Sieboldhuis Nieuwsbrief maart 2018
Rondleiding: Gemaskerde krijger
8 april 2018
Bas Verberk, gastconservator van de tentoonstelling ‘De gemaskerde krijger. Het strijdtoneel van de samurai', zal u rondleiden over de tentoonstelling. Tijdens deze rondleiding komt u meer te weten over de karakteristieke nō-maskers en de imponerende samurai-wapenrustingen. Hij zal toelichten waarom juist deze pronkstukken uit internationale collecties bijeengebracht zijn in deze tentoonstelling.
Datum: 8 april 2018, 14.00 – 15.00 uur
Kosten:
 Gratis, excl. museumentree.
Reserveren: Via de website
 
VERWACHT - Het paard in de kalebas. Een tentoonstelling van Charlotte Dumas
14 juni 2018 - 25 november 2018
De tentoonstelling ‘Het paard in de kalebas’ is samengesteld door en met nieuw werk van kunstenaar Charlotte Dumas. Het 12-jarige Japanse meisje Yuzu en haar paard Urala vormen samen met vijf objecten de rode draad in de tentoonstelling. Door de ogen van Yuzu kijken wij naar haar omgeving en de elementen die de natuur soms teisteren en dan weer koesteren. Kwetsbaarheid en bescherming, de kringloop van het leven, water en wind zijn elementen die in deze tentoonstelling poëtisch naar voren komen. Daarnaast staan magie en de kracht van verbeelding centraal. Naast de vijf kernobjecten selecteerde Dumas historische foto's, prenten en tekeningen uit onder andere de collecties van het Rijksmuseum en het Nationaal Archief alsmede beelden uit haar eigen werk.

Klik hier voor meer informatie over de tentoonstelling.
 
Lezing: Krijgskunsten van de samurai
18 maart 2018

Ontdek de wered van de Japanse krijgskunsten in de lezing 'Krijgskunsten van de samoerai: kendo, iaido en jodo' door Aart van den Wijngaard. In zijn lezing laat beoefenaar (en vice-voorzitter van Nederlandse Kendo Renmei) - met een mix van informatie, afbeeldingen, film en anekdotes – zien hoe deze krijgskunsten zijn ontstaan en hoe ze heden ten dage worden beoefend.

Datum: Zondag 18 maart 2018, 14.00 – 15.00 uur
Kosten:
€5,- (excl. museumentree)
Reserveren:
Via de website
 
Lezing: Samurai op het witte doek
25 maart 2018
Lezing afgewisseld met filmfragmenten door Japanoloog Philo Ouweleen. Ontdek in deze lezing de samurai film. De samurai spreekt al eeuwen tot de verbeelding, niet alleen in Japan maar ook in de rest van de wereld. Daardoor duikt de samurai als figuur vaak op in de kunsten. In de wereld van film heeft de samurai zelfs zijn eigen genre gekregen: de samurai film.
Datum: 25 maart 2018, 14.00 – 15.00 uur
Kosten:
€5,- (excl. museumentree)
Reserveren: Via de website
 
Japanmarkt 2018
20 mei 2018

Zondag 20 mei zal de elfde editie van onze Japanmarkt plaatsvinden. Bezoek meer dan 500 meter markt met een breed aanbod van Japanse waren, stil de lekkere trek op het Foodcourt of bezoek de activiteiten in het museum.

Toegang tot de markt is gratis.  Het museum hanteert de normale entreeprijzen, gratis toegang op vertoon van Museumkaart en voor kinderen t/m 12 jaar. Voorkom lange wachtrijen en koop vooraf een E-ticket via de website.

Voor vragen over de Japanmarkt 2018 kunt u contact opnemen met coördinator Jiska Post via japanmarkt@sieboldhuis.org

Voor meer informatie over de Japanmarkt 2018, klik hier.

 
Externe activiteiten en tips

 
Tentoonstelling: Mesdag & Japan
7 maart 2018 - 17 juni 2018
De tentoonstelling Mesdag & Japan toont de hoogtepunten uit de verzameling Japanse kunst uit De Mesdag Collectie. Kleurrijk keramiek, samoeraizwaarden en bronzen altaarvazen: Hendrik Willem Mesdag deed enthousiast mee aan de verzameldrift van Japanse kunstvoorwerpen die in de 19de eeuw ontstond.

Voor meer informatie over de tentoonstelling, klik hier.
 
Expositie: Licht op Zijde
10 maart 2018 - 18 maart 2018
Gallery Talking Pieces toont de expositie 'Licht op Zijde. Schilderen met naald en draad in de Meiji periode' in Eindhoven. Japanse meester-borduurders bezaten de kunst om met de glans van zijde elementen uit de natuur tot leven te brengen.

Klik hier voor meer informatie.
 
Lezing: Japanse literatuur van vóór Murakami
14 maart 2018
Gek op Japanse literatuur? Kom dan naar de Schwob-avond over Japanse literatuur van vóór Murakami. Deze vindt plaats in Boekhandel Kooyker te leiden, 14 maart van 19:30 tot 21:00.

Naast Murakami, die ongekend populair is, zijn er meer Japanse schrijvers die aanleiding bieden om literatuur uit Japan verder te leren kennen. De lezing wordt gegeven door Ivo Smits,
hoogleraar Letteren en culturen van Japan aan de Universiteit Leiden. Voor meer informatie over deze lezing, klik hier.


Wijzig uw gegevens of meld u af

Verzorgd door MailingLijst