NIEUWSBRIEF MEI 2020
Mainline
Stopt Nederland de steun aan harm reduction?
We zijn bezorgd en ook een beetje boos. Decennialang was Nederland een van de belangrijkste – en laatste – financiers van progressief, internationaal drugsbeleid. Het was de motor achter succesvolle interventies als spuitomruil, methadonverstrekking, gebruiksruimtes en decriminalisatie.

Aan dit succesverhaal, waarmee over de hele wereld levens zijn gered, lijkt nu een einde te komen. Per 1 januari wil Nederland de jaarlijkse investering van 6 miljoen euro stoppen. Onze organisatie kan die klap, hoe zwaar ook voor ons internationaal werk, uiteindelijk wel opvangen. Maar hoe ziet de toekomst eruit voor gebruikers wereldwijd? Directeur Mac Busz schreef er een indringend verhaal over.

We zetten nu alles op alles: vandaag gaat online een petitie naar de Tweede Kamer, die onder meer bestaat uit deze website. Kun je ons helpen? Geef helemaal onderaan de website in de reacties aan wat harm reduction voor jou of jouw cliënten betekent. Zo zien Kamerleden wat er verloren kan gaan. Want als dit Nederlands internationale beleid wordt, wat kunnen we straks dan van het nationale drugsbeleid verwachten? Dankjewel voor je steun!
We zitten nog steeds kort op COVID
Wat doen de COVID-maatregelen met harm reduction voorzieningen en hun bezoekers? Sinds april bellen we met instellingen in het land om de gevolgen in kaart te brengen. En vanaf september loopt inventarisatie nummer 4, die we samen met MDHG en Trimbos uitvoeren. We hebben hem nog een stukje breder gemaakt dan de eerste drie: gebruiksruimten, methadonverstrekking, maar ook dagbestedingsprojecten, inloop en maatschappelijke opvang: we trekken overal aan de bel. Wat zijn de ontwikkelingen in het aanbod? Welke zorgen zijn er? Raken kwetsbare druggebruikers uit beeld? We horen het graag allemaal. Daarnaast gaan we een expertbijeenkomst organiseren om de verbeterpunten en ‘best practices’ uit te werken voor het veld. Ben je nog niet door ons gebeld en heb je iets te vertellen over jouw locatie? Zijn we altijd benieuwd naar. Mail naar t.broeks@mainline.nl en/of a.vogelaar@mainline.nl.
Tussen hoop en vrees
Een aparte tijd vraagt om een aparte uitgave. Samen met fotograaf Mona van den Berg maakten we een serie portretten van mensen die drugs gebruiken. Hoe hebben zij de eerste maanden van de pandemie beleefd? Wat hebben ze nodig? En waar verlangen ze naar? Het is een verrassende serie geworden, want de verhalen lopen ver uiteen. Van mensen die eindelijk rust hebben gevonden, tot mensen die dagelijks nog harder moeten strijden om te overleven. Mona heeft het prachtig vastgelegd in close-up portretten. We hebben het boekje verspreid over honderden opvanginstellingen en harm reduction voorzieningen in het land. Je kunt het ook terugvinden in onze webshop.  
Hoe injecteren lijkt te normaliseren
Afgelopen zomer startte ons onderzoek naar het injecteren van drugs in een seksuele setting. ‘Slammen in Nederland, een update’, heet het. Na drie maanden maken we de eerste (voorzichtige) balans worden op: ‘slammen’ is veel meer genormaliseerd dan gedacht. Ook blijkt dat injecteren van drugs rondom seks niet meer exclusief aan de gay community is voorbehouden. Het neemt toe onder bi-seksuelen, trans-personen en in swingers-netwerken. Daarbij zien we dat het gebruik van 3mmc als injectiedrug ook toeneemt. Onze online survey is inmiddels door 100 ervaringsdeskundigen ingevuld, van 21 tot 74 jaar. Komend voorjaar gaan we alle resultaten publiceren.  
Lees meer
Hij is er weer!
Je hebt hem misschien al voorbij zien komen, de nieuwe Mainline. Hij gaat over datgene dat we in het leven graag uit de weg gaan: pijn. We hebben het over wondverzorging, littekens, afkickpijn en over manieren om met pijn te dealen.  

Pijn is altijd heel persoonlijk. Daarom vroeg veldwerker Toon Broeks in het hele land aan mensen om in hun eigen handschrift en hun eigen woorden op te schrijven wat ze verstaan onder pijn. Daarnaast nemen we opiaten onder de loep als pijnstillers. Ze werken kort en goed, maar wat zijn de gevolgen precies op de lange termijn? In een interview met huisarts Jos van Bemmel, lees je waarom het zo gevaarlijk is als artsen ze gemakkelijk voorschrijven. 

Bestel hem in onze webshop!

Onze trainingen gaan online verder
Groepstrainingen zitten er even niet in. Toch kun je bij ons nog steeds terecht voor de meest actuele kennis van drugs en druggebruik. We hebben nu namelijk een online training standaard in ons pakket. Hij kost 75 euro en duurt 2 uur. Daarin leer je de ins en outs van drugs, gebruik en gebruikers. Trainer Ferry Barendregt houdt je geboeid met  video’s, quizjes en ruimte voor jouw vragen. Ook krijg je inzicht in je eigen vooroordelen en aannames. 

Deze training is ideaal voor mensen die snel bijgespijkerd moeten worden, of hun verouderde kennis willen opfrissen. Dit zei een van de deelnemers erover: “Ik geef de training een 8,5. Een leuke afwisseling van theorie en interactief meedoen. Ik heb wel eerder wat trainingen over middelen gevolgd, maar toch hoor ik weer nieuwe dingen. Ik ben nu over mijn online drempel heen.” Meer te weten komen of de trainingsdata bekijken kan hier. Wie voor 1 november boekt, krijgt 20 procent korting.
Met pijn in het hart
Wie Mainline zegt, zegt veldwerkbus. Maar na vele jaren dienst, hebben we nu toch echt afscheid moeten nemen van onze trouwe vierwieler. Hij werd in steeds meer binnensteden geweerd en had regelmatig kuren. De bus was toe aan pensioen. Voor ons is dit een behoorlijke aderlating. Onze bus was een mobiele inloopruimte, waarin we veel goede gesprekken hebben gevoerd. Een veilige, vrolijke plek. Een rijdend uithangbord voor harm reduction. Op zoek naar een investeerder voor een nieuwe, duurzame bus, gaan we tijdelijk busjes huren. En we gaan wat vaker op de fiets of met het OV. Ben of ken je iemand die toevallig een bus overheeft? Laat het ons vooral weten ;-)
 
Op weg naar een volwaardig museum
Mainline’s sociale onderneming Poppi: Drugs Museum heeft in de zomer een grote stap gemaakt. In het Amsterdamse Vrijpaleis was een maand lang de expo Dutch Drugs Stories te zien. Het Parool pakte er groots mee uit.

Is het allemaal langs je heen gegaan? Kijk dan onze video over de expo terug. Ook is nu onze Digital Drugs Tour beschikbaar, dat je meeneemt op een reis langs de straatscenes van de jaren ’80 en ’90. We zijn intussen druk bezig met de planning van onze nieuwe pop-up. Wil je op de hoogte blijven? Meld je dan aan voor Poppi’s nieuwsbrief of sociale media op poppi.amsterdam.
Mainline
U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u zich hiervoor heeft aangemeld of omdat u een relatie van ons bent.

Corner left white Deze nieuwsbrief doorsturen?
Corner right white
Als u geen e-mails meer wenst te ontvangen, kunt u zich hier afmelden.
© Mainline. All rights reserved.
Verzorgd door MailingLijst