Header corners
Like glyph Tweet glyph Forward glyph
Sieboldhuis Nieuwsbrief juni 2021
Reserveer uw kaarten
Japanmuseum SieboldHuis gaat weer open!
Eindelijk is het zover, op zaterdag 5 juni mogen wij de deuren van Japanmuseum SieboldHuis weer openen! Wij zijn blij dat wij eindelijk onze schatten weer kunnen laten zien. Wij starten met de nieuwe tentoonstelling: 'Ogata Gekkō en zijn tijdgenoten'. Het museum heeft hiermee een primeur: niet eerder stond Ogata Gekkō in de schijnwerpers buiten Japan. Daarnaast zijn er textielkunstwerken van Windkracht 10 in de museumtuin en resultaten van de Masterclass 'Heden en verleden, museum als inspiratiebron' in de Panoramakamer te zien. Verschillende textielkunstenaars hebben zich laten inspireren door Japan, Siebold en zijn collectie. Deze resultaten zijn tijdelijk te bekijken. Uiteraard is onze vaste collectie ook te bezoeken. Nieuwsgierig? Reserveer een tijdslot en toegangskaarten via de link. 

Wij hopen u weer snel te zien in Japanmuseum SieboldHuis!

Reserveer uw kaarten
 
Wat is er te zien
 
Vanaf 5 juni 'Ogata Gekkō en zijn tijdgenoten'
5 juni 2021 - 5 september 2021
Vanaf 5 juni toont Japanmuseum SieboldHuis de tentoonstelling ‘Ogata Gekkō en zijn tijdgenoten’. Het is voor het eerst dat er buiten Japan een groot podium wordt geboden aan deze veelzijdige kunstenaar.

Particuliere bruiklenen (o.a. een grote collectie uit Tasmanië!), bestaande uit prenten, boeken, albums en kostbare schilderingen, hebben deze tentoonstelling mogelijk gemaakt. Naast ruim honderd werken van Ogata Gekkō (1859 – 1920) zijn er meerdere kunstwerken van zijn tijdgenoten te zien. Deze tentoonstelling geeft een nieuwe kijk op de prentkunst uit de Meiji-periode (1868-1912) en is een must see voor de liefhebber van Japanse kunst en cultuur.

Reserveer uw toegangskaarten hier
Lees verder
 
Textielkunst van Windkracht 10 in de museumtuin
5 juni 2021 - 5 september 2021
Deze zomer is textielkunst van Windkracht 10 te bekijken in de tuin van het museum. De leden van Windkracht 10 hebben zich laten inspireren door het museum en de Siebold-collectie. Philipp Franz von Siebold (naamgever van het museum) verzamelde planten die werden bewaard in boekherbaria. In de tuin staan tien visies op het thema 'Herbarium', allen vanuit hun eigen discipline en inspiratie.

Windkracht 10 wordt gevormd door: Els van Baarle, Hanny Couwenhoven, Greet van Duijn, Dirkje van der Horst, Toos Huisman, Carla van Laar, Cora de Kok, Cherilyn Martin, Kun Speelman en Dery Timmer.
Lees verder
 
Presentatie project Masterclass 'Heden en verleden, museum als inspiratiebron'
8 juni 2021 - 13 juni 2021
In de Panoramakamer worden komende week de resultaten gepresenteerd van de Masterclass 'Heden en verleden, museum als inspiratiebron'. Deze Masterclass werd georganiseerd in het kader van het Textielfestival. De cursisten lieten zich inspireren door Japanmuseum SieboldHuis. Zij gebruiken deze inspiratie voor een persoonlijke en eigentijdse verwerking in verschillende textiel-vormen.

Reserveer snel uw toegangskaarten want deze werken zijn maar een week te zien.

Lees verder
 
Winnende werken Nagasaki Youth Peace Forum Contest in Japanmuseum SieboldHuis
De inzendingen van de prijswinnaars van de ‘Nagasaki Youth Peace Forum Contest’ zijn tijdelijk in het museum te zien. De kunstwedstrijd met het thema ‘Wat nou, als het jou overkomt’ werd georganiseerd door de gemeente Leiden en de Stichting Leidse Vrienden van Nagasaki. De werken van Gijs van der Meij en Ib Brussee zijn tijdelijk in de hal van het museum te bekijken. Zodra het mogelijk is zullen de prijswinnaars Japan bezoeken en hun werken overhandigen aan burgemeester Taue van Nagasaki.
Lees verder
 
Wat is er te doen
 
Meer informatie en kaartverkoop
Museumnacht Leiden online!
5 juni 2021
Dit jaar is Museumnacht Leiden online te bezoeken. Op 5 juni 2021 gaan de digitale deuren van elf musea en culturele instellingen open, zo ook die van Japanmuseum SieboldHuis. De Leidse musea halen alles uit de kast met verschillende workshops, muzikale acts, interactieve lezingen en nog veel meer voor een avondvullend programma. Tijdens het programma kan er gewisseld worden tussen meerdere kanalen om zo alles uit het de Museumnacht te halen. Bij Japanmuseum SieboldHuis kun je een workshop 'Japans inpakken' volgen. Kijk op de website voor het volledige programma en kaartverkoop.

Online Museumnacht
Door: De Leidse musea en studentenvereniging Quintus
Datum: Zaterdag 5 juni 2021, 20:00 – 22:00 uur
Kosten: € 5,-

Meer informatie en kaartverkoop
 
Aanmelden
Online lezing 'Ogata Gekkō en zijn tijdgenoten'
10 juni 2021
In deze lezing komt u meer te weten over de tot de verbeelding sprekende Japanse prenten, schilderingen en bijzondere boekjes in de tentoonstelling 'Ogata Gekkō en zijn tijdgenoten'. 

Online lezing: 'Ogata Gekkō en zijn tijdgenoten'
Door: Chris Uhlenbeck
Datum: Donderdag 10 juni 2021, 13:00 – 13:30 uur
Aanmelden
 
Aanmelden
Online lezing 'Japanse bomen in Leiden'
29 juni 2021
In deze lezing vertelt bioloog Rinny Kooi over de Japanse bomen in Leiden. Deze lezing gaat niet alleen over de biologische eigenschappen van de Japanse bomen, maar vertelt ook een stukje over de geschiedenis van de invoering van de bomen. Zo zijn een aantal Japans bomen door Philipp Franz von Siebold naar Leiden gebracht.

Online lezing: 'Japanse bomen in Leiden'
Door: Rinny Kooi
Datum: Dinsdag 29 juni 2021, 13:00 – 13:45 uur
Aanmelden
 
Nieuws
 
Lees verder
Coronamaatregelen
Conform de richtlijnen van het RIVM en het protocol van de Museumvereniging hebben wij maatregelen getroffen in het museum en hanteren wij extra veiligheidsregels. Want de veiligheid van bezoekers, vrijwilligers en medewerkers staat voorop. Hiervoor vragen wij dan ook de medewerking van de bezoekers. U dient voor een bezoek aan het SieboldHuis aan een aantal voorwaarden te voldoen. Zoals bijvoorbeeld het vooraf reserveren van een online toegangskaart, het dragen van een mondkapje in het museum, afstand houden van elkaar en thuis blijven bij verkoudheidsklachten. Bekijk alle maatregelen en voorwaarden op onze website.


Lees verder
Wijzig uw gegevens of meld u af
Footer corners

Verzorgd door MailingLijst