Nieuwsbrief Verwonder om de hoek
November 2020

Naar buiten VodH

Verwonder om de hoek volop in beweging

Nadat in oktober en november de trap II activiteiten op de scholen hebben plaatsgevonden, zijn de pilotwijken nu druk bezig met het organiseren van de afsluiting. Natuurlijk willen de kinderen graag laten zien wat ze gemaakt en geleerd hebben. Door de coronamaatregelen moeten we creatief zijn, bij elkaar komen is nu niet mogelijk. Maar, creativiteit genoeg, er liggen mooie plannen, zo maken Leiden Zuidwest en Alphen aan den Rijn een filmpje, Hillegom organiseert een webinar en Leiderdorp gaat op expeditie in de wijk langs 'etalages' waarin van alles te zien is. Ondertussen wordt er hard gewerkt aan de verdere ontwikkeling van de website en werken de aanbieders van activiteiten samen aan het professionaliseren en afstemmen van hun aanbod. Lees meer over deze onderwerpen in onze nieuwsbrief.
 
 
Vodhh

Website in ontwikkeling

Op dit moment wordt er druk gebouwd aan de website van Verwonder om de hoek. Er staan nu enkele buitenschoolse activiteiten uit de pilotwijken op, maar vanaf begin 2021 is hier aanbod voor de hele regio Holland-Rijnland te vinden. Binnenschools en buitenschools. We hopen dat dit platform kinderen helpt hun passies te ontdekken. Of dat nu dans is of natuur, toneel of wetenschap. Je kunt stiekem al een kijkje nemen op verwonderomdehoek.nl, maar je kunt je natuurlijk ook laten verrassen in het nieuwe jaar. In deze nieuwsbrieven houden we je op de hoogte.
 
Vodh

Verwonder om de hoek in de pers

Verwonder om de hoek verscheen op 5 november in het Leidsch Dagblad: 'Dit najaar werd op vier plaatsen in de regio gestart met boeiende buitenschoolse aciviteiten. Met deze pilot konden basisschoolleerlingen door middel van workshops op zoek gaan naar hun passies. Als afsluiting zou een spetterend festival georganiseerd worden met voorstellingen en presentaties. Door corona kan dit echter niet doorgaan. Maar voor de kinderen wordt toch gezocht naar een mooi slot en blijvende herinnering', aldus te lezen in het artikel. 
Naar het artikel
   

Sfeerverslag vanuit de wijken

In de vier wijken is trap 2 van de pilot in volle gang. Ons doel was dat minimaal 10% van de kinderen die deelnemen aan de activiteiten van trap 1 op school, door zouden stromen naar de activiteiten van trap 2 na schooltijd. In alle vier de wijken gaan we hier ruim over heen.

Alphen a/d Rijn
In Alphen zijn de kinderen heel enthousiast over de cursussen musical en theater door het Jeugdtheaterhuis (JTH). Veel kinderen die deelnemen aan de cursus, hebben aangegeven dat ze graag door willen gaan met JTH. De kinderen van de Willie wortel Kunstclub wordt gevraagd wat hun favoriete onderwerp is, naast ruimtevaart, uitvindingen , formule 1 is ook de eenhoorn een favoriet onderwerp in de Willie wortel kunstclub. Ze bekijken afbeeldingen van bekende gebouwen van over de hele wereld. De toren van Pisa, het vrijheidsbeeld en piramides daarna gaan de kinderen zelf een piramide bouwen. 
Een ander klusje van de willie wortel kunstclub is het maken van een bekertjestelefoon. Er wordt een gaatje in het bekertje gemaakt,aan de uiteinden van het touwtje worden stokjes gemaakt zodat het touwtje goed in het bekertje blijft zitten. Als de telefoon af is fluisteren de kinderen in het bekertje en verrast wordt uitgeroepen: 'Hij doet het echt!'

In Alphen wordt ter afsluiting een film gemaakt van de verschillende workshops. Omdat in Alphen in het kader van CmK 3 de Om de hoek project wordt gecontinueerd, zal de film naast een leuke herinnering voor de kinderen ook gebruikt worden als promotiemateriaal voor de volgende versie van Om de Hoek.

Bekertjestelefoon Toren van pisa
 

Hillegom

In Hillegom hebben veel kinderen zich ingeschreven voor meerdere cursussen en zijn zo echt op ontdekking gegaan. Voor de cursus techniek was zoveel belangstelling dat er in december een extra ronde zal plaatsvinden. Wijkcoach Masja de Bruin vertelt dat ze heel trots is op het veelzijdige aanbod en dat de aanbieders hun cursus zo mooi hebben laten aansluiten bij het thema ‘Ons dorp om de Hoek’. Enkele reacties van kinderen, leerkrachten, aanbieders en ouders:

Kinderen
'Ik had zo'n zin in school vandaag omdat ik wist dat ik na school weer de workshop had.'
'Ik heb heel veel verschillende dingen gekozen en vond alles leuk.'
'Ik vind het jammer dat het na vier keer stopte, ik ga het echt missen.'


Leerkrachten

'De kinderen waren erg enthousiast tijdens de workshops.'
'Ze zijn allemaal betrokken bezig geweest.'
'De workshops waren echt leerzaam en het thema is goed gekozen, leuke manier om iets over je eigen dorp te leren.'


Aanbieders

'Ik vond het heel spannend zo voor een hele klas, maar wat een enthousiasme en wat deden ze goed mee!'
'Ik zou dit zeker vaker willen doen, het is me heel goed bevallen.'
'De kinderen waren zo nieuwsgierig, dat was heel leuk.'
'Gaat dit project wel door? Ik doe mee hoor!'


Ouders
'Wat een ontzettend leuk project! Ik hoop dat dit blijft bestaan.'
'Mijn kind heeft er elke week weer zoveel zin in, ze kan niet wachten tot het weer de dag van de workshop is.'


Op dinsdag 24 november (16.30-17.15 uur) zal in een online bijeenkomst de pilot in Hillegom worden afgesloten. De kinderen zullen laten zien wat ze (mee)gemaakt en beleefd hebben. Twee schooldirecteuren aanbieders zullen vertellen hoe ze de pilot hebben ervaren en de wethouder zal het platform Verwonderomdehoek.nl feestelijk in gebruik nemen. Iedereen is van harte welkom om online aan te sluiten. Dat kan via deze Google Meets link
 

Leiden Zuid-West

De trap 1 activiteiten op de scholen waren een feestje voor kinderen, leerkrachten en aanbieders. Het zinderende in de scholen van vrolijkheid en enthousiasme. De inschrijvingen voor de trap 2 activiteiten verliepen wat moeizaam. Wijkcoach Thea Peters heeft samen met de bso’s, SOL en de cultuurcoaches alles op alles gezet om zoveel mogelijk kinderen te laten deelnemen.

Uiteindelijk is dit met alle inspanningen heel goed gelukt. Veel van het contact om te zorgen dat kinderen daadwerkelijk kwamen bij de workshops verliep via Whatsapp met ouders. Hierdoor heeft de wijkcoach ook veel leuke reacties via de app ontvangen van ouders die appten dat hun kind zo enorm genoten had of zo enthousiast thuis kwam.

Voor de afsluiting wordt een film gemaakt van alle workshops. Er is al gefilmd bij het bezoek van de kinderen aan de Hortus botanicus Leiden, bij de natuurclub, bij de workshop Wereldritmes en bij Zingen&zo hadden de meisjes zich helemaal mooi aangekleed voor het filmen. De film zal worden vertoond op de scholen en te bekijken zijn via Vimeo, zodat de kinderen ook aan hun ouders, opa’s, oma’s enz. Kunnen laten zien wat ze (mee)gemaakt en beleefd hebben.

In Leiderdorp zijn de activiteiten van zowel trap 1 als trap 2 met enthousiasme ontvangen door zowel kinderen als leerkrachten. Ook de aanbieders hebben met heel veel plezier deelgenomen. Helaas hebben door de omstandigheden een aantal aanbieders moeten afhaken. Daardoor bleven er 4 naschoolse cursussen over. Net als in de andere wijken is ook in Leiderdorp met een hoop flexibiliteit toch een mooi programma gerealiseerd.

Er zal een VerwonderRoute Kunst in de wijk te lopen zijn. De kinderen hangt hun werk achter het raam met daarbij een poster van Verwonder om de Hoek. Via de expeditie verwondering app kun je de route lopen en de plekken vinden. De expositie is één maand zichtbaar van 20 november tot en met 20 december 2020. De werken die de kinderen gemaakt hebben in de cursus van Fairhups zijn vanaf 14 november tot eind november te bewonderen in de Houtkamp.
 
Leiderdorp
 
Verwonder om de Hoek - Professionalisering

Op donderdag 29 oktober was de eerste bijeenkomst van het project professionalisering. Centraal hierin staat de vraag hoe we een kwalitatief goede aansluiting van het binnenschoolse met het buitenschoolse aanbod (en vice versa) kunnen garanderen. Tijdens deze bijeenkomst waren aanbieders die meedoen met aanbod in de pilotwijken aanwezig. We keken tijdens deze bijeenkomst vanuit het buitenschoolse aanbod naar de aansluiting.

We hebben over een mogelijke aansluiting vanuit het schoolcurriculum (gebruik van SLO doelen) gesproken en nagedacht of er universele bruikbare richtlijnen voor inhoud en kwaliteit te definiëren zijn. Dit leverde een zeer waardevol gesprek op. Op maandag 7 december van 15-17 uur is de volgende gelegenheid om hierover mee te praten. Wil je meer informatie of ben je een aanbieder en wil je je aanmelden, mail naar info@verwonderomdehoek.nl.
 
 

En verder...

 
Nde

NDE Inspiratiegids

Team NDE van de Gemeente Leiden is het team dat gaat over Natuur- en duurzaamheidseducatie. Daarvoor werken zij samen met partners in de regio. Om het enorme aanbod inzichtelijk te maken, hebben zij een inspiratiegids opgesteld. Deze inspiratiegids biedt een overzicht van het rijke aanbod aan buitenschoolse lessen, projecten, gastlessen en meer.
 
Omdat Leiden een Global Goals-gemeente is, zijn alle initiatieven gekoppeld aan de duurzame ontwikkelingsdoelen van de VN. Deze doelen voor duurzame ontwikkeling wil de VN in 2030 halen: goed onderwijs, geen honger, en een gezond klimaat. Zo draagt Leiden bij aan een betere wereld.
De inspiratiegids vind je hier
 
Alle scholen verzamelen

Alle Scholen Verzamelen!

Scholen door heel Nederland gaan op vrijdag 28 mei 2021 rivieren, kanalen, beekjes en sloten onderzoeken. Op deze manier kunnen we zien hoe het gaat met de gezondheid van ons water. Hoe beter het met onze rivieren gaat, hoe beter het met de natuur en omwonenden rond de rivier gaat. Doet jouw school mee met dit onderzoek? Schrijf je dan nu in!
Meer lezen en inschrijven
 
Download

‘Avondje Sterrewacht’

Ben je klaar om het universum te ontdekken, gewoon vanuit jouw huiskamer? De Oude Sterrewacht Leiden organiseert samen met haar verenigingen Kaiser (Leidsch Astronomisch Dispuut 'F. Kaiser') en Werkgroep Leidse Sterrewacht (WLS) acht online uitzendingen over sterrenkunde. Laten we samen op zoek gaan naar sterrenstelsels, planeten en nevels!
 
Vanaf het dak van de Oude Sterrewacht zullen experts met behulp van de historische telescopen de wonderen aan de hemel laten zien, en jij kan samen met het hele gezin mee genieten vanaf de bank. De eerste uitzending vindt plaats op 19 november van 20.00-20.30 uur, en gaat over sterrenstelsels. Kijk voor het gehele programma op de Facebookpagina van de Sterrewacht. Een week voor de uitzendingen zal de Sterrewacht een link delen, of kijk alvast op het Youtube kanaal Leiden Science.
 
Facebook verwonder om de hoek

Volg Verwonder om de hoek op Facebook

Op ons Facebook account delen we de laatste nieuwtjes van Verwonder om de hoek, maar ook van onze partners. Dus wil je helemaal op de hoogte blijven? Volg ons dan op Facebook!

Naar onze Facebookpagina
 

Zeg 't voort!

Deel deze nieuwsbrief zoveel mogelijk met met collega's of andere geïnteresseerden. Zo breiden we onze Verwonder om de hoek-fanbase uit! Je inschrijven voor deze nieuwsbrief kan via onderstaande knop. 

Inschrijven voor deze nieuwsbrief
 
We versturen deze Verwonder om de hoek nieuwsbrief eens in de twee maanden.

Facebook    Twitter    Website    Email

Copyright © 2020 Verwonder om de hoek, all rights reserved.

Contact:
Verwonder om de hoek
Postbus 9517
Leiden, Zuid Holland 2300 RA
info@verwonderomdehoek.nl
071 - 203 24 65 (maandag t/m donderdag)

Wilt u veranderen hoe u deze mail ontvangt?
Gegevens wijzigen of afmelden
Verzorgd door MailingLijst