‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
De Update Collecties en musea is een tweemaandelijkse mailing waarmee we u attenderen op ontwikkelingen op het gebied van roerend erfgoed waar de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) bij betrokken is. Heeft u vragen of suggesties? Laat het ons weten.
 
 
Mailinglijst opening

NK-collectie op website Collectie Nederland

Vanaf 25 juni wordt informatie over de Nederlands Kunstbezit-collectie, (mogelijk) geroofde cultuurgoederen en de Tweede Wereldoorlog bij elkaar gebracht op de website van Collectie Nederland, te vinden via wo2.collectienederland.nl. Gegevens over de objecten, herkomstgeschiedenis en restitutiestatus zijn dan centraal ontsloten en voor iedereen toegankelijk.
Het is een van de stappen van het kabinetsbesluit om het restitutiebeleid komende jaren te intensiveren. Daartoe wordt structureel herkomstonderzoek hervat en wordt het doen van aanvragen laagdrempeliger gemaakt. Vanaf 2022 is de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) centraal informatiepunt.
Meer over het restitutiebeleid
 
Foto van een zaal in Museum Jan Cunen met daarin de reconstructie van de oudste jurk tentoongesteld.

Oudste jurk

In Museum Jan Cunen in Oss is de reconstructie te zien van de oudste jurk in Nederland. Deze kon worden gemaakt op basis van onderzoek van wolresten uit de vroege ijzertijd, die werden ontdekt bij het conserveren van archeologische vondsten. Onderzoekers van het Rijksmuseum van Oudheden en het Rijkserfgoedlaboratorium van de RCE stelden vast welke weeftechniek en welke kleurstoffen 2800 jaar geleden zijn gebruikt. Het resultaat is een jurk met lange mouwen, geweven in een tweekleurig ruitpatroon, blauw en rood.
 
De RCE neemt apparatuur mee naar musea om de collectiestukken te onderzoeken.

Lab op pad

Het Rijkserfgoedlaboratorium gaat deze zomer met een nieuw project van start: het Lab op pad. Komende twee jaar nemen RCE onderzoekers mobiele apparatuur mee naar diverse musea en erfgoedinstellingen in heel Nederland. Bij ieder bezoek van twee dagen nodigen zij restauratoren uit de regio van het gastmuseum uit om objecten te laten onderzoeken. Dit gebeurt op zaal, waar het publiek mag meekijken en vragen kan stellen. Het eerste bezoek is 20 en 21 augustus 2021 in Museum Martena in Franeker. Musea die geïnteresseerd zijn om het Lab op pad te ontvangen, kunnen contact opnemen.
Tentoonstelling 'Jan Cunen blijft thuis'
 
Contact opnemen als museum
   
Museumtalentprijs

Meld een Museumtalent aan

Nieuwe erfgoedprofessionals tot 32 jaar kunnen weer worden aangemeld voor de Museumtalentprijs. Jonge, talentvolle professionals die in loondienst of als zelfstandige werken in musea, presentatie-instellingen en kunstorganisaties komen hiervoor in aanmerking. Ze maken kans op de titel van Museumtalent en een naar eigen wens in te vullen ontwikkeltraject t.w.v. €7.000,-, aangeboden door het Mondriaan Fonds.
Meer over de Museumtalentprijs
 

Bibliotheek RCE weer open

De bibliotheek van de RCE is weer geopend voor bezoekers. De collectie boeken, tijdschriften, dossiers, documentatie en beeldmateriaal op het gebied van kunstcollecties, archeologie, monumenten, bouwkunst, en cultuurlandschap is op afspraak te raadplegen. U kunt uw bezoek voorbereiden via de online bibliotheekcatalogus en per mail materialen reserveren en een afspraak maken om deze in te zien.

Onze vestiging in Rijswijk is sinds juni definitief gesloten. Bibliotheek en archieven zijn verhuisd naar de vestiging in Amersfoort en aldaar te raadplegen.
Bibliotheekinformatie
 

Lezen, kijken of luisteren

Nieuwsbrief E-RIHS
Na lancering van de nieuwe website is deze week de eerste E-RIHS nieuwsbrief verstuurd van het programma European Research Infrastructure Heritage Science (E-RIHS). Daarin onder andere aandacht voor de start van vier projecten, waaronder de pilot Reference Lab De Stijl.

Faro Magazine

Het Europese Verdrag van Faro benadrukt de maatschappelijke en verbindende waarde van erfgoed en het belang van deelname door de samenleving. Nederland koerst af op ondertekening van dit verdrag. De RCE brengt daarom in september het online Faro Magazine uit, met achtergrondinformatie en inspirerende voorbeelden. Wilt u het magazine in uw mailbox ontvangen dan kunt u zich inschrijven voor de Faro update. Nu alvast meer lezen over het verdrag? De Nederlandse Faro-brochure is beschikbaar via de website van de Raad van Europa.
 
 
Agenda

Dolf Henkes Prijsuitreiking 2021

Donderdag 1 juli, 17.00 uur, TENT Rotterdam livestream

Kunstenaars Kevin Osepa, Koes Staassen, Jay Tan en Geo Wyeth zijn dit jaar genomineerd voor de Dolf Henkes Prijs. Ze maken kans op een bedrag van 12.000 euro. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het Henkes fonds dat onder beheer is van de RCE. De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens een online prijsuitreiking.

ARCHLAB - Scientific Archives and the Ghent Altarpiece

Dinsdag 6 juli, 15.00 uur, online

Vierde webinar in de reeks die IPERION HS en E-RIHS organiseren over state-of-the-art informatie over wetenschappelijk erfgoedonderzoek. 

Conservation and Restoration of an Exhibition

Woensdag 1 september, 20.00 - 21.30 uur, SPUI 25 Amsterdam

Mini-symposium naar aanleiding van de restauratie, conservering en presentatie van het kunstproject Grenzeloze Inhoud. Een gesprek over de samenwerking tussen RCE, UvA en Museum Het Schip. Studenten van de opleiding Conservation and Restoration of Cultural Heritage (specialisatie Contemporary Art) delen hun ervaringen en gaan in gesprek met enkele kunstenaars.
 
Verzorgd door MailingLijst