Header corners
Like glyph Tweet glyph Forward glyph
Sieboldhuis Nieuwsbrief september 2020
Nu te zien 'De bom. 75 jaar na Hiroshima en Nagasaki'
25 september 2020 - 17 januari
Vandaag openen wij de tentoonstelling 'De bom. 75 jaar na Hiroshima en Nagasaki'. Het is dit jaar 75 jaar geleden dat Hiroshima en Nagasaki werden getroffen door atoombommen. In deze tentoonstelling tonen indrukwekkende foto’s, films, persoonlijke verhalen en objecten de gevolgen van de bom. Door bijzondere bruiklenen uit Nagasaki en Hiroshima is het mogelijk om objecten uit de getroffen gebieden te tonen.

Bij deze tentoonstelling is een gratis lesprogramma voor Leidse scholen beschikbaar. De les met presentatie en rondleiding door de tentoonstelling is voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs en de eerste, tweede en derde klassen van het voortgezet onderwijs. Voor meer informatie of bij interesse in het lesprogramma kunt u contact opnemen via info@sieboldhuis.org

Bekijk ook korte filmfragmenten met achtergrondinformatie over de atoombommen op de website.

Lees verder
 
Herinrichting Panoramakamer
19 september 2020 - 28 november 2020
De vitrines in de Panoramakamer op de begane grond van het museum hebben een nieuwe inrichting gekregen met Siebolds objecten. In twee van de elf vitrines worden objecten uitgelicht of bijzondere schenkingen getoond. Op dit moment staan de inmiddels uitgestorven Japanse wolf, de rivierotter en de zeeleeuw in de schijnwerpers.

De Leidse Siebold-collectie bestaat uit ruim 25.000 objecten. Deze worden beheerd door het Naturalis Biodiversity Center, het Nationaal Museum van Wereldculturen en de Universiteit Leiden. Het SieboldHuis put uit deze enorme, gevarieerde verzameling. In de tuin van het Japanmuseum staan planten die dankzij Siebold naar Europa zijn gekomen. Ook in de Hortus botanicus, tweehonderd meter verder op het Rapenburg, staan nog enkele planten die hij meenam.
Lees verder
 
Opening Blekerspark
23 september 2020
Op 23 september werd het Leidse Blekerspark officieel geopend. Wethouder Ashley North en directeur Kris Schiermeier namen de bijzondere Japanse vredesboom in ontvangst. Deze Japanse notenboom, een Ginkgo biloba, is een afstammeling van een boom die de atoombom in Hiroshima heeft overleefd. De vredesboom wordt binnenkort in het park geplant.
De architect heeft zich bij het ontwerp van het park laten inspireren door Siebold en koos het thema Japan. Dit is terug te zien in onder andere een Japanse steiger en de blauwe regen. Deze plant is net als de hortensia, hosta, diverse azalea’s door Siebold meegenomen uit Japan. Het ontwerp voor het park is tot stand gekomen in samenwerking met bewoners, scholieren, ondernemers, de Vrienden van het Singelpark en andere belanghebbenden. Het Blekerspark is onderdeel van het Singelpark, een kilometerslang stadspark dat het het historische centrum van Leiden omringt.
Lees verder
 
Geweest; 'Neko. De kat in de Japanse kunst'
Op zondag 13 september was de tentoonstelling 'Neko. De kat in de Japanse kunst' voor het laatste te zien. Op traditionele- en moderne prenten, zeldzame tekeningen, objecten, rolschilderingen en foto’s werd de kat in al haar facetten getoond. Ondanks de tijdelijke sluiting van het museum en de corona-maatregelen hebben veel bezoekers de liefde voor de kat in de Japanse kunst in het museum gezien. Meer dan 420 kinderen deden mee aan de Neko-quiz. De prijswinnaars zijn inmiddels geïnformeerd en hebben hun prijzen in ontvangst genomen. 

Lees verder
 
Online toegangskaarten
Reserveer uw toegangskaarten
Het online reserveren van uw museumbezoek is niet meer verplicht, maar wij hanteren nog steeds vaste inlooptijden en een maximumcapaciteit in het museum. Mocht er nog ruimte zijn binnen de inlooptijd (tijdslot), dan kunt u nu ook aan de kassa uw toegangskaart kopen.
Wilt u verzekerd zijn van uw museumbezoek? Reserveer dan vooraf online uw toegangskaart om teleurstelling aan de kassa te voorkomen. Dit geldt ook voor Museumkaarthouders of gebruikers van andere kortingspassen. Samen met de andere maatregelen zoals afstand houden van elkaar en thuisblijven bij gezondheidsklachten, draagt dit bij aan een veilig museumbezoek.

Bekijk alle maatregelen en voorwaarden op onze website.
Online toegangskaarten
 
Uw donatie helpt
Met uw donatie steunt u Japanmuseum SieboldHuis en draagt u bij aan het museum. Eenmalig, periodiek, groot of klein uw steun is zeer welkom.


Doneer hier
Wijzig uw gegevens of meld u af
Footer corners

Verzorgd door MailingLijst