Studium Generale
Uitnodiging 28 mei 2020
Studium Generale - Erfgoed in het post-coronatijdperk

Cultureel erfgoed is in beweging. Wat we als cultureel erfgoed beschouwen is niet in steen gehouwen, en dat geldt ook voor onze omgang ermee. Nieuwe ontwikkelingen als digitalisering, burgerparticipatie en duurzaamheid stimuleren erfgoedorganisaties en instellingen anders te denken en te doen. Voor de coronacrisis waren zij daar al druk mee bezig. Maar blijft dat na de crisis ook zo? Nu alles noodgedwongen stil staat, de musea en monumenten (nog) dicht zijn, de archeologische opgravingen verlaten en de vrijwilligers thuis, kijken de Rijksdienst voor het Cultureel en de Erfgoed ErfgoedAcademie vooruit. Hoe komen we straks weer in beweging? Wat is het post-coronaperspectief voor ons cultureel erfgoed? Schuilt in deze crisis misschien ook een kans? Deze vragen staat centraal in een viertal speciale Studium Generale webinars die wij organiseren, waarbij de eerste focust op musea en collecties. Samen met spraakmakende denkers en doeners uit de sector, verkennen wij de toekomst.

We organiseren een reeks webinars met vier thema’s: roerend erfgoed, archeologie, gebouwd erfgoed en cultuurhistorisch landschap. Twee thema’s vinden voor de zomer plaats de andere twee erna.

Eerste webinar
Het eerste Studium Generale webinar vindt plaats via Zoom op donderdag 28 mei 2020 van 15.30-17.00 uur. Samen met filosoof Maarten Doorman (auteur o.a. ‘De Navel van Daphne’), museumdirecteur Marian Splint (Museum Helmond) en museumtalent Boukje Schaap (Catharijneconvent) gaan we in gesprek over het post-corona museum. Hoe ziet dat er uit? Hoe kun je als museum in deze tijden maatschappelijk relevant zijn? Maakt de collectie een virtuele sprong vooruit? Is het museumbezoek straks vooral lokaal en regionaal? Ruilen we blockbusters in voor buurtbusters? Gespreksleider is Sophie Derkzen, journalist en moderator met een fascinatie voor cultuur.

Follow-up
Elk van de vier thema’s worden uitgediept tijdens de tweede digitale sessie: de livestream en een week later de reflectie-bijeenkomst (ook live). Deelnemers aan het webinar van 28 mei worden uitgenodigd om na afloop hun reflectie in te sturen op de bijdrage van de sprekers. Hieruit worden drie deelnemers geselecteerd, die een week na de bijeenkomst de kans krijgen om hun post-corona perspectief te presenteren tijdens een digitale follow-up bijeenkomst over hetzelfde vraagstuk. Deze bijeenkomst vindt plaats op 4 juni van 16.00 tot 17.00. Samen vormen de bijdragen van de sprekers en de reflecties een virtuele bundel met perspectieven op een vitale erfgoedsector.

Aanmelden
U kunt zich aanmelden middels het aanmeldformulier. U kunt zich aanmelden voor alleen 28 mei of voor beide bijeenkomsten.
Het webinar maakt gebruik van het platform Zoom. Bij bevestiging ontvangt u meer informatie en een handleiding over het deelnemen via Zoom.
Voorafgaand aan het live-webinar ontvangt u op 27 mei de link om op 28 mei 15.30 uur in te loggen.
De link voor 4 juni ontvangt u op 3 juni, aanvang 16.00 uur.

NB Het gebruik als deelnemer aan Zoom is ook toegestaan voor deelnemers werkzaam bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Te gebruiken via Chrome met de link in de groene omgeving.

We ontmoeten u graag online op 28 mei.

Susan Lammers, alg. directeur Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
Yvonne Ploum, directeur ErfgoedAcademie

Aanmeld

Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
Smallepad 5 | 3811 MG Amersfoort
Postbus 1600 | 3800 BP Amersfoort
033 – 421 7 421 
info@cultureelerfgoed.nl
www.cultureelerfgoed.nl
Linkedin  Facebook  Twitter

Stuur deze mailing naar een relatie

Heeft u deze mailing doorgestuurd gekregen en wilt u de mailings van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed ook zelf ontvangen? Schrijf u dan hier in.
Gegevens wijzigen of afmelden
Verzorgd door MailingLijst