Header corners
Like glyph Tweet glyph Forward glyph
Sieboldhuis Nieuwsbrief november 2020
'De bom. 75 jaar na Hiroshima en Nagasaki'
25 september 2020 - 17 januari
Het is dit jaar 75 jaar geleden dat Hiroshima en Nagasaki werden getroffen door atoombommen. In de tentoonstelling 'De bom. 75 jaar na Hiroshima en Nagasaki' tonen indrukwekkende foto’s, films, persoonlijke verhalen en objecten de gevolgen van de bom. Door bijzondere bruiklenen uit Nagasaki en Hiroshima is het mogelijk om objecten uit de getroffen gebieden te tonen.

Bekijk ook korte filmfragmenten met achtergrondinformatie over de atoombommen op de website.
Lees verder
 
VERWACHT: 'Ogata Gekkō en zijn tijdgenoten'
Het is voor het eerst buiten Japan dat de veelzijdige kunstenaar Ogata Gekkō (1859-1920) een podium krijgt met de tentoonstelling 'Ogata Gekkō en zijn tijdgenoten'. Prenten, boeken, albums en kostbare schilderingen tonen verschillende thema's zoals onder meer landschappen, mooie vrouwen, theater en oorlogsprenten van de eerste Chinees-Japanse oorlog (1894-1895). Het werk van beroemde kunstenaars zoals Tsukioka Yoshitoshi (1839-1892), Kobayashi Kiyochika (1847-1915) en Toyohara Kunichika (1835-1900) illustreren de verschillen, maar ook de overeenkomsten met het werk van Gekkō. Ruim 140 werken geven een nieuwe kijk op de Japanse prentkunst uit de Meiji-periode (1868-1915) en is de tentoonstelling een must see voor de liefhebber van Japanse kunst.
 
Externe activiteiten
 
Studium Generale over 'De bom. 75 jaar na Hiroshima en Nagasaki
26 november 2020 - 10 december 2020
Studium Generale organiseert brede, academische activiteiten, zoals lezingen, symposia, filmvertoningen en debatten. Het programma van Studium Generale is bedoeld voor studenten, medewerkers en alle andere geïnteresseerden. Deze reeks staat in het teken van 'De bom. 75 jaar na Hiroshima en Nagasaki' en is een samenwerking van de Universiteit Leiden met Japanmuseum SieboldHuis.

Donderdag 26 november 2020, 19.30 - 21.00 uur
Drie jaar in Japan maar niet vrijwillig....

Door: Prof. dr. A.W. Schram, emeritus-hoogleraar Toegepaste Biologie, Universiteit van Amsterdam. Gastdocent Tweede Wereldoorlog/Azië. André Schram is betrokken bij de tentoonstelling in Japanmuseum SieboldHuis.


Donderdag 3 december 2020, 19.30 - 21.00 uur

De bom verbeeld in anime en manga

Door: Dr. Yasco Horsman, universitair docent aan het Leiden University Centre for the Arts in Society.

Donderdag 10 december 2020, 19.30 - 21.00 uur
Beyond the Atom Bombs  ‘Asia’ in the Asia-Pacific War
Door:
Dr. Ethan Mark, Senior University Lecturer Modern Japanese History, Director of the MA program of Asian Studies, both at Leiden University. Ethan Mark is betrokken bij de tentoonstelling in Japanmuseum SieboldHuis.

Locatie: Zaal 011 Lipsiusgebouw, Cleveringaplaats 1, Leiden.

Binnenkort meer informatie en aanmelden; https://www.universiteitleiden.nl/studium-generale

 
Tip: Webinarserie 'Yesterday, Today, & Tomorrow’s Kasuri'
Het Centrum voor Cultuur en Ontwikkeling - Nederland (CCD-NL) presenteert:
Yesterday, Today, & Tomorrow’s Kasuri: een driedelige webinarserie die de geschiedenis, de culturele impact en de duurzame toekomst van de weeftraditie tot leven brengt.
Van kimono tot portemonnees, de traditionele Kasuri-stof heeft de tand des tijds doorstaan. Bekijk de eerste editie van de serie op 26 november. De volgende webinars zijn op 25 februari en 18 maart 2021.

Let op: De webinars zijn in het Engels.

Meer informatie; www.ccd-nl.org


Lees verder
Wijzig uw gegevens of meld u af
Footer corners

Verzorgd door MailingLijst