Header corners
Like glyph Tweet glyph Forward glyph
Sieboldhuis Nieuwsbrief maart 2020
Neko. De kat in de Japanse kunst
31 januari 2020 - 5 juli 2020
De traditionele- en hedendaagse Japanse prenten, zeldzame tekeningen, objecten, fraaie rolschilderingen en hedendaagse foto’s tonen de rol van de kat in de Japanse kunst door de eeuwen heen. De tentoonstelling kreeg in de eerste maand al meer dan 5.500 bezoekers. Grote en kleine liefhebbers van katten en Japanse kunst mogen 'Neko. de kat in de Japanse kunst' niet missen!

Bekijk hier het item met directeur Kris Schiermeier en gastconservator Maureen de Vries over 'Neko. De kat in de Japanse kunst' bij Omroep West. NEKO sponsorlogos
Lees verder
 
Lezing "Een kat van woorden. De Japanse kat in de literatuur van de afgelopen duizend jaar".
1 maart 2020
In Japan is de liefde voor de kat (neko) groot. Dit is niet alleen te zien in de beeldende kunst maar ook in de literatuur. Deze lezing van professor Ivo Smits geeft een impressie van de kat in de Japanse literatuur.

Datum: 1 maart 2020, 14.00 – 15.00 uur
Kosten: € 5,- (excl. museumentree), gratis voor Vrienden van Japanmuseum SieboldHuis
Aanmelden: Via de website

Lees verder
 
Lezing "Camouflage katten: De wilde kat versus de huiskat"
8 maart 2020
De wilde kat en de huiskat hebben veel overeenkomsten, maar er zijn ook verschillen. Pepijn Kamminga vertelt in deze lezing hoe je de katten uit elkaar kunt houden en waar ze vandaan komen. Pepijn is collectiebeheerder zoogdieren bij Naturalis.

Datum: 8 maart 2020, 14.00 – 15.00 uur
Kosten: € 5,- (excl. museumentree), gratis voor Vrienden van Japanmuseum SieboldHuis
Aanmelden: Via de website
Lees verder
 
Workshop kalligrafie
15 maart 2020
Leer de basis van Japanse kalligrafie in deze interactieve workshop van Owen Tjon Sie Fat. Voorbeelden van kanji, katakana en hiragana worden gebruikt om u te laten ervaren welke technieken en disciplines nodig zijn om Japanse kalligrafie te beheersen.

Datum: 15 maart 2020, 14.00 – 15.00 uur
Kosten: €10,- (excl. museumentree. inclusief materiaalkosten)
Reserveer de laatste plaatsen: Via de website
Lees verder
 
Rondleiding 'Neko. De kat in de Japanse kunst'
22 maart 2020
Ontdek de liefde voor de kat in de Japanse kunst tijdens deze rondleiding. U krijgt meer informatie over de traditionele- en hedendaagse Japanse houtblokprenten van onder andere Kunisada, Hokusai en Shōtei, de zeldzame tekeningen van Utagawa Kuniyoshi, de kleine ivoren netsuke en de fraaie rolschilderingen in de tentoonstelling 'Neko. De kat in de Japanse kunst'.

Datum: 22 maart 2020, 14.00 – 15.00 uur
Kosten: Gratis (excl. museumentree)
Reserveren: Via de website
Lees verder
 
Lezing "Katten in het hedendaagse Japanse leven"
29 maart 2020
In deze lezing van gastconservator Maureen de Vries wordt gekeken naar de huidige rol van de kat in de Japanse samenleving, naar de opmars en dieperliggende betekenissen van hedendaagse katten fenomenen in de populaire cultuur. Want één ding is zeker: de culturele betekenis van de kat in Japan gaat verder dan enkel een aandoenlijk gezelschapsdier.

Datum: 29 maart 2020, 14.00 – 15.00 uur
Kosten: €5,- (excl. museumentree), gratis voor Vrienden van Japanmuseum SieboldHuis
Reserveren: Via de website
Lees verder
 
Tips en externe activiteiten
 
Laatste kans aanmelden Japanmarkt 2020
31 mei 2020
Op zondag 31 mei van 12.00 - 17.00 uur is alweer de dertiende jaarlijkse Japanmarkt. Ontdek het brede aanbod van Japanse waren, stil de lekkere trek op het Foodcourt en bezoek Japanmuseum SieboldHuis. Bijna het gehele Rapenburg zal weer in het teken staan van de Japanse cultuur.

Als u wilt deelnemen aan de Japanmarkt kunt u zich nog t/m 9 maart aanmelden. Stuur een e-mail aan Jiska Post, coördinator Japanmarkt 2020, via  japanmarkt@sieboldhuis.org voor het inschrijfformulier.
Lees verder
 
NHK Symphony Orchestra
2 maart 2020
Het ‘dreamteam’ NHK Symphony Orchestra, Tokyo onder leiding van Paavo Järvi komt terug naar het Amsterdams Concertgebouw. Deze avond spelen ze Rachmaninoffs monumentale Tweede symfonie en met celliste Sol Gabetta wordt Schumanns Celloconcert ten gehore gebracht.

Datum: 2 maart 2020, 20.15 - 22.30 uur
Locatie: Grote zaal, Amsterdams Concertgebouw, Amsterdam
Meer informatie en kaartverkoop: klik hier

Lees verder
 
The Japanese Footprint of Siebold in the Netherlands
18 maart 2020
Philipp Franz von Siebold (1796 - 1866) is van groot belang geweest voor de Hortus botanicus Leiden, Universiteit Leiden, Naturalis Biodiversity Center, Japanmuseum SieboldHuis en Leiden. Het is dertig jaar geleden dat het eerste Clusius-symposium werd georganiseerd: The Authentic Garden. In dit jubileumjaar wordt het symposium gewijd aan het werk en erfgoed van Siebold.

Datum: 18 maart 2020, 9.30 -18.00 uur
Locatie: Academiegebouw, Rapenburg 73, in Leiden, between 10:00 and ca. 17.00.
Let op: De lezingen zijn in het Engels
Deelname: gratis, maar graag reserveren
Meer informatie en aanmelden: klik hier
Lees verder
 
Uitreiking Martinus Nijhoff Vertaalprijs
20 maart 2020
Het Prins Bernhard Cultuurfonds nodigt u uit voor een speciale vertaalavond rondom de uitreiking van de Martinus Nijhoff Vertaalprijs aan Jacques Westerhoven en Irina Michajlova. Met de Martinus Nijhoff Vertaalprijs onderstreept het Cultuurfonds al sinds 1955 het belang van literair vertalen.

'Met zijn vertalingen, zijn nawoorden en verspreide artikelen heeft Jacques Westerhoven zowel de Japanse literaire cultuur als het Nederlandse lezerspubliek een onschatbare dienst bewezen,’
aldus de jury van de Martinus Nijhoff Vertaalprijs.

Locatie: De Duif, Prinsengracht 756, Amsterdam
Datum: Vrijdag 20 maart 2020, 16.30 - 18.45 uur
Meer informatie en aanmelden: klik hier

Lees verder
Wijzig uw gegevens of meld u af
Footer corners

Verzorgd door MailingLijst