NIEUWSBRIEF NATIONAAL  |  januari / februari 2018, nummer 1
Mainline
MSM Chems Online Monitor
Om chemsex onder MSM in Nederland beter in kaart te brengen, monitort Mainline twee MSM-dating sites: een populaire gay dating site, en een internationale hardcore website waar mannen met ruigere of meer kinky interesses op hun voorkeuren naar een sekspartner kunnen zoeken.

Elke twee maanden brengt Mainline’s chemsex team de onlinecommunicatie over “chems” in kaart. In 2017 zag Mainline op beide sites een gestage toename van chems populariteit in Nederland, met name in Amsterdam. Meer informatie over de Online chems monitor 2017 vind je hier.
Lees meer
EnquĂȘte: GHB/GBL
In 2017 heeft Mainline een enquête gehouden onder 61 GHB/GBL-gebruikers. De meest voorkomende intentie voor gebruik is ‘seks’, maar ook ‘party’ of ‘afterparty’ zijn populaire aanleidingen om G te gebruiken. Alle respondenten combineren weleens hun GHB of GBL met een ander middel of middelen. Het populairst om mee te combineren zijn (meth)amfetamine en MDMA/XTC, maar ook de riskante combinatie met alcohol of pammen wordt door 16 respondenten gedaan.

Tot slot hebben de gebruikers 17 praktische tips gegeven voor gecontroleerd gebruik, zoals: ‘houd goed bij op welke dagen en hoeveel je gebruikt’, ‘neem niet meer mee dan je op een avond wil gebruiken’, ‘mediteer om beter naar je lichaam te leren luisteren’. 
Lees meer
Opiaat- basecoke gebruikersenquĂȘte
Ook dit jaar heeft Mainline weer een enquête gehouden onder de opiaat-basecokegebruikers. In de enquête zijn aan 69 deelnemers in 15 steden in Nederland verschillende vragen voorgelegd over de klachten die er zijn, onder meer m.b.t. de kwaliteit van de middelen en de gezondheid (psychisch en fysiek). Ook is gevraagd naar de mate van alcoholgebruik, de controle over het middelengebruik en de tevredenheid over het leven in vergelijking met 10 jaar geleden.

De volledige bevindingen van deze enquête, maar ook de enquête onder GHB / GBL gebruikers, zullen binnenkort op onze website te lezen zijn. Klik op 'Lees meer' voor tips en uitgebreidere informatie over de enquete!
Lees meer
Website sexntina.nl online

Het chemsex team van Mainline ontwikkelde het afgelopen jaar in samenwerking met SoaAids Nederland de website sexntina.nl. Deze website is gericht op mannen die seks hebben met mannen en gaat over het gebruik van crystal meth in een seksuele context. De site biedt basiskennis over crystal meth maar ook veel praktische harm-reduction- en zelfcontroletips. Hiernaast is er uitgebreid aandacht besteed aan stoppen, omdat hier duidelijk een informatietekort is en beschikbare hulp in veel gevallen nog niet afdoende aansluit bij de zorgvraag. Veel mannen stoppen uiteindelijk zelfstandig. SoaAids Nederland verzorgde het gedeelte over seksuele gezondheid in een chemsex setting.

Interesse in visitekaartjes van sexntina.nl, om mee te geven aan uw cliënten? Neem contact op met Ingrid Bakker (i.bakker@mainline.nl).

Lees meer
Mainline en doping in de recreatieve sport
Mainline is onderdeel van een nieuw Europees project dat twee online interventies voor ‘Performance and Image Enhancing Drugs (PIED)’ toetst. Objectieve informatie over dit onderwerp is mondjesmaat beschikbaar, maar er wordt al jaren van uit gegaan dat het gebruik van PIED in de recreatieve sport toeneemt. Het gaat hier dan om middelen die mensen (zouden) helpen bij het afvallen en/of het sneller kweken van spieren.
Training over Middelen

  • Hoe herken je drugs?
  • Wat zijn de effecten?
  • Hoe beperk je de risico’s?
  • Hoe ga je om met polygebruik?
  • Harm reduction tips
  • Set & Setting

Wat is het verschil tussen snuifcoke en basecoke? Wat zijn de risico’s van de verschillende middelen? Is alcohol ongezonder dan heroïne? We duiken in het dagelijkse leven van de gebruiker en nemen verschillende middelen onder de loep. Ook komen de effecten en gebruiksmethoden aan bod. Hoe beter je iemands belevingswereld begrijpt, hoe makkelijker je aansluiting vindt in een gesprek.

Het is ook mogelijk om een specifiek middel uit te lichten, afhankelijk van de behoefte en parate kennis van jouw team.
Lees meer
Hello Bart!
Het Mainline team is versterkt door onze nieuwe aanwinst Bart Engel. Zijn ervaring en expertise in het ondernemen en zijn affiniteit met de missie van Mainline maken hem perfect voor de rol als Sociaal Ondernemer. Samen met zijn collega Mick Jonkman zullen zij het Social Entrepreneurial Dream Team vormen, op zoek naar nieuwe kansen om inkomsten te genereren voor Mainline en zich voor te bereiden op een echte Social Enterprise.

Mainline
U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u zich hiervoor heeft aangemeld of omdat u een relatie van ons bent.

Deze nieuwsbrief doorsturen?
Als u geen e-mails meer wenst te ontvangen, kunt u zich hier afmelden.

© Mainline. All rights reserved.
Verzorgd door MailingLijst