Header corners
Like glyph Tweet glyph Forward glyph
Sieboldhuis Nieuwsbrief zomer 2018
Charlotte Dumas. Het paard in de kalebas
8 juni 2018 - 25 november 2018
In 'Het paard en de kalebas' staan de magie en de kracht van de verbeelding centraal. De rode draad in de tentoonstelling zijn vijf eigenzinnige objecten en de foto’s rond de twaalfjarige Yuzu en haar paard Urara. Dit paard behoort tot een Japans paardenras dat met uitsterven wordt bedreigd. Via het paard kijkt de bezoeker naar de omgeving en de mensen om het paard heen. De tentoonstelling sluit af met de twintig minuten durende film 'Tij', die zijn première heeft in het SieboldHuis.
Lees verder
 
'Het paard in de kalebas' op Radio NPO 1 en VPRO
Meer weten over de tentoonstelling van Charlotte Dumas in Japanmuseum SieboldHuis?
Lees het artikel NPO Radio 1 over 'Het paard in de kalebas' en beluister ook het interview met de kunstenaar en Pieter van der Wielen in het VPRO- radioprogramma Nooit Meer Slapen.
Lees verder
 
Activiteiten
 
Rondleiding 'Het paard in de kalebas'
1 juli 2018
Tijdens de rondleiding  van Marianne de Jong Komt u meer te weten over de foto's, objecten en film van 'Charlotte Dumas. Het paard in de kalebas'. Kwetsbaarheid en bescherming, de kringloop van het leven, water en wind zijn elementen die in deze tentoonstelling poëtisch naar voren komen. Daarnaast staan magie en de kracht van verbeelding centraal.

Datum: Zondag 1 juli 2018, 14.00 – 15.00 uur
Kosten:
€5,- (excl. museumentree)
Reserveren:
via de website

Lees verder
 
Tekenen
8 juli 2018
Leer stap voor stap paarden tekenen in deze creatieve workshop. Tijdens de workshop kunt u onder leiding van museumdocent Simone Hemerik tekenen in de Europakamer.

Laat u inspireren door de inheemse Japanse paarden uit de tentoonstelling van Charlotte Dumas. Iedereen vanaf 12 jaar mag meedoen. Ervaring is niet nodig.

Datum: Zondag 8 juli 2018, 14.00 – 15.00 uur
Kosten:
€7,50 (excl. museumentree. inclusief materiaalkosten)
Aanmelden:
via de website

Lees verder
 
Artist Talk Charlotte Dumas
15 juli 2018
Ontmoet de kunstenaar achter de tentoonstelling 'Charlotte Dumas. Het paard in de kalebas'.
Dumas selecteerde Japanse prenten, historische foto's en tekeningen uit museale- en privécollecties en beelden uit haar eigen werk voor deze tentoonstelling. Tijdens deze rondleiding vertelt Dumas over haar inspiratie, werkwijze, nieuwe werken en film.

Datum: Zondag 15 juli 2018, 14.00 – 15.00 uur
Kosten:
5,- (excl. museumentree)
Reserveren:
Via de website

Lees verder
 
Origami
22 juli 2018
Ga onder begeleiding van Mardie Feikens aan de slag met de Japanse papiervouwkunst. Tijdens deze workshop worden er meerdere origami-paarden geoefend. Leuk voor beginnende en gevorderde vouwers.

Datum: 22 juli 2018, 14.00 – 15.00 uur
Kosten:
€7,50 (excl. museumentree. inclusief materiaalkosten)
Aanmelden:
via de website
Lees verder
 
Kumihimo
26 augustus 2018
Knoop een zomers paardenarmbandje in deze creatieve workshop. Jong en oud kunnen tijdens de workshop aan de slag met Kumihimo. Knoop volgens de Japanse kumihimo techniek een armbandje, sleutelhanger of boekenlegger. Tijdens de tentoonstelling ‘Het paard in de kalebas’ is het mogelijk om een armbandje met paardenbedeltjes te maken.

Datum: Zondag 26 augustus 2018, 14.00 – 15.00 uur
Kosten:
€10,- (excl. museumentree. inclusief materiaalkosten)
Aanmelden: via de website
Lees verder
 
Nieuws
 
The Order of the Sacred Treasure, Gold and Silver Rays voor Vriendencoördinator Elizabeth van der Wind
21 juni 2018
Op 21 juni 2018 heeft Elizabeth van der Wind-Hamill van de Japanse regering een eervolle onderscheiding ontvangen voor het bevorderen van de relatie Japan-Nederland tijdens haar 33 jarige dienstverband bij de Japanse ambassade in Nederland.  'De Orde van de Heilige Schat, Goud en Zilverstralen' kreeg zij uitgereikt door ambassadeur Inomata tijdens een feestelijke ceremonie in Den Haag.  

Directeur en medewerkers zijn heel trots op hun coördinator Vrienden van Japanmuseum SieboldHuis!

 
Nieuwe landkaarten uit de Siebold-collectie
In het kaartenmeubel van de Panoramakamer zijn nieuwe landkaarten van Japan te zien uit de collectie van de Universiteitsbibliotheek Leiden.

Bekijk de bijzonder kaart in vogelvluchtperspectief van beroemde plaatsen in Japan door Kuwagata Keisai. Ook is er een kaart van de Shikoku-pelgrimage uit 1807. Deze kaart laat zien hoe de religieuze toeristen langs de 88 tempels op het eiland geleid werden. De in maar liefst zes kleuren gedrukte kaart van Kyoto, wijst bezoekers naar de bezienswaardigheden in de stad en de meters lange kaart van de Tōkaidō toont de klassieke route tussen Tokyo en Kyoto uit 1752. `

In de lades van het meubel zijn ook nog bijzondere kaarten te bekijken, die u meenemen op reis naar het Japan van de 18de en 19de eeuw.
Lees verder
 
Terugblik op succesvolle elfde editie van Japanmarkt
20 mei 2018
Met bijna een kilometer aan kraampjes, het Japanse foodcourt op de Groenhazengracht, verschillende activiteiten in Japanmuseum SieboldHuis, de rondvaartboten van de Leidse rederij, en de dans- en vechtpsortdemonstraties in Rijksmuseum van Oudheden trok de Japanmarkt op deze zonnige eerste pinksterdag meer dan 10.000 bezoekers.
Lees verder
 
Inschrijvingen voor najaarsreeks MuseumJeugdUniversiteit 2018
9 september 2018 - 9 december 2018
Allerlei musea in heel Nederland organiseren elk half jaar een reeks colleges, speciaal voor nieuwsgierige kinderen van 8 tot en met 12 jaar. Echte experts en wetenschappers geven antwoord op de leukste, gekste, bijzonderste en spannendste vragen. Dit najaar start er weer een collegereeks waarin experts vertellen wat je altijd al had willen weten. In het SieboldHuis leer je uiteraard alles over Japan.

Voor wie? Alleen voor kinderen van 8 t/m 12 jaar
Kosten? €20,- voor de reeks van 4 colleges
Wanneer? Elke 2e zondag van de maand, van 11.00 - 12.00 uur

Lees verder
 
Riley Gottgens wint 'Gemaskerde Krijger Quiz'
Tijdens de tentoonstelling 'De gemaskerde krijger. Het strijdtoneel van de samurai' was er een kinderroute met een quiz voor kinderen. Uit alle inzendingen werd het quizformulier van Riley Gottgens gekozen. Naast alle juiste antwoorden op de quizvragen, heeft Riley ook twee prachtige kleurplaten gemaakt.

Bruynzeel-Sakura heeft de creatieve prijs beschikbaar gesteld voor deze wedstrijd.
 
#Last-minute tip: VVAK Lustrum Symposium Aziatische kunst
23 juni 2018
Morgen viert de VVAK haar 100-jarig bestaan in het sfeervolle Auditorium van het Rijksmuseum met het internationaal symposium Collecting Asian Art in the Western World: Past, Present & Future met sprekers uit bekende musea over het verzamelen van Aziatische kunst door de eeuwen heen, over belangrijke Aziatische museumcollecties en wat hiermee te doen in de toekomst.

Datum: Zaterdag 23 juni 2018 van 10.00-19.30
Locatie: Auditorium Rijksmuseum Amsterdam
Registreren: Leden € 35, niet-leden € 80, inclusief koffie/ thee, lunch en receptie.
Betaling en registratie gaat via de webshop op de VVAK-site of via de onderstaande link.

Koop hier uw ticket
Wijzig uw gegevens of meld u af
Footer corners

Verzorgd door MailingLijst