‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Update roerend erfgoed
Update Collecties en musea Nr. 4, augustus 2020
In deze update leest u meer over ontwikkelingen op het gebied van roerend erfgoed, collecties en musea bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. 

De enquête die we in de vorige nieuwsbrief plaatsten heeft vele bruikbare antwoorden opgeleverd. Deze geven ons inzicht in welke praktische RCE-producten u gebruikt en waar nog behoefte aan is. Nogmaals hartelijk dank voor uw medewerking. De uitkomsten delen we in een volgende nieuwsbrief.

Tips, voorbeelden, maatregelen en andere feiten en ideeën over het coronavirus in relatie tot erfgoed delen wij (ook) via onze website.
Lees meer in dit nieuwsbericht
Insecten bestrijden met lage-zuurstof voorlopig gedoogd
Ongedierte in objecten en collecties kan met zogenaamde lage-zuurstof bestreden worden. Deze methode maakt gebruik van ter plaatse gegenereerde stikstof en is voor erfgoed de schoonste en veiligste manier om insecten te verdelgen. Onder de Europese Biocidenverordening is deze methode echter niet toegestaan. Aan de Europese Commissie is nu gevraagd om een uitzondering op de regel te maken. Zolang deze procedure loopt is een aanwijzing tot gedogen gekregen. Dat betekent dat musea en bedrijven die lage-zuurstof behandelingen voor erfgoed uitvoeren, dit voorlopig kunnen blijven doen.

Lees meer in dit nieuwsbericht
Meer informatie over het Rijkserfgoedlaboratorium
Huidig onderzoek bij het Rijkserfgoedlaboratorium

De specialisten van ons Rijkserfgoedlaboratorium delen graag een aantal actuele onderzoeken met u:

  • Met bindmiddel- en pigmentonderzoek werd de oorspronkelijke kleurstelling van de letters '18 Baatjeborg 54' op een Oldambster dwarshuisboerderij achterhaald. Benieuwd naar het resultaat? Lees de blog van collega Saskia Smulders-de Jong.
  • Loodcorrosie kan orgelpijpen dusdanig aantasten dat gaten ontstaan en de muzikale eigenschappen van het instrument verslechteren. Onder leiding van Bill Wei vindt onderzoek plaats naar mogelijkheden om dit proces tegen te gaan.
  • Met een XRF-scanner is een bijzondere vondst gedaan onder een verflaag van een van de vroegste Oost-Nederlandse stoelklokken, afkomstig uit de collectie van het Nederlands Openluchtmuseum. Het volgende Tijdschrift van de RCE wijdt een artikel aan dit onderzoek. Een link staat rond 27 augustus op onze website


Meer informatie over het Rijkserfgoedlaboratorium
Agenda

In het najaar vinden er bij de RCE diverse online bijeenkomsten plaats. Alles natuurlijk onder voorbehoud in verband met corona. Houd de agenda op onze website in de gaten!

  • Kastelen en buitenplaatsen - 12 november
  • Mobiel erfgoed - 9 december
  • Picture Meeting - 11 december
  • Erfgoedprikken - datum nog niet bekend
  • Interieurplatform - datum nog niet bekend
Ander kort nieuws
  • Bijdrage Restauratie Mobiel Erfgoed: De minister van OCW stelt via het Mondriaanfonds een miljoen euro extra beschikbaar voor restauratie en herstel van mobiel erfgoed, met aandacht voor verduurzaming daarvan. Deze bijdrage is bedoeld voor alle sectoren van het mobiel erfgoed: rail, weg, water en lucht. 
  • Compensatieregeling Coronavirus Musea: Het Mondriaanfonds meldt dat 28 regionale musea met meer dan 100.000 bezoekers compensatie krijgen. Dit geld komt uit de €300 miljoen corona-gelden die de minister van OCW beschikbaar heeft gesteld. Ook voor musea die tussen de 40.000 en 100.000 bezoekers ontvangen is een regeling. Daarvan wordt in september bekend gemaakt wie subsidie krijgt. 
We versturen deze updates om de paar maanden aan iedereen die op onze ‘Musea en Collecties’ mailinglijst staat. Ontvangt u onze mailings liever niet, dan kunt u zich onderaan deze pagina makkelijk afmelden. Daar staat ook een link waarmee u deze nieuwsbrief door kunt sturen naar collega's.
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
Smallepad 5 | 3811 MG Amersfoort
Postbus 1600 | 3800 BP Amersfoort
033 – 421 7 421
info@cultureelerfgoed.nl
www.cultureelerfgoed.nl
Linkedin  Facebook  Twitter

Stuur deze mailing naar een relatie

Heeft u deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wilt u de nieuwsbrief ook zelf ontvangen? Schrijf u dan hier in.
Gegevens wijzigen of afmelden
Verzorgd door MailingLijst