JOhan Lééft!
Johan leeft in de Oldenbarneveltlaan
Onlangs hebben de bewoners van de Johan van Oldenbarneveltlaan het startschot gegeven voor hun herdenkingsjaar 2019. Gedurende dit jaar zullen zij op een aantal momenten de naamgever van hun laan herdenken en zijn leven vieren. De bewoners van de Mauritslaan worden hierbij ook uitgenodigd. Het plan is o.a. om met een kunstproject de hele stad te laten zien dat Johan leeft, ook in de Johan van Oldenbarneveltlaan!
 
College over Johan bij MuseumJeugdUniversiteit
Hoe word ik zo beroemd als Johan van Oldenbarnevelt? Deze vraag wordt beantwoord in het kindercollege bij Museum Flehite. Het college is onderdeel van een reeks van drie kindercolleges die dit voorjaar plaatsvinden bij de Amersfoortse musea met als thema: Hoe word ik beroemd zoals… Kinderen die hier meer van willen weten kunnen zich aanmelden via de website van de MuseumJeugdUniversiteit.
Lees meer
Terug in de tijd: 27 januari 1614
Oprichting van de Noordse Compagnie, die op walvissen joeg en er op Spitsbergen traan van kookte. Zoals eerder bij de VOC in 1602 namen Hollandse schippers het initiatief om nieuwe handel te ontdekken. Zodra het lucratief bleek, werd de concurrentie opgeheven door een gezamenlijke compagnie op te richten. Johan van Oldenbarnevelt zorgde voor een soepele samenwerking en verleende, namens de Staten Generaal, de benodigde octrooien (vergunningen).
Oldenbarneveltwandeling
Op vrijdag 8 februari om 14.00 uur organiseert sociaal geograaf Arnold Huisman in en om Amersfoort een 11 km lange wandeling langs plekken waar sporen van Johan van Oldenbarnevelt zijn te vinden. Loop mee en hoor zijn geschiedenis. De tocht wordt afgesloten met een vegetarisch driegangendiner.
Lees meer
 
Tentoonstelling in Joriskerk
Onder te titel 'Orde en Chaos' organiseert kunstenaarsvereniging De Ploegh vanaf 7 mei een tentoonstelling in de Joriskerk. Er zal  werk getoond worden van kunstenaars die zich laten inspireren door Johan van Oldenbarnevelt. Onlangs vond de startbijeenkomst plaats waarbij het thema met de kunstenaars werd besproken.
Lees meer
Over deze nieuwsbrief
Johan Van Oldenbarnevelt is één van de grootste staatslieden uit de Nederlandse geschiedenis én geboren Amersfoorter. In 2019 is het 400 jaar geleden dat hij werd onthoofd. Voor Amersfoort een goed moment om uitgebreid aandacht te besteden aan deze bijzondere inwoner.
Maandelijks brengt de regiegroep JvO 2019 een nieuwsbrief uit met informatie over wat er het komende jaar allemaal op stapel staat in Amersfoort en daarbuiten. Heb jij in dit kader ook iets te melden? Stuur dan een mail naar j.delacroix@amersfoort-in-c.nl
Agenda
Aluin in theater De Lieve Vrouw 
zaterdag 11 mei 2019: Theatermarathon De vaderlandse oorlog
Stadsbijeenkomst 
Maandag 13 mei 2019 in theater De Lieve vrouw
 
Deze nieuwsbrief wordt maandelijks verstuurd door de Regiegroep Johan van Oldenbarnevelt 2019.
De regiegroep verbindt en coördineert activiteiten die in 2019 worden georganiseerd rond de herdenking van het 400e sterfjaar van de in Amersfoort geboren Johan van Oldenbarnevelt.

Ook nieuws te melden? Stuur een mail naar:
j.delacroix@amersfoort-in-c.nl 


 Stuur deze nieuwsbrief naar een relatie

Wijzig uw gegevens of meld u af van de nieuwsbrief.
Verzorgd door MailingLijst