Nieuwsbrief 8 juni 2021

Kaart png

Kaart van Leiden in twee versies

Met hulp van velen hebben we Stephan Timmers een kaart van Leiden laten tekenen, die we gaan gebruiken bij het stoepplantjes onderzoek. We vinden zijn illustratie zo geslaagd dat we er twee versies van laten maken. Een grote poster in zwartwit met stoepplantjes rondom, zodat je planten en plekken waar je rondgekeken hebt kunt inkleuren. Er komt ook een kleurenversie voor iedereen die de mooie stad Leiden aan de muur wil hebben. Geduld, het vordert!
 
 
Scouts

Scouts aan de stoepplantjes

Een deelnemer aan een masterclass stoepplantjes aan de Reinwardt Academie was zo enthousiast geworden, dat zij vroeg om materialen om met haar scoutinggroep op stoepplantjes onderzoek te gaan. Het stoepplantjes kleurboek viel bij de bevers en welpen in de smaak. Zelf dit kleurboek of andere stoepplantjes materialen bestellen, kijk rond in de webwinkel van de Hortus.
 
Utrecht

Gemeente Utrecht gaat voor stoepplantjes

We zijn er apetrots op dat de gemeente Utrecht z'n groenbeheer heeft aangepast naar aanleiding van ons stoepplantjesproject. Om de inwoners attent te maken op het nut van de stoepplantjes en het nieuwe beleid was er een Stoepplantjesweek van 29 mei tot en met 6 juni, met hulp van IVN, Stichting Utrecht Natuurlijk en de KNNV. Wow, een hele stad aan de stoepplantjes!
Hortus webwinkel
 
Lees meer
 
Amsterdam

Stoepplantjes op Dag van de Botanische Tuinen

Eind mei organiseerde het Nederlands Instituut voor Biologie (NIBI) de vijfde editie van de week van de biologie. Onderdeel van deze week was een Dag van de Botanische Tuinen. Drie tuinen zetten de stoepplantjes centraal: Blijdorp kwam met een speciale editie van Blijdorp op groen, in Leiden vertelden stoepplantjesconsulenten André en Ton over 'winterannuellen', en in Amsterdam werd ijverig botanisch gestoepkrijt voor de Hortus (zie foto's, gemaakt door Maxime Boersma).
Filmpje Winterannuellen
Podcast Blijdorp Op Groen
 
Consult

Stoepplantjes consulent in actie

Hoera, de botanische tuinen zijn weer open. Op zondag 13 juni kunt u stoepplantenconsulenten André en Ton in de Leidse Hortus aantreffen tussen 12.30-14.00. Kom langs met uw vragen over stoepplantjes.
 
Schermafbeelding om

Stoepplantjes in het nieuws

• Hortipoint.nl - In oktober eerste Nationale Boomspiegelfeest 
•Hortipoint.nl - Onkruidbeheersing is nog steeds een bron van zorg
• PhD-kandidaat Nienke Beets gaf een workshop stoepplantjes tijdens een Wetenschapscongres voor leerlingen uit vwo 4 en 5, om inspiratie op te doen over wetenschappelijk onderzoek voor hun profielwerkstuk.
• Het Jaar van de Tuin, een programma van Sleutelstad, besteedt regelmatig aandacht aan stoepplantjes. In deze uitzending is Mathilde Simons aan het woord (vanaf minuut 14).
 
Smalle weegbree

Stoepplantje van de week

De onopvallende bloemen van weegbree worden door de wind bestoven, maar insecten helpen een handje mee. Die komen af op het stuifmeel. Misschien zie je ook vogels bij de planten, die op zoek zijn naar de zaadjes. De smalle weegbree doet z’n naam eer aan: hij heeft smalle bladeren. Foto: KU Leuven.
 

Altijd op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws op stoepplantjesgebied? Volg ons dan op Facebook, Twitter en Instagram.
 
 

Het project Stoepplantjes wordt ondersteund door

Dr. C.J. Vaillant Fonds, Fonds 1818, Gemeente Leiden, Hugo de Vries Fonds, Stichting Elise Mathilde Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Vrienden van de Leidse Hortus, Universiteit Leiden, Van der Mandele StichtingGravin van Bylandt Stichting.
 
 
Hortus botanicus Leiden
© 2020 Hortus botanicus Leiden, alle rechten voorbehouden
hortus@hortus.leidenuniv.nl

Instagram   Twitter   Facebook   Website

UniversiteitLeidenLogo

Uw e-mailvoorkeuren updaten of uitschrijven? .
Verzorgd door MailingLijst