Sieboldhuis Nieuwsbrief december 2017
De gemaskerde krijger. Het strijdtoneel van de samurai.
8 december 2017 - 27 mei 2018
Ervaar ‘De gemaskerde krijger. Het strijdtoneel van de samurai'. Maskers van beroemde samurai en maskers uit het nō-theater spelen de hoofdrol. Spectaculaire kunstobjecten uit museale-, internationale- en privécollecties zoals zwaarden, wapenrustingen, kamerschermen, kimono en helmen illustreren de schoonheid en kracht van de samurai-cultuur en de relatie met het nō-theater.

De indrukwekkende wapenrusting was voor de samurai niet alleen een draagbaar pantser dat hen beschermde in de strijd, maar gaf ook waardigheid en uitdrukking aan hun persoonlijkheid en status. Hiervoor werden de beste handwerklieden en duurste materialen gebruikt. Het merendeel van deze pronkstukken zijn nog nooit eerder aan het publiek getoond.

Bij deze tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerde catalogus. Daarnaast wordt er een veelzijdig activiteitenprogramma georganiseerd. Houd de website in de gaten voor het actuele programma.

Klik hier voor meer informatie over de tentoonstelling.

Mede mogelijk gemaakt door:


 
Japanse theeproeverij
9 december 2017 - 10 december 2017
Op zaterdag 9 en zondag 10 december organiseert Japanmuseum SieboldHuis samen met Ohyama Seichaen en J-PORT een Japanse theeproeverij. U bent welkom om verschillende Japanse thee te proeven en de bijzondere smaak van de thee uit het zuiden van Japan te ontdekken.

Datum: Zaterdag 9 december 2017, Inloop tussen 13.00 – 15.00 uur
             
Zondag 10 december 2017, Inloop tussen 11.00 – 16.00 uur
Kosten:
Gratis (excl. museumentree)
Reserveren: Niet nodig

Klik hier voor meer informatie.

 
Rondleiding 'De gemaskerde krijger'
10 december 2017
Bas Verberk, gastconservator van de tentoonstelling ‘De gemaskerde krijger. Het strijdtoneel van de samurai', zal u rondleiden door de tentoonstelling. Tijdens deze rondleiding komt u meer te weten over de karakteristieke nō-maskers en de imponerende samurai-wapenrustingen. Het merendeel van de objecten zijn voor het eerst voor het publiek te zien. Hij zal toelichten waarom juist deze pronkstukken uit internationale collecties bijeengebracht zijn in deze tentoonstelling.

Datum: 10 december 2017, 14.00 – 15.00 uur
Kosten:
Gratis, excl. museumentree.
Maximumcapaciteit:
15 personen
Reserveren: Via de website
 
Ikebana workshop
17 december 2017
Ikebana is een Japanse bloemsierkunst en is ruim 600 jaar geleden ontstaan. Deze kunstvorm werd ook beoefend door de samurai. Op zondag 17 december kunt u zelf kennismaken met deze creatieve en decoratieve manier van bloemschikken.

Datum: 17 december 2017, 14.00 – 15.00 uur
Kosten:
€25,- (excl. museumentree. Inclusief materiaalkosten)
Maximumcapaciteit:
12 personen
Reserveren: Via de website
 
Kinderworkshop: Haiku workshop
13 december 2017

Jouw wereld vangen in drie regels?

Vanaf 1 oktober doen honderden kinderen en jongeren van over de hele wereld mee met de 15e Wereld Haiku Wedstrijd. Het thema dit jaar is Levende Dingen.

Houd je van schrijven en tekenen en ben je tussen de 9 en 16 jaar? Doe dan mee met de kinderworkshop Haiku op woensdag 13 december, aanvang: 14.00 uur. Wij sturen jouw haiku met tekening op en wie weet word je internationaal beroemd! Deelname aan de workshop is gratis, maar graag vooraf aanmelden.

Datum:
Woensdag 13 december 2017, 14.00 – 15.00 uur
Kosten: Gratis (excl. museumentree, kinderen t/m 12 jaar gratis)
Reserveren: Via de website

 
Workshop: Japans inpakken
23 december 2017
Vlak voor de feestdagen organiseert Japanmuseum SieboldHuis een extra workshop 'Japans inpakken', een belangrijk onderdeel in de Japanse cadeaucultuur.
Mardie Feikens leert je de fijne kneepjes van het Japanse inpakken. In de workshop ga je zelf aan de slag. Eerst met oefenpapier en verschillende formaten pakjes en uiteindelijk kun je met luxe pakpapier je eigen cadeau inpakken. Vergeet dus niet je cadeautje (in een doosje) mee te nemen.

Datum: Zaterdag 23 december 2017, 14.00 – 15.00 uur
Kosten:
€10,- (excl. museumentree. inclusief materiaalkosten)
Maximumcapaciteit:
10 personen
Reserveren en meer informatie: Klik hier.
 
Geslaagde Vriendenavond
Op woensdagavond 29 november organiseerde Japanmuseum SieboldHuis een speciale avond om  haar Vrienden te bedanken voor hun steun. Na ontvangst met koffie en thee en een welkomstwoord van directeur Kris Schiermeier werden de Vrienden aan het werk gezet tijdens de creatieve workshop Katazome. Onder begeleiding van Mardie Feikens werd er gewerkt met de stencil-techniek en werden er linnen tasjes versierd met traditionele Japanse motieven en patronen. De avond werd afgesloten met een gezellige borrel.

Ook Vriend worden en Japanmuseum SieboldHuis steunen?
Klik hier en ontdek de voordelen voor de Vrienden van Japanmuseum SieboldHuis.
 
Externe activiteiten en tips

 
Stedenband: Leiden en Nagasaki
24 november 2017
Op vrijdag 24 november werd in Nagasaki, Japan, de bijzondere relatie tussen Leiden en Nagasaki bevestigd met een officiële stedenband. Nederland en Japan, maar vooral Leiden en Nagasaki hebben een lange relatie en een warme vriendschapsband opgebouwd. De Nederlandse handelspost Deshima en Philipp Franz von Siebold (1796- 1866) spelen hierbij een belangrijke rol. De Omotemonbashi brug was de verbinding van Deshima met het vasteland van Nagasaki, en dus ook de verbinding van Japan met de westerse wereld. Jarenlang is er gewerkt aan de restauratie van deze brug. Voorafgaand aan de officiële opening van de gerestaureerde brug, ondertekenden burgemeester Lenferink van Leiden en burgemeester Taue van Nagasaki de stedenbandverklaring. Ook de directeur van Japanmuseum SieboldHuis was hierbij aanwezig.

Op de foto staan de twee delegaties van de zustersteden.
Meer weten over Leiden en Nagasaki? Klik hier.

 
Kadotip voor de feestdagen: Geef een Japans dagje in Leiden kado
Op vrijdag 24 november werd in Nagasaki, Japan, de bijzondere relatie tussen Leiden en Nagasaki bevestigd met een officiële stedenband. Ter ere van deze gebeurtenis ontwikkelde Japanmuseum SieboldHuis een wandelgids met een route door de Leidse binnenstad langs vele plaatsen die Japan en Leiden verbindt. De tweetalige wandelgids (Japans en Nederlands) benadrukt de unieke historische relatie tussen Japan en Leiden. 'Japan in Leiden' is nu verkrijgbaar in de museumwinkel voor €9,50 . Maak het cadeau compleet met een bezoek aan Japanmuseum SieboldHuis. Je kunt eenvoudig via de website toegangskaarten bestellen. Zodat je een Japans dagje Leiden cadeau kunt geven.
 
Een beetje Sinterklaas voor de kinderen in Fukushima
2 december 2017
De vereniging Orange Heart steunt kinderen in Fukushima. Voor een beetje extra geluk in Fukushima zijn op 11 november vele mini-cadeautjes in Leiden verzameld. Op 2 december zijn de cadeautjes tijdens het (mini-)sinterklaasfeest in Iwaki in Fukushima uitgedeeld aan de kinderen in Fukushima.

Klik hier voor meer informatie over het project.
 
Tip: Murakami Weekend in Rotterdam
13 januari 2018 - 14 januari 2018

Op 1 december 2017 verschijnt de nieuwe roman van Haruki Murakami: 'De moord op Commendatore'. Daarom is er in het weekend van zaterdag 13 en zondag 14 januari een Murakami Weekend op het  cruiseschip de ss Rotterdam in Rotterdam. De hele boot is geprogrammeerd met muziek, lezingen, interviews en optredens allemaal in teken van Murakami en Japan. Ook Japanmuseum SieboldHuis is aanwezig.

Klik hier voor meer informatie en kaartverkoop.

Wijzig uw gegevens of meld u af

Verzorgd door MailingLijst