Nieuwsbrief 16 maart 2021

Banner zakgids stoepplanten

Zakgids naar de drukker

Over een week of twee, eind maart, hopen we de eerste exemplaren van de Zakgids Stoepplanten in handen te hebben. Het wordt een fijn, toegankelijk, bruikbaar en leuk boek. Dat is voor een groot deel te danken aan de mensen van de Plantenwerkgroep Breda, die vele jaren ervaring in botanie én educatie inbrachten. Twee Honours studenten van de Universiteit Leiden werkten mee aan het boek. Klik hier onder het plaatje voor een digitaal inkijkexemplaar. Bestel hem alvast bij de uitgever, of wacht tot begin april dan ligt hij in onze Hortuswinkel.
Webshop Hortus at Home
 
Science cafe

Met potlood...

We durven het haast niet te plannen, maar we doen het toch: ALS de Hortus op 16 april open is, hebben we een kleinschalig, coronaproof evenement: een buiten-science café. Met tijdsloten, tafels met veel tussenruimte, pop-up wetenschappers en een scherp oog voor uw veiligheid. Dit concept werkte tijdens de Warme Wintermiddag naar ieders tevredenheid. Houd dus 16 april vrij, luister naar de persconferenties: als het mag dan doen we het! Foto: Stefanie uit den Boogaard
 

Stoepplantjeskleurboek voor botanisch kunstenaars

Bijna 50 werkende leden van de vereniging van Botanisch Kunstenaars Nederland kregen het stoepplantjeskleurboek toegestuurd, als stimulans voor hun eigen werkstuk. Elke kunstenaar tekent een van de stoepplantjes. We hopen in 2022 een expositie en uitgave te realiseren. 'Bij deze heel erg bedankt voor het leuke boek over de stoepplantjes. Een verrassing!' was de reactie van één van de tekenaars, die al hard aan de slag moet: zij tekent de vroegeling en die bloeit volop.

Kleurboek voor kunstenaars Vroegeling
Meer lezen over het stoepplantjeskleurboek
 
Robbert

Masterstagiair presenteert Jaar van de Tuin

2021 is het Jaar van de Tuin in Leiden. Tijdens dit jaar staan tuin of balkon centraal. Er komt een wekelijks een TV-programma 'Jaar van de Tuin' op Sleutelstad hoe je je tuin kunt vergroenen en hoe je de tuin of balkon aantrekkelijk maakt voor insecten en vogels. Een van de presentatoren is Robbert Folmer, die zijn masterstage wetenschapscommunicatie in de Hortus loopt, met als onderwerp de stoepplantjes. Die zullen dus vast niet vergeten worden. Foto: Simone Both.
Meer lezen
 
05 2021 03 09 01

Nieuwe vlog Stephan Timmers

De kaart van heel Leiden, vaardig getekend door Stephan Timmers, vordert rap. Kijk naar zijn nieuwste vlog, waar hij een paar handige tips geeft voor wie ooit ook zo'n megakaart wil maken. De kaart kan gemaakt worden dankzij de hulp van velen, via crowdfunding. Ergens in de tweede helft van april is de hele kaart hopelijk klaar.
Bekijk Stephan's vlog
 
Schermafbeelding om

Stoepplantjes in het nieuws

• Programma over de stadsflora van Amsterdam, met Ton Denters. Kijk hier terug.
• De natuurclub van ’Natuur om de hoek’ in Leiden deelt een stoepplantjesposter uit aan zijn leden, schreef het Leidsch Dagblad in februari. 'De poster is onderdeel van een programma om kinderen die interesse hebben in natuur ook tijdens de lockdown buitenactiviteiten aan te bieden.'
 
Wetenschap

Wetenschap en stoepplantjes

Verschillende studenten helpen mee aan de voorbereidingen voor het Citizen Science onderzoek stoepplantjes, dat medio april van start gaat. MsC-studenten Manuela de Zeeuw en Melanie Flink stoepplantjes werken aan het onderwerp ‘Adaptation of urban Vegetation’.
 
 
 
 
Omslag natuurklooiboek

Thuisnatuurklooiboek

Net voor de meivakantie komt het grote thuisnatuurklooiboek uit. Het is een activiteitenboek voor kinderen en ouders die toe zijn aan een lekkere dosis natuur. In het bos, in en om het huis én op de stoep. Er komen mooie pagina's in over stoepplantjes, geschreven door educatiecollega Thal Jonas op basis van proefjes die studenten wetenschapscommunicatie bedachten. Het boek is nog niet klaar maar kijk (en bestel) alvast hier.
Bestel het natuurklooiboek
 
GvBs logo

Gravin van Bylandt Stichting

Onderaan deze nieuwsbrief ziet u een aantal instanties die het Stoepplantjes project steunen. Een nieuwe naam in het rijtje is de Gravin van Bylandt Stichting, een vermogensfonds dat financiële steun biedt aan projecten in het algemeen belang van mens en/of dier in Nederland. De stichting is opgericht in 1964 overeenkomstig de wens van haar oprichtster, Marie Alexandrine Otheline Caroline gravin van Bylandt. Na haar overlijden in 1968 is de stichting actief geworden als steunverlenend vermogensfonds. Het bureau is gevestigd in de oude tuinmanswoning van de familie Van Bylandt.
Website Gravin van Bylandt Stichting
 
Gewone reigersbek ku leuven

Stoepplantje van de week

Gewone reigersbek is het stoepplantje van deze week volgens onze stoepplantjesposter. Misschien ziet u al een eersteling: het bloeit van april tot oktober. De bloemetjes zijn meestal niet helemaal rond; het ene bloemblaadje is kleiner dan het andere. De vruchtjes doen aan de kop van een reiger denken. Die vogel vliegt met z’n hals geknikt; bij de reigersbek knikken de bloemsteeltjes als de bloemen uitgebloeid zijn, en buigen daarna omhoog. Foto: KU Leuven.
Stoepplantjesposter
 

Altijd op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws op stoepplantjesgebied? Volg ons dan op Facebook, Twitter en Instagram.
 
 

Het project Stoepplantjes wordt ondersteund door

Dr. C.J. Vaillant Fonds, Fonds 1818, Gemeente Leiden, Hugo de Vries Fonds, Stichting Elise Mathilde Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Vrienden van de Leidse Hortus, Universiteit Leiden, Van der Mandele StichtingGravin van Bylandt Stichting.
 
 
Hortus botanicus Leiden
© 2020 Hortus botanicus Leiden, alle rechten voorbehouden
hortus@hortus.leidenuniv.nl

Instagram   Twitter   Facebook   Website

UniversiteitLeidenLogo

Uw e-mailvoorkeuren updaten of uitschrijven? .
Verzorgd door MailingLijst