De nieuwsbrief van Stichting Lezen -
Lezen voor het leven
 Twee filmpjes en een luisterversie van het Prentenboek van het Jaar!
Met Het Nationale Voorleesontbijt starten woensdag 23 januari De Nationale Voorleesdagen die duren t/m 2 februari. Centraal staat het Prentenboek van het Jaar 2019: Een huis voor Harry van Leo Timmers (Querido).   
In opdracht van Kunst van Lezen maakte Cubiss een inspiratiefilmpje met tips voor interactief voorlezen.

Ook maakte Kunst van Lezen een filmpje over het enthousiasmerende BoekStartvoorleesliedje De Voorleestrom (binnenkort online). Het in elf talen vertaalde liedje is te beluisteren via boekstart.nl en Spotify. Voor de Voorleesdagen krijgen alle kinderopvanginstellingen en basisscholen een poster van De Voorleestrom met de tekst van het liedje en illustraties van Fiep Westendorp. De poster wordt ook op de NOT (22-26 februari in Jaarbeurs Utrecht) uitgedeeld.

In navolging van De Voorleestrom in elf talen stelt de Leescoalitie vijf vertalingen van het Prentenboek van het Jaar in luisterversie beschikbaar in de gratis app van de mini-editie van Een huis van Harry: in het Frans, Engels, Spaans, Turks en Arabisch.

Zorg dat ouders en de kinderopvang in je werkgebied tijdens De Nationale Voorleesdagen de Bibliotheek weten te vinden!
De Nationale Voorleesdagen
 Bezoek onze stands op de NOT
De slogan Lezen is kijken met andermans ogen staat dit jaar centraal in de stand van Stichting Lezen die van 22 tot en met 26 januari te vinden is op de NOT. Het idee is dat een divers boekenaanbod bijdraagt aan inleving en burgerschapsvorming. Zie ook: Lees met andermans ogen.
Iedereen die een bezoek brengt aan onze stand ontvangt een prachtige poster met een gedicht van Kinderboekenambassadeux Hans en Monique Hagen, geïllustreerd door Maartje Kuiper. Op donderdag 24 januari zijn Hans en Monique Hagen van 13.00 uur tot 14.30 uur in de stand van Stichting Lezen om de poster te signeren. De Kinderboekenambassadeux geven op deze middag ook een workshop: drie kwartier lang tips en ideeën waarmee u direct aan de slag kunt in uw klas. De workshop Poëzie, ze moesten het verbieden wordt gehouden in Theater 06 van 15.30 uur – 16.15 uur.
U vindt Stichting Lezen tijdens de NOT in het segment Didaktiek, Hal 1, standnummer 01 A 021.

Ook BoekStart en de Bibliotheek op school hebben een stand op de NOT, u vindt deze stand eveneens in het segment Didaktiek, Hal 1, standnummer 01 D127.
Klik hier voor gratis toegang
 Te mooi om waar te zijn
Lezen Centraal 2019: 10 april Tivoli Vredenburg Utrecht

Het laten ervaren van de schoonheid en kracht van boeken is het thema van Lezen Centraal 2019.
We keren terug naar de basis: proza en poëzie als kunstwerk. In de ijver om de functionele waarde van lezen en leesbevordering over het voetlicht te brengen dreigen we soms uit het oog te verliezen waar het om gaat: de schoonheid en de kracht van boeken, gedichten en verhalen.
Lees verder
 De Po√ęzieweek in de klas
Op donderdag 31 januari luidt de Gedichtendag de Poëzieweek in. Voor veel scholen is dat aanleiding om extra aandacht aan poëzie te besteden. Dichters hebben het druk met schoolbezoeken, die via ‘boek een dichter’ met extra subsidie te organiseren zijn.
Net als voorgaande jaren heeft Stichting Lezen samen met haar partners de Lestips bij de Poëzieweek verzorgd. Drie bundels met elk vijf lestips garanderen dat elk schooltype wordt bediend. De lestips zijn geschreven door experts en omvatten een veelheid aan werkvormen. De inleiding bij de bundels biedt handzame tips om poëzie zichtbaarder te maken op school.
De lestips zijn uiteraard gratis te downloaden via de website van de Poëzieweek, waar u bovendien nog meer inspiratie vindt, zoals de Tiplijst van Hans en Monique Hagen. Waardeert u de lestips (of juist niet?): laat het ons even weten door deze enquête in te vullen.
 Terugblik Wetenschappelijk Congres 13 december
Een uitverkochte zaal en een mooi rapportcijfer van bezoekers. Het wetenschappelijke congres op 13 december 2018 was geslaagd en leverde een schat aan inzichten op over het belang van leesmotivatie.

Leesbevordering draait om motiveren: stimuleren dat kinderen lezen leuk gaan vinden. Maar wat komt er kijken bij motiveren? In zijn keynote praatte Maarten Vansteenkiste (Universiteit Gent) het publiek bij over de wetenschappelijke inzichten.
Lees het hele verslag op onze site.
  

Deze nieuwsbrief is verstuurd naar . Klik om uw voorkeuren te beheren of om uzelf uit te schrijven.

© 2018 Stichting Lezen - www.lezen.nl - Tel 020 6230566
Verzorgd door MailingLijst