NIEUWSBRIEF AUGUSTUS 2019
Mainline
Chems on Tour: de ins en outs van chemsex
Het aantal homo- en biseksuele mannen dat seks met drugs combineert, groeit wereldwijd. Tegelijkertijd kampen steeds meer mannen met psychische, lichamelijke en seksuele klachten als gevolg van chemsex.

Daarom organiseert Mainline Chems on Tour, samen met regionale partners, een info- en debatavond waar wordt gesproken over chems, seks en dating-apps in de gay community.

De landelijke aftrap is op 12 november in Rotterdam, daarna volgen avonden in Nijmegen, Tilburg en Groningen. 

Lees meer
Welke drugs worden er gespoten in Europa?
In september dit jaar werkt Mainline weer mee aan de derde ronde van het Europese project Escape. In dit project verzamelen verschillende steden in Europa zoveel mogelijk gebruikte spuiten voor analyse. Hierna wordt in een lab in Zwitserland gekeken welke middelen erin zitten, in welke combinaties en met welke versnijdingsmiddelen.

In Nederland bevatten veruit de meeste spuiten heroïne. Opmerkelijk is hoeveel stimulanten (amfetaminen, cocaïne en cathinonen) er eerder tijdens dit onderzoek gevonden werden, terwijl spuitomruil zich traditioneel richt op mensen die heroïne spuiten.
Training actieonderzoek rondom verwarde personen in maatschappelijk opvang
Mainline is onlangs, met financiering van Zonmw, gestart met een training actieonderzoek op Fontis Hogeschool in Eindhoven. Het actieonderzoek zal worden toegepast binnen het lopende project 'Verwarde personen binnen de maatschappelijke opvang', waar dit jaar mee begonnen is. 

De doelstelling van het lopende project is deskundigheidsbevordering in de maatschappelijke opvang, in de omgang met, preventie van en zorgverlening aan ernstig verwarde personen met een dubbel- of triple diagnose. Het onderzoek speelt in op ervaringen uit de praktijk. 
Lees meer
Veldwerk Mainline
Mainline heeft in het eerste halfjaar van 2019 landelijk 198 veldwerkactiviteiten uitgevoerd, waarvan 104 in Amsterdam. Daarnaast is er in dertig Nederlandse steden in totaal 153 keer voorlichting gegeven aan ten minste één gebruiker, naaste of professional. 

Enkele signalen die zijn opgevallen in de eerste zes maanden van dit jaar, zijn onder meer dat de kwaliteit, regels en het aanbod wat betreft spuitenruil erg wisselend zijn in het land.

Het Chemsexteam krijgt veel vraag naar individuele gesprekken met mannen, of diens partners of naaste, die de controle over hun gebruik kwijt zijn.

Mainline krijgt daarnaast geregeld meldingen van gemarginaliseerde gebruikers en professionals die zich zorgen maken over GHB-gebruik en daaraan gerelateerde incidenten. 
Nieuw bestuurslid: Monique Middelhoff
Mainline presenteert met trots haar nieuwe bestuurslid: Monique Middelhoff. Monique is een van Nederlands belangrijke experts op het gebied van harm reduction en HIV.

Op dit moment is Monique een onafhankelijke adviseur op het vlak van HIV en publieke gezondheid, nadat zij recent afscheid heeft genomen van haar functie als senior adviseur op het gebied van HIV en seksuele gezondheid bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Haar rijke ervaring bij gerenommeerde instellingen als het RIVM en UNAIDS maken haar een zeer waardevolle aanvulling op het Mainline bestuur. Welkom Monique!
Crowdfunding voor drugsmuseum Poppi, eitje toch?!
Opeens werd het concreet, een eerste Poppi-event én een crowdfunding. Er werd kunst, sjamanenobjecten en drugsparafernalia verzameld om op sokkels te zetten. Met de VR-brillen van Heroes of Amsterdam kon er een virtual psychedelische trip plaatsvinden. Er was muziek, ruimte voor debat en de crowdfunding campagne werd gelanceerd.

En zo ontstond opeens de zenuwslopende race tegen de publieke deadline, vijf weken de tijd om 30.000 euro op te halen. Maar uiteindelijk, 1 dag voor de deadline, we made it!  

Lees hier de hele blog.
Lees meer
Opkikkeren zonder af te kicken
‘Herstel’, dat is toch geen harm reduction? Wél als je het ruimer ziet dan alleen abstinentie. En dat doen we in de nieuwe editie van Mainline. Relaties opbouwen, drugsgebitten repareren, ondervoeding tegengaan: net zo goed herstel. Ook als je blijft gebruiken. En soms blijkt ook de laatste horde dan toch te nemen.

Lees de hele blog van hoofdredacteur Tim Jansma.
Lees meer
Mainline
U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u zich hiervoor heeft aangemeld of omdat u een relatie van ons bent.

Corner left white
Corner right white
Als u geen e-mails meer wenst te ontvangen, kunt u zich  afmelden.
© Mainline. All rights reserved.
Verzorgd door MailingLijst