Header corners
Like glyph Tweet glyph Forward glyph
Sieboldhuis Nieuwsbrief december 2020
Fijne feestdagen!
Het einde van 2020 is bijna in zicht. Wij kijken terug op een bijzonder jaar.
In januari toonden wij de zeer succesvolle tentoonstelling 'De verstilde schoonheid' met de gestileerde Japanse etsen van Tanaka Ryƍhei en de prenten-expositie 'De vier seizoenen'. Aansluitend was de liefde voor de kat in de Japanse kunst te zien in de 'Neko'-tentoonstelling. Helaas moesten ook wij, net als zoveel instellingen, in het voorjaar onze deuren tijdelijk sluiten. Achter de schermen werden aanpassingen gemaakt om een veilig museumbezoek te kunnen garanderen. Gelukkig was het mogelijk om de katten-tentoonstelling te verlengen, zodat zoveel mogelijk bezoekers de kans kregen om deze vrolijke tentoonstelling nog te zien. In september opende de indrukwekkende tentoonstelling 'De bom. 75 jaar na Hiroshima en Nagasaki'. Deze tentoonstelling is tot en met 14 februari in het SieboldHuis te bekijken.

Graag wil ik alle vrienden, sponsoren, donateurs en bezoekers van het SieboldHuis hartelijk danken voor hun steun aan het museum. Het doet ons goed om te merken dat zoveel bezoekers van Japanmuseum SieboldHuis een warm hart toedragen. 

Ik wens u prettige feestdagen en goede gezondheid toe en hoop u snel weer te mogen ontvangen in het Japanmuseum!

Met vriendelijke groet, ook namens mijn collega’s,

Kris Schiermeier
Directeur-bestuurder Japanmuseum SieboldHuis


LU klein


 
'De bom. 75 jaar na Hiroshima en Nagasaki' verlengd!
25 september 2020 - 14 februari 2021
Wij zijn blij te kunnen mededelen dat de tentoonstelling 'De bom. 75 jaar na Hiroshima en Nagasaki wordt verlengd. De bijzondere bruiklenen uit Hiroshima en Nagasaki zijn nu tot en met 14 februari 2021 in Japanmuseum SieboldHuis te zien. De indrukwekkende tentoonstelling toont foto’s, films, persoonlijke verhalen en de gevolgen van de bom. Bekijk ook korte filmfragmenten met achtergrondinformatie over de atoombommen op de website.
Lees verder
 
Nieuws, tips en externe activiteiten
 
Takeda Nederland sponsor Japanmuseum SieboldHuis
Wij zijn heel blij dat wij in een samenwerking aangegaan zijn met Takeda Nederland. Net als Yanmar, Ailion Foundation, Hotei Japanese Prints, Koninklijke Brill en Hotel Okura steunen zij het museum. Wilt u ook een bijdrage leveren? Word dan vriend, mecenas of sponsor. Een eenmalige donatie is ook mogelijk.

Meer informatie over de samenwerking met Takeda Nederland klik hier
Steun het museum klik hier
 
Lees verder
Studium Generale over 'De bom. 75 jaar na Hiroshima en Nagasaki
Studium Generale organiseert brede, academische activiteiten, zoals lezingen, symposia, filmvertoningen en debatten. Deze activiteiten staan in het teken van 'De bom. 75 jaar na Hiroshima en Nagasaki' en is een samenwerking van de Universiteit Leiden met Japanmuseum SieboldHuis.

Donderdag 10 december 2020, 19.30 - 21.00 uur
Beyond the Atom Bombs  ‘Asia’ in the Asia-Pacific War

Door:
Dr. Ethan Mark, Universitair hoofddocent Modern Japanse Geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Ethan Mark is betrokken bij de tentoonstelling in Japanmuseum SieboldHuis.
Locatie: Zaal 011 Lipsiusgebouw, Cleveringaplaats 1, Leiden.

Donderdag 17 december 2020, 18.30 uur
Film 'Hiroshima mon amour
Locatie:
Het Kijkhuis, Leiden
Inleiding door: Yaco Horsman, docent film- en literatuurwetenschap aan Universiteit Leiden.

Meer informatie en aanmelden; https://www.universiteitleiden.nl/studium-generale
Lees verder
 
Lees verder
Lesprogramma "Het verhaal van Johan"
Bij de tentoonstelling 'De bom. 75 jaar na Hiroshima en Nagasaki' is een lesprogramma beschikbaar voor schoolklassen. Het lesprogramma is gratis beschikbaar voor Leidse scholen. De les met presentatie en rondleiding door de tentoonstelling is voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs en de eerste, tweede en derde klassen van het voortgezet onderwijs.

Door de verlenging van de tentoonstelling, zijn er extra dagen beschikbaar gekomen voor een bezoek met de klas aan het museum. Voor meer informatie of bij interesse in het lesprogramma kunt u contact opnemen via info@sieboldhuis.org.

Lees verder
 
Lees verder
Win een reis naar Japan!
De gemeente Nagasaki nodigt twee Leidse middelbare scholieren uit om op  8 en 9 augustus 2021 deel te nemen aan het Nagasaki Youth Peace Forum. Samen met de deelnemers uit de andere zustersteden ben je ook eregast tijdens de Herdenkingsceremonie van de val van de Atoombom op 9 augustus.

De stichting Leidse Vrienden van Nagasaki (SLVN) en de Gemeente Leiden schrijven hiervoor voor het eerst een wedstrijd uit. Ben jij een Leidse scholier tussen de 15 en 18 jaar en wil je kans maken op een reis naar Japan? Doe mee met de wedstrijd en maak een opstel, kort verhaal, gedicht, lied of kunstwerk met het thema "Wat nou, als het jou overkomt".
Lees verder
 
Kadotips
Ben of ken jij een Japanliefhebber en nog op zoek naar cadeautjes voor feestdagen? In de museumwinkel van Japanmuseum SieboldHuis zijn allerlei leuke artikelen te vinden voor jong en oud.

Wist je dat je ook een museumbezoek cadeau kunt geven? Ook geschikt als last-minute cadeau als de winkels al gesloten zijn. Koop de kaarten eenvoudig via de website.
Wil je groots uitpakken? Geef dan een Vriendenabonnement 2021. Hiermee krijgt de ontvanger een jaar lang gratis toegang tot het museum met één introducé, geniet vele voordelen en steunt het museum! Voor meer informatie klik hier.
 
Lees verder
Vredesboom Blekerspark
In september onthulde onze directeur Kris Schiermeier samen met wethouder Ashley North (Duurzaamheid, Mobiliteit & Beheer Openbare ruimte) de vredesboom bij de feestelijke opening van het Blekerspark. Het was in september nog niet mogelijk om de boom te planten. Sinds vorige week staat de boom in de grond en zal de komende jaren uitgroeien tot een grote ginkgo biloba. Deze Japanse notenboom is een afstammeling van een boom die de atoombom in Hiroshima heeft overleefd.

Lees verder
Wijzig uw gegevens of meld u af
Footer corners

Verzorgd door MailingLijst