De nieuwsbrief van Stichting Lezen -
Header
Lezen voor het leven
 Minister positief over meerjarenplan Stichting Lezen
Op Prinsjesdag heeft minister Van Engelshoven bekend gemaakt dat zij de komende vier jaar subsidie toekent aan Stichting Lezen voor de uitvoering van het meerjarenplan Voorop in leesbevordering 2021-2024. Eerder al adviseerde de Raad voor Cultuur positief over de aanvraag, helemaal nadat Stichting Lezen de plannen nader had toegelicht en er afspraken zijn gemaakt over verdere uitwerking op onderdelen.
Lees meer
 Nieuwe Lezen
In de nieuwe Lezen is onder andere aandacht voor:
  • Enthousiasme uit de praktijk van leesbevordering is ook volop te vinden in een gesprek met drie inspirerende bibliothecaressen die waren genomineerd voor de eretitel NBD Jeugdspecialist van het jaar.
  • Gershwin Bonevacia had als kind een hekel aan taal. Nu is hij stadsdichter van Amsterdam en gepassioneerd: ‘vanuit een scheve fundering is mijn liefde voor de taal gegroeid’.
  • Veertien delen verschenen er al in de prentenboekenserie over prinses Arabella. Hoog tijd voor een kijkje in het atelier van de maakster van het Prentenboek van de Kinderboekenweek Mylo Freeman.
Lees meer
 DRONGO Talenfestival op 2 & 3 oktober
Ook Stichting Lezen is online bij het DRONGO Talenfestival aanwezig, met een virtuele stand waar je meer informatie vindt over leesbevordering, verschillende projecten en evenementen waar Stichting Lezen aan bijdraagt. Daarnaast geven we twee boeiende lezingen; Ouder-kindprogramma's voor laagopgeleide en migrantengezinnen: wat werkt? en De nieuwe lezer.

Bezoek de virtuele stand hier
 De BoekStart Babyboekje van het Jaar-verkiezing komt er weer aan!
Vanaf de start van de Kinderboekenweek (30 september 2020) kan er op de website babyboekjevanhetjaar.nl weer gestemd worden op de leukste babyboekjes. Met deze campagne kun je tijdens de Kinderboekenweek ook aandacht besteden aan de allerjongsten. In de laatste week van september ontvangt elke basisbibliotheek een aantal BoekStart Babyboekje van het Jaar-posters om op te hangen in de bibliotheek.
Lees meer
 Webinar Inclusiviteit in jeugdliteratuur
Woensdag 7 oktober om 11.00 uur organiseert Stichting Lezen een webinar met een panelgesprek over inclusiviteit in jeugdliteratuur. Tijdens het gesprek zal inclusiviteit vanuit verschillende invalshoeken (wetenschap, uitgeverswereld, schrijversvak) worden belicht. Hoe inclusief (of exclusief) is de Nederlandstalige jeugdliteratuur? Wat doet het met kinderen als zij zichzelf of anderen niet of eenzijdig in jeugdliteratuur gerepresenteerd zien? Sara Van den Bossche, Michael Middelkoop, Reza Kartosen-Wong en Sayonara Stutgard gaan onder leiding van Hasna el Maroudi met elkaar in gesprek. Meer informatie over het gratis webinar en de sprekers vind je op het registratieformulier. 
Lees meer
 Wetenschappelijk congres Stichting Lezen 2020
Er wordt nog steeds gelezen, maar anders. Met name de jongere generaties besteden steeds minder tijd aan het lezen van (e)boeken, tijdschriften en (online) nieuwsberichten. Jongeren lezen gemiddeld nog maar zo’n 10 minuten per dag. Toch zijn zij dagelijks uren bezig met tekst; ze appen, mailen en volgen sociale media. En hoewel de leestijd van boeken daalt, is literatuur onverminderd zichtbaar. Auteurs treden op bij (literaire) evenementen en festivals, schuiven aan bij talkshows en quizzen en trekken langs scholen.

Op online leesplatforms zoals Hebban en Goodreads worden volop boekrecensies en boekentips gedeeld. Films, series en games gebaseerd op boeken trekken een miljoenenpubliek.
Lees meer
 De Weddenschap bestaat 10 jaar!
Minister Slob roept op om mee te doen
Dit jaar bestaat De Weddenschap 10 jaar. Minister Arie Slob (OCW) vertelt waarom hij lezen zo leuk en belangrijk vindt. Ik wed dat je niet weet wat zijn lievelingsboek is! De minister is de eerste leesambassadeur voor onze leesbevorderingscampagne De Weddenschap.
Bekijk de video
 Boekenweek voor Jongeren – dit wil jij lezen!
De Boekenweek voor Jongeren is dit jaar van 18 t/m 27 september en staat in het teken van ‘in een boek kan het wel’. In een boek kunnen jongeren in iedere wereld stappen, wanneer ze maar willen. Door middel van de gratis bundel 3PAK, scholentournee Literatour en de prijs voor het Beste Boek voor Jongeren kunnen jongeren in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs het plezier in lezen (her)ontdekken met verhalen die bij hun belevingswereld aansluiten. Vier veelzijdige ambassadeurs maakten de verhalen voor 3PAK: Daniëlle Bakhuis, Johan Fretz en Pepijn Lanen samen met illustrator Floor van het Nederend. Er zijn maar liefst 101.280 exemplaren van 3PAK gratis op te halen via scholen, boekhandels en openbare bibliotheken. 3PAK is dit jaar voor het eerst ook online beschikbaar via de Jeugdbibliotheek, jongeren die lid worden van de Bibliotheek kunnen 3PAK daardoor ook gemakkelijk gratis online lezen. Samen met 21 andere schrijvers gaan Daniëlle Bakhuis en Johan Fretz op Literatour (georganiseerd door De Schrijverscentrale) langs bijna honderd middelbare scholen.
Lees meer
 Lessuggesties bij de Kinderboekenweek
Over een paar weken start het grootste kinderboekenfeest van het jaar weer: de Kinderboekenweek. Wil je graag aan de slag met boeken? Op leesplan.nl staan lessuggesties bij boeken die bekroond zijn met een Zilveren Griffel of Vlag & Wimpel en bij vier topboeken van dit jaar. De lessuggesties zijn geschreven voor een specifieke doelgroep; voor elke groep in het basisonderwijs zijn er boeken geselecteerd. Er zijn lessuggesties over onder andere Naar de overkant van Wouter Klootwijk, Homme en het noodgeval van Annejan Mieras en Keizer Ei van Karst-Janneke Rogaar.
Lees meer
 De Nationale Voorleeswedstrijd gaat weer van start!
Wie wordt de Voorleeskampioen van 2020/2021?
De Nationale Voorleeswedstrijd is de spannendste leesbevorderingscampagne voor groep 7 & 8. Kinderen nemen het tegen elkaar op op in verschillende wedstrijdrondes. Kinderen leren hierbij veel van elkaar en het wedstrijdelement is heel aansprekend. De plezierige spanning én het enthousiasme van de supporters maken de wedstrijd onvergetelijk voor leerlingen. Is het niet fantastisch als je je schoolkampioen mag noemen en daarna verder mag in je regio en misschien zelfs in de provincie?

Alle deelnamepakketten zijn inmiddels naar de scholen verzonden, de schoolrondes kunnen beginnen. Wie weet zit de nieuwe Voorleeskampioen wel bij jou op school!
Lees meer
 Groei voor het boek in coronatijd
Hoe verandert het lees-, koop- en leengedrag van boeken tijdens de coronacrisis? Het blijkt dat Nederlanders vaker boeken zijn gaan lezen, meer boeken bij webwinkels zijn gaan kopen en in grotere getale lid zijn geworden van de online bibliotheek. Lees op leesmonitor.nu de onderzoeksbevindingen over lezen tijdens de coronatijd. 
Lees meer
Facebook sl  Twitter sl

Deze nieuwsbrief is verstuurd naar . Klik om uw voorkeuren te beheren of om uzelf uit te schrijven.

© 2020 Stichting Lezen - www.lezen.nl - Tel 020 6230566
Verzorgd door MailingLijst