De nieuwsbrief van Stichting Lezen -
Stichting lezen logo
Lezen voor het leven
 Lezen 1, 2020
In dit nummer: Gerlien van Dalen geeft haar visie op de staat van het lezen en leesonderwijs in Nederland en de rol van Stichting Lezen als spin in het web van de leesbevordering.
Je leert lezen door véél te lezen. De Bibliotheek op school doet veel goeds voor het leesonderwijs op school. Uit onderzoek dat Stichting lezen heeft laten uitvoeren blijkt dat er toch nog een flinke kwaliteitsslag te maken is
De magie van voorlezen op scherm. Op de website devoorleeshoek.nl zijn honderden voorleesfilmpjes te vinden. Het gebruik van De Voorleeshoek is, in samenwerking met Stichting Lezen, wetenschappelijk onderzocht, met positieve resultaten.En verder natuurlijk weer veel informatie over leesbevordering en literatuureducatie. Het atelier waar we deze keer mochten kijken is van Ingela P. Arrhenius.
Lees verder
 NIEUWS OVER EVENEMENTEN
 De voorleeswedstrijden
De finale van De Nationale Voorleeswedstrijd op 27 mei is afgelast en wordt niet uitgesteld naar een latere datum. De regionale/provinciale voorrondes worden mogelijk deels wel afgemaakt. De provinciale organisatoren en/of bibliotheken zullen hierover contact opnemen met (de ouders/leerkrachten van) de voorleeskandidaten en hen verder informeren over deze voorrondes.

De voorleeswedstrijden Read2Me! en Pabo Voorleeswedstrijd zijn ook definitief afgelast.
 Lezen Centraal
Het jaarlijkse congres van Stichting Lezen op 1 april in ‘s-Hertogenbosch is afgelast en wordt niet verplaatst naar een andere datum. Deelnemers krijgen hun inschrijfgeld teruggestort.
 De Jonge Jury
De coronacrisis stelt het onderwijs voor ontwikkelingen die een ongekende impact hebben op de dagelijks onderwijspraktijk. Natuurlijk heeft dat ook consequenties voor de Jonge Jury. Het gratis digitale lesmateriaal is uiteraard nog steeds beschikbaar en bovendien zeer geschikt voor toepassing in het afstandsonderwijs. 
Hoewel de scholen tot nader order dicht blijven, gaat het lezen en stemmen voor de Prijs van de Jonge Jury en de Jonge Jury Debuutprijs gewoon door! Tot en met 3 mei kunnen de leerlingen hun stem uitbrengen op hun favoriete boek via het online stemformulier op www.jongejury.nl/stemmen. Op 3 juni wordt bekendgemaakt welke titel de meeste stemmen heeft ontvangen en welke schrijver de Prijs van de Jonge Jury 2020 in ontvangst mag nemen. Ook is dan de winnaar van de Jonge Jury Debuutprijs bekend. Meer informatie over hoe dit precies gebeurt, volgt binnenkort.
Lees verder
 De Weddenschap
Ook voor de Weddenschap zijn er nieuwe kansen in deze nieuwe situatie rond corona en de quarantaine waarin leerlingen en studenten thuis leren en werken. In het digitale klaslokaal delen docenten en leerlingen boekentips en recensies. Sinds de aftrap van de negende editie in oktober 2019 doen er al verschillende scholen mee. De nieuwe situatie biedt scholen kansen om in de laatste fase van De Weddenschap mee te doen. Tot half mei is er de gelegenheid om boeken te lezen en mee te dingen naar de prijzen. Elke deelnemer krijgt een certificaat. Leuk voor in het leesdossier!
Lees de recensies geschreven door docenten en leerlingen en kies een boek via de leestippagina. Bekijk de oproep van ManonSikkel en de laatste boekenvlog van Sarah-Jane. Volgend jaar bestaat De Weddenschap 10 jaar. Schrijf je nu vast in, het belooft een bijzondere editie te worden. Bibliotheken die geïnteresseerd zijn in een regionale of lokale aanpak van De Weddenschap kunnen zich hier inschrijven.
Lees verder
 INITIATIEVEN VOOR THUIS
 #ikleesthuischallenge
‘Elk nadeel heeft zijn voordeel: veel binnen zitten en thuis zijn, betekent natuurlijk ook dat je heel makkelijk al die boeken kun lezen waar je normaal niet aan toe komt.’ Hiermee roept kinderboekenambassadeur Manon Sikkel kinderen op hun leukste foto terwijl ze aan het (voor)lezen zijn op social media te delen met de tag #ikleesthuischallenge. De beste foto’s van de week worden door ons gepubliceerd op kinderboekenambassadeur.nl. De weekwinnaar krijgt een leesboek naar keuze uit de tiplijst van Manon Sikkel. 
Lees verder
 Campagne #ikleesthuis
De CPNB voert samen met Stichting Lezen en andere boekenvakpartners tegelijkertijd een #ikleesthuis-campagne voor volwassenen. Het collectieve boekenvak probeert op deze manier iedereen die thuiszit een hart onder de riem te steken in deze onzekere tijd. Deze speciale leesbevorderende campagne rond het ‘thuislezen’ is er op gericht zoveel mogelijk (potentiële) lezers aan een mooie (lees)ervaring met een boek te helpen, juist nu het sociale leven stil is komen te liggen en zoveel mensen noodgedwongen aan huis gekluisterd zijn. Met de campagne roept de CPNB mensen op naar hun (online) boekhandel te gaan of gebruik te maken van de diensten van onlinebibliotheek.nl. 
Lees verder
 Online leesvoer
Iedereen Leest, onze Belgische collega, is voor de Vlaamse Jeugdboekenmaand een YouTube-kanaal gestart met video’s van auteurs en illustratoren, voorleesmomenten, tekentips en live illustratie. Verschillende Nederlandse jeugdboekenschrijvers lezen op hun eigen YT-kanaal voor uit eigen werk. En wie lid is van de bibliotheek kan de digitale bronnen gratis gebruiken. Daar zijn o.a. de voorleesfilmpjes van De Voorleeshoek, de animaties van Bereslim en het oefenmateriaal van Junior Einstein te vinden. De online bibliotheek en de LuisterBieb bieden tijdens de coronacrisis ook extra titels aan.
Lees verder
 Vlogboek over lezen
Vlogboeker Jörgen Apperloo flipt al jaren graag zijn classroom door de uitleg op Youtube te zetten en vervolgens tijdens de les tot de kern te komen. Dat resulteerde al snel in zijn eigen kanaal via Youtube en www.vlogboek.nl. Een groot aantal video’s bevat boekbesprekingen, maar er zijn ook themaseries over literatuurgeschiedenis en genreleer. En sinds een paar weken loopt er een serie over lezen. Het spreekt voor zich dat leerlingen de uitzendingen zelfstandig kunnen bekijken. De docent kan eventueel zelf verwerkingsvragen opstellen.
Lees verder
 Boekenweek Live!
Tijdens de Boekenweek bezochten Annejet van der Zijl en Karin Amatmoekrim de OBA in Amsterdam, net als tientallen leerlingen. Ze gingen onder leiding van Tim Hofman in gesprek over het boek Sonny boy van Van der Zijl, en toonden de creatieve reacties die zij daarop hadden. Het werd een uitzending vol zinnige gesprekken; het leesplezier spat ervan af.
Via www.boekenweek.nl/school is nog meer lesmateriaal te vinden, al is niet alles geschikt voor thuiswerk.
Kijk de uitzending terug
 Vakantielezen 2020 – doorlezen loont!
Ook dit jaar biedt Stichting Lezen met steun van Stichting de Versterking het project Vakantielezen aan. Er kunnen maar liefst 7.500 kinderen uit groep 3 en 4 in krimp- en anticipeerregio’s deelnemen. De Provinciale Ondersteuningsinstelling (POI) ontvangt de gevulde Vakantieleestasjes, benadert zelf de biblioheken in hun regio en verdeelt de tasjes. De educatieve diensten in de grote steden en POI’s die niet in een krimp- en anticipeergebied werkzaam zijn kunnen alleen losse tassen bestellen. 
Lees verder
 Ondergedoken als Anne Frank voor mbo
Onlangs verscheen Ondergedoken als Anne Frank. Verhalen van Joodse Kinderen in de Tweede Wereldoorlog van Marcel Prins en Peter Henk Steenhuis. De bundel dateert van 2011 en is nu opnieuw uitgebracht als een speciale uitgave voor het mbo in het kader van 75 Jaar Vrijheid. Het boek kan door mbo-docenten worden gebruikt bij de lessen burgerschap en Nederlands. Voor hen is er een handreiking met lessuggesties. Voor studenten is het boek ook als luisterboek en e-boek beschikbaar. 
Lees verder
 Nieuwsbrief Lezen in het vmbo
Stichting Lezen en SLO hebben de belangrijkste informatie over leescompetentie en leesmotivatie op het vmbo op lezeninhetvmbo.nl bijeengebracht. Uitgangspunt: vmbo-leerlingen beleven plezier aan lezen en groeien uit tot competente lezers. Op de website staat praktische informatie gekoppeld aan recent lees- en taalonderzoek gericht op het vmbo. Wil je de actuele ontwikkelingen rondom leescompetentie en leesmotivatie in het vmbo volgen? 
Meld je aan voor de nieuwsbrief Lezen in het vmbo
Facebook sl  Twitter sl

Deze nieuwsbrief is verstuurd naar . Klik om uw voorkeuren te beheren of om uzelf uit te schrijven.

© 2019 Stichting Lezen - www.lezen.nl - Tel 020 6230566
Verzorgd door MailingLijst