Sieboldhuis Nieuwsbrief april 2018
'De gemaskerde krijger. Het strijdtoneel van de samurai'
8 december 2017 - 27 mei 2018
Ervaar ‘De gemaskerde krijger. Het strijdtoneel van de samurai'. Maskers van beroemde samurai en maskers uit het nō-theater spelen de hoofdrol. Spectaculaire kunstobjecten uit museale-, internationale- en privécollecties zoals zwaarden, wapenrustingen, kamerschermen, kimono en helmen illustreren de schoonheid en kracht van de samurai-cultuur en de relatie met het nō-theater.

Klik hier voor meer informatie over de tentoonstelling.

 
Schenking voor Japanmuseum SieboldHuis
Japanmuseum SieboldHuis heeft onlangs een genereuze schenking mogen ontvangen van Muck en Mieke Douma. De bevlogen Japanse kunstverzamelaars schonken aan het Japanmuseum 627 Japanse prenten. De collectie bevat onder meer prenten van beroemde prentkunstenaars zoals Hokusai, Hiroshige, Sharaku, Kuniyoshi en Yoshitoshi en meerdere twee-, drie-, vier en zelfs een uniek fraai vijfluik.

Delen van de verzameling zullen te zien zijn in de komende tentoonstellingen van Japanmuseum SieboldHuis. Jaarlijks houdt het Japanmuseum een prentententoonstelling. Komende winter zullen van 8 december t/m 3 maart 2019 vogels- en bloemenprenten te zien zijn.
 
VERWACHT - Het paard in de kalebas. Een tentoonstelling van Charlotte Dumas
14 juni 2018 - 25 november 2018
De tentoonstelling ‘Het paard in de kalebas’ is samengesteld door en met nieuw werk van kunstenaar Charlotte Dumas. Het 12-jarige Japanse meisje Yuzu en haar paard Urara vormen samen met vijf objecten de rode draad in de tentoonstelling. Door de ogen van Yuzu kijken wij naar haar omgeving en de elementen die de natuur soms teisteren en dan weer koesteren. Kwetsbaarheid en bescherming, de kringloop van het leven, water en wind zijn elementen die in deze tentoonstelling poëtisch naar voren komen. Daarnaast staan magie en de kracht van verbeelding centraal. Naast de vijf kernobjecten selecteerde Dumas historische foto's, Japanse prenten en tekeningen uit museale- en privé-collecties.

Klik hier voor meer informatie over de tentoonstelling.
 
Rondleiding: Maskers en menpō
8 april 2018
Gastconservator Bas Verberk toont u de topstukken uit de tentoonstelling. De geselecteerde zwaarden, helmen, harnassen en maskers illusteren in deze tentoonstelling de verwantschap van de samurai-cultuur met het nō-theater.

Boek snel de allerlaatste plaatsen.
Datum: 8 april 2018, 14.00 – 15.00 uur
Kosten: Gratis, excl. museumentree
Reserveren: Via de website

 
Lezing: Krijgers gaan ook naar het theater
15 april 2018
Een kleurrijke lezing over het klassieke Japanse theater door actrice Ellis van Maarseveen. Actrice, theatermaker en Japans theaterkenner Ellis van Maarseveen legt in deze lezing de link tussen twee pilaren van de Japanse cultuur: Samurai en traditioneel theater.

Datum: 15 april 2018, 14.00 – 15.00 uur
Door: Ellis van Maarseveen
Kosten
: €5,- (excl. museumentree)
Reserveren: Via de website 
 
Lezing: Japanse zwaarden en zwaardmonteringen
22 april 2018
Kom meer te weten over 'de ziel van de samurai'. Tijdens deze lezing van Lody Duindam komen er aan de hand van zwaarden en zwaardmonteringen wetenswaardigheden tevoorschijn die soms verrassend en veelal onbekend zijn.

Datum: 22 april 2018, 14.00 – 15.00 uur
Door: Lody Duindam
Kosten: €5,- (excl. museumentree)
Reserveren: Via de website
 
Lezing: Gerookt hertenleer in Japanse kleding
29 april 2018
Linda Hanssen geeft in deze lezing uitleg over inden een bijzonder en veelzijdig materiaal dat onder andere gebruikt werd in samurai-kostuums. Hertenleer (inden) werd oorspronkelijk gebruikt om bepaalde delen van het samurai-kostuum te decoreren, omdat het soepel, licht, flexibele en sterk is. Al in de 16e eeuw wordt hertenleer als een hoogwaardig product gezien.

Datum: 29 april 2018, 14.00 – 15.00 uur
Door: Linda Hanssen
Kosten: €5,- (excl. museumentree)
Reserveren: via de website
 
Japanmarkt 2018
20 mei 2018

Zondag 20 mei zal van 12.00 - 17.00 uur de elfde editie van onze Japanmarkt plaatsvinden. Bezoek meer dan 500 meter markt met een breed aanbod van Japanse waren, stil de lekkere trek op het Foodcourt of bezoek de activiteiten in het museum. Om 12.00 uur is de officiële opening op het bordes van het SieboldHuis.

Toegang tot de markt is gratis.  Het museum hanteert de normale entreeprijzen, gratis toegang op vertoon van Museumkaart en voor kinderen t/m 12 jaar. Voorkom lange wachtrijen en koop vooraf een E-ticket via de website.

Voor vragen over de Japanmarkt 2018 kunt u contact opnemen met coördinator Jiska Post via japanmarkt@sieboldhuis.org

Voor meer informatie over de Japanmarkt 2018, klik hier.

 
Oranda O-Ine Bloemenfeest in Okayama
4 april 2018
Directeur Kris Schiermeier van Japanmuseum SieboldHuis was vandaag eregast bij de 'tape cutting ceremony' op het Bloemenfeest in Okayama. De Japans-Nederlandse vereniging in Okayama organiseerde in Oranda-dōri (Hollandstraat) verschillende evenementen zoals een feestelijke optocht en optredens waar de Japanse en westerse cultuur centraal staan, ter ere van O-Ine Kusumoto (dochter van Philipp Franz von Siebold, naamgever van Japanmuseum SieboldHuis) die jaren in Okayama gewoond heeft.
 
Leiden wint BNG-erfgoedprijs
De stad Leiden is tweemaal winnaar geworden van de BNG Bank Erfgoedprijs 2018! De gemeente won zowel de jury- als de publieksprijs. Fijn dat onze directeur een steentje heeft mogen bijdragen aan de promotiefilm. Benieuwd naar de promotiefilm? Klik hier

Voor meer informatie over de BNG-erfgoedprijs klik hier.

Wijzig uw gegevens of meld u af

Verzorgd door MailingLijst