‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Update roerend erfgoed
Update Collecties en musea Nr. 7, februari 2021
In deze update leest u meer over ontwikkelingen op het gebied van roerend erfgoed, collecties en musea bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE).

Het coronavirus heeft nog steeds veel invloed op ons doen en laten. Het Network of European Museum Organisations (NEMO) publiceerde in januari de resultaten van een enquête over de impact van de COVID-19 pandemie op musea in Europa. 600 musea in 48 landen vulden de vragenlijst in.

Via onze website delen we (nog) meer informatie over corona in relatie tot erfgoed. Ook vindt u er de link naar ons Coördinatieteam collecties en corona, voor ondersteuning bij collecties in nood.
Lees het hele interview online
Afstoten van rijkscollectiestukken bij het Nederlands Openluchtmuseum
Het Nederlands Openluchtmuseum is al langere tijd bezig met het afstoten van objecten uit de rijkscollectie. Registrator Bram Boerboom legt in een interview uit hoe het museum hierin te werk gaat en welke regels uit de Erfgoedwet gelden.

In de laatste vijf jaar is de afstoting door het Openluchtmuseum geïntensiveerd, ook vanwege de verhuizing van de collectie naar het depot van het CollectieCentrum Nederland in Amersfoort. Maar zoals Bram Boerboom zegt: "Het ruimtelijke aspect, dus depotvolumewinst, speelt ook een rol, maar is nooit de reden van afstoting."


Lees het hele interview online
Verkoop TL-buis stopt vanaf september 2021. Led alternatief voor musea.
Na de gloeilamp en de halogeenlamp gaat per 1 september 2021 de fameuze TL-buis in de ban. Veel TL-lampen voldoen namelijk niet aan de efficiëntie-eisen van de in 2019 gepubliceerde herziene Europese Ecodesign-maatregel. De RCE vindt ledverlichting een logisch alternatief, ook voor musea. 
Lees de blog van Geertje
Stappenplan kunst in de openbare ruimte
Het toegankelijke en openbare karakter van kunstwerken in de openbare ruimte maakt ze kwetsbaar. Het digitale Stappenplan kunst in de openbare ruimte. Een leidraad voor beheer en behoud geeft praktische informatie om problemen of schade te voorkomen, te beperken en te verhelpen. De RCE ontwikkelde dit stappenplan samen met specialisten, adviseurs, kunstenaars en restauratoren. Op 4 februari 2021 is de publicatie online gepresenteerd. Onze collega Geertje Huisman schreef er ook een blog over, met handige tips en links.

Lees de blog van Geertje
Meer informatie op de RKD website
Opslaan en delen van technisch onderzoeksmateriaal
Met het pilotproject ReferenceLab - De Stijl neemt het RKD - Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis - een stap in het creëren van een duurzaam platform voor het bewaren en delen van technisch onderzoeksmateriaal. Het project richt zich op onderzoeksdata rondom de internationale kunstenaarsbeweging De Stijl. De RCE en andere kennisinstellingen zijn inhoudelijk nauw betrokken. Als onderdeel van het samenwerkingsverband European Research Infrastructure for Heritage Science (E-RIHS), waarvoor de RCE in Nederland de coördinator is, wordt het project gefinancierd door het ministerie van OCW.

Meer informatie op de RKD website
Naar het Kunstwerk van de maand
100e Kunstwerk van de maand
In de weblog Kunstwerk van de maand beschrijft Fransje Kuyvenhoven (conservator en onderzoeker) op anekdotische wijze objecten uit de Rijkscollectie RCE. Er is geen onderwerp geweest of Fransje heeft het een podium gegeven: voetballers, ijsheiligen, staatsieportretten, asielzoekers. Deze maand staat nummer 100 online. “En zo is de rubriek Kunstwerk van de maand langzaam zelf een klein kunstwerk geworden, waar ik me elke maand weer op verheug”, zegt Susan Lammers, algemeen directeur RCE.


Naar het Kunstwerk van de maand
Publicaties
  • Musea kunnen door allerlei omstandigheden in de situatie komen dat zij (noodgedwongen) moeten sluiten of focus moeten aanbrengen in hun collectie. Om musea in dit proces te ondersteunen heeft de RCE het Stappenplan ontmantelen van en focus aanbrengen in collecties ontwikkeld. Dit plan helpt om zorgvuldig en volgens de geldende regels te werk te gaan.
  • De poster Crisisbewust worden-zijn-doen in 5 stappen beschrijft in beeld en tekst hoe u zich voor kunt bereiden op een crisis, groot, of klein, en zo schade aan erfgoed kunt voorkomen of beperken. Met een goede voorbereiding weet u ook hoe te handelen tijdens en na een crisis.
In het kort
  • Een indemniteitsaanvraag kan vanaf nu ook per e-mail bij de RCE worden ingediend. Op onze website staat hoe de aanvraagprocedure in zijn werk gaat.
  • De Commissie Collectie Nederland presenteerde op 8 februari een tussenadvies over de bescherming van cultuurgoederen aan demissionair minister Van Engelshoven (OCW).
We versturen deze updates om de paar maanden aan iedereen die op onze ‘Musea en Collecties’ mailinglijst staat. Ontvangt u onze mailings liever niet, dan kunt u zich onderaan deze pagina makkelijk afmelden. Daar staat ook een link waarmee u deze nieuwsbrief door kunt sturen naar collega's.
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
Smallepad 5 | 3811 MG Amersfoort
Postbus 1600 | 3800 BP Amersfoort
033 – 421 7 421
info@cultureelerfgoed.nl
www.cultureelerfgoed.nl
Linkedin  Facebook  Twitter

Stuur deze mailing naar een relatie

Heeft u deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wilt u de nieuwsbrief ook zelf ontvangen? Schrijf u dan hier in.
Gegevens wijzigen of afmelden
Verzorgd door MailingLijst