Het laatste nieuws van Cultuureducatiegroep speciaal voor jou!
Ceg header left Ceg header right
 Nieuwsbrief Cultuureducatie Juni
Cultuureducatiegroep is hét expertisecentrum op het gebied van cultuureducatie in de regio Holland Rijnland. Wij helpen scholen met het verbeteren van cultuureducatie op school en zijn penvoerder voor het programma Cultuureducatie met Kwaliteit. Cultuureducatiegroep verstuurt drie keer per jaar een nieuwsbrief naar alle geïnteresseerden in het basisonderwijs en het culturele veld. 
 VR in de klas
Voor de leerlingen van mytylschool De Thermiek is het bezoeken van een museumles niet vanzelfsprekend. Om ze toch een museumles te laten ervaren, werd in samenwerking met Bern Media en Museum Volkenkunde het project Fieldclip opgezet. Met dit project stappen de leerlingen in de wereld van het museum d.m.v. Virtual Reality. 

Donderdag 6 juni vond op de Thermiek de laatste pilot plaats van dit project. De leerlingen hadden al eerder in het project kennis gemaakt met VR waarbij ze door een VR-bril mochten rondkijken in Museum Volkenkunde. Tijdens de pilot mochten de kinderen zichzelf verplaatsen door de zaal waarbij ze gingen proberen pictogrammen te zoeken en te luisteren naar verhalen bij de verschillende objecten. Waar sommige leerlingen het kijken in de bril vorige keer nog spannend vonden, gingen ze nu op verkenning en leren ze over de verschillende objecten. "Ik heb een verhaal gehoord", zegt één van de kinderen. "In China brengt een draak geluk!" 

Vanaf schooljaar 2019 - 2020 zal de VR-app ook voor andere scholen beschikbaar zijn. Meer informatie hierover volgt. Wil je meer lezen over het project Fieldclip, bekijk dan onze publicatie 2019 online op onze website. 

Klik hier om onze publicatie te lezen
 Succesvolle afronding 8e ICC-cursus
Op 5 juni werd de 8e cursus Interne Cultuurcoördinator feestelijk afgesloten.
In het Rijksmuseum van Oudheden presenteerden 19 enthousiaste cursisten op een creatieve manier het cultuurplan voor hun school. Daarna kregen ze het landelijke certificaat Interne Cultuurcoördinator uitgereikt en werd er geproost op deze mooie prestatie.

Tijdens deze cursus hebben de cursisten hun eigen competenties als icc-er ontwikkeld en zijn alle aspecten van het schrijven van een cultuurplan aan bod geweest, zoals o.a.: hoe bepaal je een visie op cultuureducatie, hoe creëer je draagvlak voor je plan, hoe analyseer je de huidige situatie m.b.t cultuureducatie op school en hoe schrijf je een concreet actieplan.
Komend schooljaar zullen deze nieuwe icc-ers en hun scholen door de adviseurs van Cultuureducatiegroep worden begeleid in het uitvoeren van hun cultuurplan.

Wil jij ook de cultuurspecialist van jouw school of instelling worden? Vanaf oktober 2019 starten we met een nieuwe cursus. 
Klik hier voor meer informatie
 Internationale uitwisseling
Bijzonder bezoek voor Cultuureducatiegroep! In het kader van een uitwisselingsproject mocht Cultuureducatiegroep op 9 mei j.l. een Spaanse delegatie van de Escola Miquel Bleach uit Barcelona ontvangen. 

De afgelopen vijf jaar is de Escola Miquel Bleach bezig geweest met het implementeren van VTS (Visual Thinking Strategies) als een rode draad door hun lesprogramma. Zij hebben hiervoor een nauwe samenwerking met het Museu Nacional d'Art de Catalunya.  VTS is een methode om kritische denkvaardigheden te ontwikkelen via een gesprek over een kunstwerk.

Het gezelschap van de Escola Miquel Bleach wilde graag ervaringen uitwisselen over VTS. Cultuureducatiegroep heeft in samenwerking met VTS Nederland een aantal leerkrachten van diverse PROO scholen getraind. Daarnaast is in samenwerking met Josée Ebli, Corrie Koenen en de Leidse Musea de Leidse VTS beeldbank opgericht. Een beeldbank die door scholen gebruikt kan worden om in de klas te oefenen met VTS. Het was heel waardevol om te horen hoe het implementatie traject heeft bijgedragen aan de verankering van VTS in de school en op welke wijze zij ouders betrekken bij hun activiteiten.

Wil jij weten wat VTS voor jouw school kan betekenen? 
Klik hier voor meer informatie
 Meetkunst
Ruimte, patronen, verhoudingen en perspectief, allemaal begrippen die zowel thuishoren in de meetkunde als in de beeldende kunst en vormgeving. We halen ze uit de rekenboeken en laten kinderen ze onderzoeken aan de hand van beeldende kunst en creatieve opdrachten. Wat zijn dan de effecten op de leerlingen en de leerkrachten? Daarover gaat het onderzoek van het project Meetkunst.

Het project Meetkunst bestaat uit een 3-jarig onderzoek waarin een lessenserie en training voor leerkrachten is ontwikkeld. Zowel het onderzoek als het lesmateriaal kun je hier gratis downloaden.

Eind juni verschijnt er een artikel Meetkunst in het blad Kunstzone. Daarin beschrijft onze adviseur Aafje haar rol en bevindingen binnen het project. Ben je benieuwd naar dit artikel?
Klik hier om het artikel te lezen
Contact
Oude Vest 45A
2312 XS Leiden
071-5168588
educatie@cultuureducatiegroep.nl

Facebook Twitter
Cultuureducatiegroep
Cultuureducatiegroep zet zich in om cultuureducatie op scholen naar een hoger plan te brengen en is penvoerder in de regio Holland Rijnland voor het programma Cultuureducatie met Kwaliteit.
Gegevens wijzigen of afmelden?
Afmelden of wijzigen
Streep