Header corners
Like glyph Tweet glyph Forward glyph
Sieboldhuis Nieuwsbrief januari 2021
Japanmuseum SieboldHuis t/m 9 februari gesloten.
Het zal u niet ontgaan zijn dat de lockdown met drie weken verlengd is. Dit heeft als gevolg dat Japanmuseum SieboldHuis tot en met 9 februari gesloten zal zijn. Via deze nieuwsbrief en onze website, Facebook-, Twitter- en Instagram-pagina's zullen wij u op de hoogte houden van de ontwikkelingen.

Achter gesloten deuren zijn wij bezig met de voorbereidingen van de komende tentoonstellingen en activiteiten. Vanaf eind februari tonen we het werk van de veelzijdige kunstenaar ‘Ogata Gekkō en zijn tijdgenoten’. Aansluitend presenteren wij Japans lakwerk (urushi) in de tentoonstelling ‘Schoonheid in detail. 20ste-eeuws Japans lak uit de collectie Ben Janssens’. Het jaar sluiten wij af met een tentoonstelling over 'Sōsaku hanga' (creatieve prenten) uit de collectie van Nihon no hanga. Binnenkort volgt er uitgebreide informatie over deze tentoonstellingen en activiteiten.  

Als het museum op 10 februari de deuren weer mag openen heeft u nog vijf dagen de kans om de tentoonstelling 'De bom. 75 jaar na Hiroshima en Nagasaki' te bekijken. U kunt uw kaarten reserveren via www.sieboldhuis.org. 

Tot ziens in Japanmuseum SieboldHuis!

Met vriendelijke groet, ook namens mijn collega’s,

Kris Schiermeier
Directeur-bestuurder Japanmuseum SieboldHuis


LU klein


 
'De bom. 75 jaar na Hiroshima en Nagasaki' verlengd!
25 september 2020 - 14 februari 2021
Wij zijn blij te kunnen mededelen dat de tentoonstelling 'De bom. 75 jaar na Hiroshima en Nagasaki wordt verlengd. De bijzondere bruiklenen uit Hiroshima en Nagasaki zijn tot en met 14 februari 2021 in Japanmuseum SieboldHuis te zien. De indrukwekkende tentoonstelling toont foto’s, films, persoonlijke verhalen en de gevolgen van de bom. Bekijk ook korte filmfragmenten met achtergrondinformatie over de atoombommen op de website.
Lees verder
 
Verwacht 'Ogata Gekkō en zijn tijdgenoten'
26 februari 2021 - 30 mei 2021
Japanmuseum SieboldHuis toont van 26 februari t/m 30 mei 2021 de tentoonstelling ‘Ogata Gekkō en zijn tijdgenoten’. Het is voor het eerst dat er buiten Japan een groot podium wordt geboden aan deze veelzijdige kunstenaar.

Particuliere bruiklenen (onder andere een grote collectie uit Tasmanië!), bestaande uit prenten, boeken, albums en kostbare schilderingen, hebben deze tentoonstelling mogelijk gemaakt. Naast ruim honderd werken van Ogata Gekkō (1859 – 1920) zijn er veertig kunstwerken van zijn tijdgenoten te bekijken die uitnodigen tot vergelijken. De tentoonstelling geeft een nieuwe kijk op de prentkunst uit de Meiji-periode (1868-1912) en is een must see voor de liefhebber van Japanse kunst.
Lees verder
 
Kijk terug
Online lezingen terugkijken

Studium Generale organiseert brede, academische activiteiten, zoals lezingen, symposia, filmvertoningen en debatten. Het programma van Studium Generale is bedoeld voor studenten, medewerkers en alle andere geïnteresseerden. De laatste reeks stond in het teken van 'De bom. 75 jaar na Hiroshima en Nagasaki' en was een samenwerking van de Universiteit Leiden met Japanmuseum SieboldHuis. Niet in de mogelijkheid geweest om de lezingen te volgen? Ze zijn nu via de website van Studium Generale terug te kijken.

 • Drie jaar in Japan maar niet vrijwillig.... Door: Prof. dr. A.W. Schram, emeritus-hoogleraar Toegepaste Biologie, Universiteit van Amsterdam. Gastdocent Tweede Wereldoorlog/Azië. André Schram is betrokken bij de tentoonstelling in Japanmuseum SieboldHuis.
 • De bom verbeeld in anime en manga
  Door
  : Dr. Yasco Horsman, universitair docent aan het Leiden University Centre for the Arts in Society.

 • Beyond the Atom Bombs ‘Asia’ in the Asia-Pacific War
  Door:
  Dr. Ethan Mark, Universitair hoofddocent modern Japans geschiedenis, Universiteit Leiden. Ethan Mark is betrokken bij de tentoonstelling in Japanmuseum SieboldHuis.


Kijk terug
 
Luister terug
Luistertip: Radio Horzelnest
Nieuwsgierig naar het botanische nalatenschap van Siebold? In deze aflevering van Radio Horzelnest is oud-hortulana Carla Teune van Hortus botanicus Leiden te gast om te praten over het leven en de botanische nalatenschap van Philipp Franz von Siebold.

Luister terug
Wijzig uw gegevens of meld u af
Footer corners

Verzorgd door MailingLijst