Nieuwsbrief 11 mei 2021

Nie

Paardenbloemchallenge

Arboretum Kalmthout bedacht een uitdaging voor jong en oud. Je hebt enkel zon, een mobiel of fototoestel en bloeiende paardenbloemen nodig. Fotografeer je schaduw met paardenbloemen als ogen - plukken is niet de bedoeling, ze moeten vanzelf in de goede positie groeien. Gebruik #paardenbloemchallenge en natuurlijk #stoepplantjes.
Lees meer
 
Nie

Museumweek filmpje

Tijdens de Museumweek presenteerde Hortusmedewerkers Mathilde en Robbert een 'livestream' op Instagram over stoepplantjes. Omdat niet iedereen op Instagram actief is, hebben we het filmpje ook op youtube gezet.
Bekijk de video
 
Schermafbeelding om

Stoepplantjes en stage

Thomas, Roel, Rafael en Theun studeren toegepaste biologie aan de Aeres hogeschool. Tijdens de module 'Educatie en Natuur' vervulden ze de beroepsrol van educatief medewerker. Ze ontwierpen een educatief product, dat moest bijdragen aan de waardering en beleving van de (stedelijke) natuur van een specifieke doelgroep. Kijk via onderstaande knop hoe hun ontwerp voor een zoekkaart voor beestjes op stoepplantjes tot stand kwam. De kaart is nog niet klaar: inmiddels tekent een honours student van de Universiteit Leiden verder aan de zoekkaart. Een hele klus, als er een vervolg is melden we het via deze nieuwsbrief.
Bekijk de video
 
Groundsel copy

Stoepplantjes en wetenschap

Ook buiten Nederland wordt onderzoek naar stoepplantjes gedaan, zoals in Engeland.
Lees meer
 
Schermafbeelding om

Stoepplantjes en botanische kunst

Leden van de Vereniging Botanisch Kunstenaars Nederland zijn hard aan het werk om stoepplantjes af te beelden. Kijk via onderstaande knop naar een lezing voor de leden van deze vereniging over het project.
 
Vanishing staircase

Soms zit het tegen...

Buurtbewoners mopperen wel eens als hun gekoesterde stoepplantenbegroeiing van gemeentewege verwijderd wordt. Ditzelfde overkwam een Utrechts kunstwerk. Wij adviseren geen plugplantjes om dit kunstwerk te herstellen, maar tijd. De stoepplantjes gaan er iets moois van maken. Beeld: Birthe Leemeijer, ‘Vanishing Staircase’, 2018, foto: Lighthouse productions/Dirk Verwoerd
Bekijk de lezing
 
Meer lezen
 
Nie

Natuurklooiboek voor onderzoekende kinderen

Het duurt nog even voor musea en dierentuinen weer opengaan, maar gelukkig is er buiten van alles te beleven. De Nederlandse natuurmusea en de Leidse Hortus maakten een lollig Thuisnatuurklooiboek. Een boom meten, brood laten schimmelen, korstmossenbingo, je onderbroek begraven en natuurlijk van alles met stoepplantjes.
Bestel het natuurklooiboek
 
NIE leidraad

Zakgids Stoepplanten: de makers

Er werken verschillend honours studenten van de Universiteit Leiden aan het stoepplantjes project. Livia Pietrow maakte onder meer tekeningen voor de Zakgids Stoepplanten.
Hier vertelt ze over het project. Afgebeeld een knipsel uit het blad Leidraad (voor Leidse alumni) over het stoepplantjes project, met een tekening van Livia.
Bestel de zakgids
 
Stoepplantjesnieuwsmei

In het nieuws

Behalve in Leidraad stonden de stoepplantjes afgelopen week ook in het Leidsch Dagblad, en in het meinummer van Landleven.
 
 
NIE

Weekeindklas en stoepplantjes

In mei maken twee groepen kinderen van de Weekeindklas kennis met stoepplantjes en de Hortus. Op de foto zoeken kinderen in de Stadsgehoorzaal namen bij stoepplantjes, als voorbereiding op een bezoek later deze maand; 's middags bracht een andere groep van de Weekeindklas een bezoek aan de tuin.
 
NIE

Stoepplantje van de week

Hondsdraf, het stoepplantje van deze week, bloeit momenteel massaal. Bekijk de bloem eens van dichtbij. Oké, meestal niet echt op de stoep maar in boomspiegels of langs de huizen. Het paarsblauwe lipbloempje omvat twee lange en twee korte meeldraden. De gespleten stamper hangt uit de bloem. Wat vind je van de kruidige geur, lekker? Vaak word er gezegd dat hondsdrafblad helpt tegen brandnetelprikken. Misschien, maar het idee dat het helpt zal ook wel een beetje werken. Zie je bijen en hommels bij de hondsdraf? Ze zijn er dol op. Illustratie: Nathalie Tirion, uit het Stoepplantjeskleurboek.
Bestel het kleurboek
 
NIE

Laatste loodjes

Als u deze nieuwsbrief in de mailbox krijgt legt tekenaar Stephan Timmers de laatste hand aan zijn megaproject: een gedetailleerde, geïllustreerde kaart van Leiden, die we gaan gebruiken bij het stoepplantjesproject (en die gewoon ook heel mooi is!). Nog even geduld, de kaart moet nog verder verwerkt en gedrukt, we houden u op de hoogte.
 
 

Altijd op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws op stoepplantjesgebied? Volg ons dan op Facebook, Twitter en Instagram.
 
 

Het project Stoepplantjes wordt ondersteund door

Dr. C.J. Vaillant Fonds, Fonds 1818, Gemeente Leiden, Hugo de Vries Fonds, Stichting Elise Mathilde Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Vrienden van de Leidse Hortus, Universiteit Leiden, Van der Mandele StichtingGravin van Bylandt Stichting.
 
 
Hortus botanicus Leiden
© 2020 Hortus botanicus Leiden, alle rechten voorbehouden
hortus@hortus.leidenuniv.nl

Instagram   Twitter   Facebook   Website

UniversiteitLeidenLogo

Uw e-mailvoorkeuren updaten of uitschrijven? .
Verzorgd door MailingLijst