Nieuwsbrief 13 april 2021

11 01

Online Science Café Stoepplantjes

Aanstaande vrijdagmiddag 16 april kunt u deelnemen aan een Science Café over stoepplantjes. Laat u in een uur bijpraten over het onderzoek, de nieuwste uitgaven, stoepplantjeskunst en meer. Er zijn geen kosten verbonden aan deelname, maar aanmelden is noodzakelijk. Een dag voor het Science Café krijgt u een linkje naar de Teams bijeenkomst in de mail. Foto: Stefanie uit den Boogaard.
Aanmelden
 
Schetsontwerp Leiden

Crowdfunding kaart

Een van de dingen die u op 16 april te zien krijgt tijdens het Science Café: de kaart van Leiden, getekend door Stephan Timmers dankzij vele sponsors. Bekijk via de link hieronder alvast zijn nieuwste vlog over de totstandkoming van de kaart.
 
Zakgids

Zakgids Stoepplanten verschenen

Maar liefst 264 pagina's telt de Zakgids Stoepplanten, die afgelopen week verscheen bij KNNV Uitgeverij. Het is echt een fijn boekje geworden dankzij het werk van velen. Bestel uw exemplaar in de winkel van de Hortus.
Bekijk Stephan's vlog
 
Bestel de zakgids
 
Buitenlesdag Anja Onstenk

Buitenlesdag: ruim 1750 scholen

We zijn apetrots dat de Nationale Buitenlesdag dit jaar stoepplantjes en stoepkrijten als onderwerp heeft gekozen: er hebben zich al meer dan 1755 scholen aangemeld. Groene educatiemensen uit Leiden, onder wie onze stoepplantjesconsulent André, waren de motor voor deze editie en maakten heel veel materialen. Vandaag, dinsdag 13 april, vond deze dag plaats. Ook als u niet meedoet maar wel aan stoepplantjes educatie werkt, neem snel een kijkje. Foto: Anja Onstenk.
Lees meer
 
Zandraket

Buitenlesdag bij de Hortus Amsterdam

Hortus Amsterdam plaatst in het kader van de buitenlesdag over stoepplantjes een aantal materialen online, bijvoorbeeld deze met o.a. het stoepplantje van de week, de zandraket (zie ook onderaan deze nieuwsbrief). De materialen worden nog regelmatig aangevuld. lllustratie: Nathalie Tirion. 
Lees meer
 
Kaart

Eetbare stoepplantjes

• De Tuinen van MergenMetz geven een nieuwsbrief uit met fijne recepten, zoals deze zachte soep van jonge brandneteltoppen en wat aardappel.
• We zitten met z'n allen zoveel achter het beeldscherm dat een écht kaartje in de brievenbus een klein feestje is. Doe uzelf en anderen een plezier met een set kaarten van Anneke. De tien lekkerste voorjaarsrecepten uit haar boek Het 'Wilde' Genieten prijken op fleurige kaarten. Er zijn twee verschillende setjes van tien kaarten elk. Set A of B (voorjaar), 10 A5 kaarten, prijs € 15 inclusief verzendkosten. Bestel de kaarten hier.
 
Nieuw zeelandse

Nieuw-Zeelandse veldkers in de Hortus

Niet aangeplant maar spontaan verschenen op een bestraat paadje, midden in de Leidse Hortus: Nieuw-Zeelandse veldkers. ‘Echt een mooi dingetje’, oordeelde Hortus-kaschef Rogier van Vugt. Nieuw-Zeelandse veldkers (Cardamine corymbosa) heeft weinig, relatief grote zuiver witte bloemen. In Nederland groeit geen andere Veldkers die eenbloemig is. In Nederland werd het eerste exemplaar in 2004 gezien in Oost-Voorne.
 
 
 
 
Guerilla gardening

Stoepplantjes in het nieuws

Filmpje over de Nationale Buitenlesdag
Column over stoepplantjes op de website Stadsplanten
• In de digitale editie 'Klaar voor een groene lente', De Volkskrant van maandag 5 april, stond een reportage over botanisch stoepkrijten.
In het boek 'Guerrilla Gardening, handboek voor buurtvergroeners' staat een hoofdstukje over stoepplantjes.
 
Straatgras

Stoepplantjeskunst

• Nog t/m 25 april is in het Rietveldhuis in het Amstelpark een vensterexpositie te zien. RADIX, een ode aan de symptoombestrijding van Collectief Walden. De Japanse duizendknoop, ook als stoepplant gesignaleerd, speelt een hoofdrol. Op de website een aantal podcasts, lees meer en beluister hier
• De werkende en aspirant werkende leden van de Vereniging Botanisch Kunstenaars Nederland zijn dit jaar stoepplantjes aan het schilderen. Marian van der Stee is bijvoorbeeld met straatgras bezig, zie afbeelding. Het is de bedoeling dat in 2022 dit werk tentoongesteld wordt als ledententoonstelling, en dat er een boekuitgave verschijnt.
 
Kleine veldkers

Stoepplantje van de week

De zandraket is stoepplantje van de week. ‘Zandraket is een nietig plantje dat laat in het voorjaar bloeit. Tegen de zomer sterft het alweer af. Het zaad kiemt in het najaar en vormt bladrozetjes, waaruit in het voorjaar een of meer bloemstengels omhoogkomen. Waar zandraket voorkomt, staat hij doorgaans in grote aantallen, maar door de weinig opvallende verschijning is de plant niet erg bekend’, aldus de Zakgids Stoepplanten. Illustratie: Nienke Beets.
Stoepplantjes per maand
 

Altijd op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws op stoepplantjesgebied? Volg ons dan op Facebook, Twitter en Instagram.
 
 

Het project Stoepplantjes wordt ondersteund door

Dr. C.J. Vaillant Fonds, Fonds 1818, Gemeente Leiden, Hugo de Vries Fonds, Stichting Elise Mathilde Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Vrienden van de Leidse Hortus, Universiteit Leiden, Van der Mandele StichtingGravin van Bylandt Stichting.
 
 
Hortus botanicus Leiden
© 2020 Hortus botanicus Leiden, alle rechten voorbehouden
hortus@hortus.leidenuniv.nl

Instagram   Twitter   Facebook   Website

UniversiteitLeidenLogo

Uw e-mailvoorkeuren updaten of uitschrijven? .
Verzorgd door MailingLijst