- english version
Header uitnodiging einvite VanAbbeMuseum
RADICALLY OURS : 10 jaar museumcollectie door de ogen van middelbare scholieren
18 april 2019
Graag nodigen wij je uit voor de feestelijke opening van de tentoonstellingen Radically Ours op donderdag 18 april. 10 jaar museumcollectie door de ogen van middelbare scholieren: expositie met kunstwerken van talentvolle jongeren en hun hoogtepunten uit de collectie. 

RADICALLY OURS - 10 jaar Radically Mine
Wat begon als een educatieproject in samenwerking met het Strabrecht College is uitgegroeid tot een belangrijk onderdeel van de collectiepresentatie van het Van Abbemuseum. Al 10 jaar lang laten zo’n 2000 jongeren zich inspireren door de kunstwerken in het museum. Met hun eigen werk voegen ze hun perspectieven toe aan het verhaal van de collectie. Een overzicht van hun favoriete kunstwerken uit de collectie van Francis Bacon, Rineke Dijkstra, Sol LeWitt, Marlene Dumas, Allan McCollum, Juan Muñoz, Charly Toorop, Antonio Saura en Jörg Immendorf die worden gecombineerd op vier verdiepingen in de toren met een overzicht van een aantal kunstwerken van oud-deelnemers: Floor Hofman, Daan Verbakel, Dirk Franken, Juul van der Zandt, Caya van Nuenen, Linsey Klaus, Yip Stals, Vera Ruijs, Elsa Heesemans en Marjolein de Vries.

RADICALLY MINE 2019
Dit jaar lieten 416 leerlingen van 11 middelbare scholen van het vmbo, havo, vwo en speciaal onderwijs zich inspireren door kunstwerken uit de collectie van het Van Abbemuseum. Deze leerlingen in de leeftijd 15-18 maakten vervolgens op school een eigen kunstwerk. Een selectie van deze werken zal vanaf 18 april te zien zijn in het museum in de tentoonstelling Radically Mine op de tweede verdieping als onderdeel van de collectiepresentatie Radically Ours in de toren. Deze tentoonstelling is te zien tot 19 juni. 

PRIJSUITREIKING
Alle deelnemers van Radically Mine 2019 dingen mee naar de Radically Mine! Award 2019. Tijdens de opening van de tentoonstelling op 18 april worden de drie winnaars van de juryprijs bekend gemaakt. In de jury zitten kunstenaars John Körmeling en Tijs Rooijakkers en projectleider en curatoren Marleen Hartjes en Steven ten Thije. Naast de juryprijs is er ook een publieksprijs. Vanaf 18 april kan iedereen online via www.rm19.vanabbe.nl zijn stem uitbrengen op hun favoriete kunstwerk. De winnaar wordt bekend gemaakt op zaterdag 15 juni. Daarnaast selecteert het museum tien leerlingen die een wildcard voor de Kunstbende ontvangen. Hiermee hebben ze rechtstreeks toegang tot de regiofinale van deze landelijke kunstwedstrijd voor jongeren. 

PROGRAMMA 18 april 
14:30 – 15:00 Inloop 
15:00 – 15:30 Opening Radically Mine 2019 en prijsuitreiking op tweede verdieping
15:30 – 19:00 tentoonstelling bekijken
16:30 – 17:30 rondleiding door junior rondleiders Veerle, Nienke, Nikita en Liza
19:00 – 19:30 Inloop
19:30 – 20:00 Opening collectiepresentatie Radically Ours & Supertoll in de toren
20:00 – 21:00 Borrel in museumcafé
20.00 - 21.00 rondleiding door junior rondleiders Veerle, Nienke, Nikita en Liza
- gratis toegang vanaf 15.00 uur - 

SUPERTOLL!

Met een spectaculaire installatie keert het werk Supertoll! van de Eindhovense kunstenaar Tijs Rooijakkers terug in het Van Abbemuseum. Sinds 2013 werkt Rooijakkers aan het kunstproject Woensel Supertoll! In dat jaar bouwde hij in het museum een monumentale houten wand waarop rapper Fresku tekeningen maakte en teksten schreef. Vervolgens construeerde Rooijakkers van de planken een gigantische houten tol. Daarna verplaatste het project zich naar Woensel. In samenwerking met sociaal design collectief Tante Netty vroeg Rooijakkers aan wijkbewoners hun drijfveren en ambities op een eigen plank te verwoorden. Het kunstproject verbond honderden Eindhovenaren en bracht ze letterlijk in beweging. De spectaculaire installatie is nu terug in het Van Abbe en te zien in de toren van het collectiegebouw tot april 2020.

De avond wordt om 19.30 uur geopend door rapper en kunstenaar Braz, vocaal ondersteund door het Van Abbemuseumkoor, in aanwezigheid van kunstenaar Tijs Rooijakkers en oud-deelnemers van Radically Mine. In beide tentoonstellingen staat het thema meerstemmigheid centraal.

DOET JOUW SCHOOL VOLGEND JAAR OOK MEE? 
Wil je komend seizoen ook meedoen met jouw klas of school? Neem dan contact op m.hartjes@vanabbemuseum.nl voor meer info.

Deelnemende scholen 2019:
Strabrecht College (Geldrop), Augustinianum, Montessori College, Sint-Joris College, Summa Fashion, (allen uit Eindhoven), Jeroen Bosch College (Den Bosch), De Berkenschutse (Heeze), Carolus Borremeus College (Helmond), Heerbeeck College Best (Best), Rythovius College (Eersel), SG Were Di (Valkenswaard).  

Daarnaast deden deze scholen ook mee (2008-2018):
Lorentz Casimir Lyceum (Eindhoven), Gymnasium Bernrode (Heeswijk-Dinther), Stichtse Vrije School (Zeist), Bartiméus VSO (Zeist), Merlet College Grave (Grave), Koninklijke Visio VSO (Grave).

lees meer
Van Abbemuseum
Bilderdijklaan 10
5611 NH Eindhoven
The Netherlands
T: +31 40 238 1000
info@vanabbemuseum.nl
www.vanabbemuseum.nl
Meer info: 
Marleen Hartjes
projectleider en curator Radically Mine / Ours
+31(0)628793077
m.hartjes@vanabbemuseum.nl

Images Tijdens evenementen wordt er gefotografeerd en soms gefilmd. Geef het bij het personeel aan als je niet op foto of film vastgelegd wil worden.
                                             
 
Facebook Twitter YouTube
Het Van Abbemuseum is mede dankzij 10 jaar Radically Mine genomineerd als Museum van het Jaar 2019! 
De grootste culturele publieksprijs van Nederland kiest dit jaar het meest publieksvriendelijke museum. 
Steun ons door je stem uit te brengen én win een reis naar New York voor 2 personen!
👉 http://tinyurl.com/museumprijs

bewegend beeld met foto's Radically Mine 
Verzorgd door MailingLijst