 uur

Kaarten: €15,-
Reserveren: info@hetzingendhart.nl
Locatie: P.J. Veth gebouw, bereikbaar via de nieuwe hoofdentree aan de kant van de Hortus botanicus in Leiden (Rapenburg 73).

Klik hier voor meer informatie en kaartverkoop

 
Nieuw Japans-Nederlands Woordenboek
Het nieuwe Japans-Nederlandse woordenboek is een woordenboek door iedereen en voor iedereen. Dit  project heeft als doel om een volwaardig Japans-Nederlands (online) woordenboek samen te stellen. Dit woordenboek is waardevol voor iedereen die interesse heeft in Japan, van studenten of onderzoekers tot reizigers en Japan-liefhebbers.
Werkt u mee aan de realisatie van dit woordenboek? Voor meer informatie, uw bijdrage of gebruik van het woordenboek klik hier
Wijzig uw gegevens of meld u af

Verzorgd door MailingLijst