‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
RCE Nieuwsbrief
Nieuwsbrief Erfgoed en corona Nr. 4, juni 2020

Beste lezer,

Met deze nieuwsbrief en onze website bieden wij u een platform aan om tips, voorbeelden, zorgen, maatregelen en andere feiten en ideeën te delen. En we laten zien hoe wij als sector ons blijven inspannen om met elkaar de erfgoedzorg in Nederland in stand te houden. De nieuwsbrief verschijnt 2 keer per maand. Aanmelden kan via het aanmeldformulier. U vindt meer informatie op de pagina Erfgoed en corona op onze website.

Interview: Hoerastemming gemengd met zorgen
Hoerastemming gemengd met zorgen; drie culturele instellingen over de heropening

Sinds 1 juni zijn de deuren van veel musea en monumenten weer open. Drie collega’s uit het erfgoedveld kijken terug op hun eerste week met publiek. Wat zijn hun ervaringen, maar ook: hoe kijken ze naar de nabije toekomst?

Frieke Hurkmans, directeur van de Pieterskerk in Leiden:
‘Donderdag 3 juni riep het hele Pieterskerkteam: ‘Yeah, we zijn weer open!’ Zeker voor onze museumfunctie zijn er echt weer mogelijkheden. Wij hebben extra informatie aangebracht, zoals stickers op de vloer bij de in- en uitgang, desinfecterende handgel klaarstaan, en het digitale reserveringssysteem aangepast. We hebben verder een schommel opgehangen in het schip, voor zowel kinderen als volwassenen, om tussen alle historische informatie ook even lekker te ontspannen.’

Maar er zijn ook zorgen. Frieke: ‘De museale openstelling is een druppel op een gloeiende plaat. We lopen twee miljoen euro aan omzet mis door de coronacrisis.’

Lees het hele interview met Frieke op onze website, waar u ook de ervaringen vindt van Lisette Pelsers, directeur van het Kröller-Müller Museum en Erik Graafstal, stadsarcheoloog en conservator van Castellum Hoge Woerd in Utrecht.



Interview: Hoerastemming gemengd met zorgen
Meer informatie en aanmelden
Studium Generale webinar archeologie 11 juni en 18 juni
We verkennen de toekomst met spraakmakende denkers en doeners uit de sector. Wat is het post-coronaperspectief voor ons cultureel erfgoed? Schuilt in deze crisis misschien ook een kans? Deze vragen staan centraal in vier speciale Studium Generale webinars die we samen met de ErfgoedAcademie organiseren. De thema’s zijn roerend erfgoed, archeologie, gebouwd erfgoed en cultuurhistorisch landschap.

Het tweede Studium Generale webinar gaat over archeologie en vindt plaats via Zoom op 11 en 18 juni. Samen met Friso de Zeeuw (emeritus hoogleraar Gebiedsontwikkeling), Wim Hupperetz (directeur Allard Pierson Museum en bestuurslid Stichting ArcheoHotspots) en Eva Kaptijn (projectleider Erfgoed gezocht) gaan we op 11 juni in gesprek over het post-coronaperspectief voor ons archeologisch erfgoed. Gespreksleider is Sophie Derkzen, journalist en moderator met een fascinatie voor cultuur. Dit thema wordt vervolgens op donderdag 18 juni uitgediept tijdens een reflectie-bijeenkomst (ook live). Deelnemers aan het webinar van 11 juni worden uitgenodigd om na afloop hun reflectie in te sturen op de bijdrage van de sprekers.

Meer informatie en aanmelden
Zes historische parken
Van naoorlogs stadspark tot uitvalsbasis van Karel de Grote: zes historische parken
De afgelopen periode, die we veelal thuis hebben doorgebracht, zijn we ons dagelijkse ommetje buiten nog meer gaan waarderen. En hoe fijn is het om dan in je nabije omgeving een park te hebben waar je even een frisse neus kunt halen? Bijna ieder dorp of stad kent wel zo’n mooie groene plek die bij jong en oud in de smaak valt.

De architectuurhistorici van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed kozen een aantal bijzondere parken binnen de bebouwde kom uit, die als de tijd het straks weer toelaat, zeer de moeite zijn om te bezoeken, ook als ze wat verder van huis zijn.

Zes historische parken
Bekijk de vlog van Janneke en Hendrik Jan
Vlog van Janneke Hille en Hendrik Jan Tolboom

Janneke Hille, adviseur bouwkunde bij de Rijksdienst, neemt je in deze vlog mee naar Het Blauwe Bolwerk in Zierikzee. Deze muur wordt momenteel gerestaureerd en een deel van de blokken natuursteen uit de muur moet worden bewerkt. Dit zou door een Belgische steenhouwer gebeuren, maar die is vanwege de coronacrisis niet beschikbaar. De aannemer pakt deze taak daarom zelf op. Onze specialist Natuursteen Hendrik Jan Tolboom helpt hem hiermee op weg.



Bekijk de vlog van Janneke en Hendrik Jan
Lees meer
Leenfaciliteit voor opengestelde rijksmonumenten
Eigenaren van publiekstoegankelijke rijksmonumenten kunnen binnenkort via het Nationaal Restauratiefonds de Opengestelde Monumenten-Lening aanvragen. De nieuwe leenfaciliteit is onderdeel van het aanvullende pakket van 300 miljoen euro dat minister Van Engelshoven op 27 mei in een Kamerbrief bekend maakte.

De achtergestelde lening is bedoeld voor eigenaren van publiekstoegankelijke rijksmonumenten die als gevolg van de coronamaatregelen inkomstenderving hebben en dit met de generieke COVID-19 steunmaatregelen onvoldoende kunnen dekken.

Op dit moment werkt het Restauratiefonds samen met Federatie Instandhouding Monumenten en met het ministerie van OCW de leningsvoorwaarden en het aanvraagproces uit. Op 11 juni wordt de regeling, waar de leenfaciliteit onderdeel van is, gepubliceerd in de Staatscourant.

Lees meer
Recticifatie
In de vorige nieuwsbrief zou ten onrechte de indruk gewekt kunnen zijn dat voor de collectie van het Museum 1940-1945 in Dordrecht ontmanteling zou dreigen. Dit is echter niet het geval. Medio juni heropent Museum 1940-1945. Nadere berichtgeving volgt via de website van het museum.


Zie ook www.museum19401945.nl

Met deze nieuwsbrief en onze website bieden wij u een platform aan om tips, voorbeelden, zorgen, maatregelen en andere feiten en ideeën te delen. En we laten zien hoe wij als sector ons blijven inspannen om met elkaar de erfgoedzorg in Nederland in stand te blijven houden. De nieuwsbrief verschijnt 2 keer per maand. U kunt zich via de link hieronder aanmelden.

U vindt meer informatie op de pagina Erfgoed en corona op onze website.

Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
Smallepad 5 | 3811 MG Amersfoort
Postbus 1600 | 3800 BP Amersfoort
033 – 421 7 421
info@cultureelerfgoed.nl
www.cultureelerfgoed.nl
Linkedin  Facebook  Twitter

Stuur deze mailing naar een relatie

Heeft u deze update doorgestuurd gekregen en wilt u de e-mails ook zelf ontvangen? Schrijf u dan hier in.
Gegevens wijzigen of afmelden
Verzorgd door MailingLijst