NIEUWSBRIEF JULI 2021
Mainline
"Collega's noemen het onbegonnen werk"
Traumatherapie terwijl je nog gebruikt? Tot een jaar of tien geleden was het nauwelijks mogelijk. Eerst afkicken! En nu? Clean zijn is geen voorwaarde meer. Toch blijft het lastig om de juiste zorg te krijgen, blijkt uit een rondgang van Mainline. “Ik hoor collega’s nog vaak zeggen dat het onbegonnen werk is.
Veel te complex en veel te veel aan de hand.”
Lees meer
"Gebruik helpt me om rustig te worden"
Roos stapelde trauma op trauma. Ze belandde in de prostitutie. Mickey voelde zich in de steek gelaten en rolde een gewelddadig milieu in. Allebei proberen ze te dealen met hun trauma's. En dat is heel moeilijk om los van drugs te zien. "Het gebruik helpt me enorm om rustig te worden. Drang en dwang om iemand te laten stoppen werken daarom niet. Iemand moet geholpen worden met onderliggende problemen. Ik heb dit zo vaak mis zien gaan om me heen."
Lees meer
Waarom werkt wiet (en wanneer niet)?
Mensen met een trauma gebruiken vaker cannabis dan anderen. Waarom werkt wiet? En wanneer niet? En hoe voorkom je dat een blowtje uit zelfmedicatie je tegen gaat werken? "Ga op zoek naar iemand die je kan begeleiden en kan voorschrijven. Zelf de juiste dosis en soort cannabis bepalen kan jaren kosten en is altijd een experiment.”
Lees meer
De editie over trauma en druggebruik
De nieuwe Mainline gaat over trauma en druggebruik. 1 op de 3 mensen met een verslavingsdiagnose blijkt daarnaast ook PTTS te hebben. Vaak zelfs zonder dat te weten. In deze Mainline hebben we aandacht voor persoonlijke verhalen. En kijken we naar de rol van drugs als zelfmedicatie, zoals cannabis. En hoe toegankelijk is een traumabehandeling eigenlijk als je nog actief gebruikt? In deze Mainline lees je het. Bestel hem in de webshop!

En dan nog een tip: wil je echt meer inzicht in trauma, bekijk dan The Wisdom of Trauma, een ijzersterke documentaire met trauma-expert Gabor Maté. 
Lees meer
De do's en don'ts van injecterend druggebruik
In de chemsex-scene wordt steeds vaker geslamd (=drugs injecteren). Slammen geeft een enorm seksuele en euforische rush, maar kan ook zeer risicovol zijn. In deze folder veel praktische informatie voor mannen die seks hebben met mannen en daarbij slammen. Over de juiste slam-technieken, veiliger gebruik, psychoses en hoe je de come down managet. De praktische tips zijn verzameld tijdens gesprekken met mannen die slammen en inmiddels weten wat de valkuilen kunnen zijn. Leesvoer voor zowel slammers, als zorgprofessionals. Bestel hem gratis in onze webshop. 
Lees meer
“Er is een kloof tussen seksuologen en de verslavingszorg”
Seksuologen en verslavingszorginstellingen werken zelden samen bij de behandeling van mensen die seks en drugs combineren. Ze verwijzen nauwelijks door en hebben beperkte kennis op elkaars terrein. Dat blijkt uit de bachelorscriptie van VU-student Valerie van der Wel voor Mainline.
Lees meer
"Repressief drugsbeleid heeft hele grote gevolgen"
Trimbos Instituut maakte de podcastserie 'Partyparels'. Onze directeur Machteld Busz Busz mocht daar komen vertellen over haar drive om het taboe rond drugsgebruik te doorbreken en de voor- en nadelen van regulering. en nieuwe manieren om met drugs-gerelateerde problematiek om te gaan: met een humane en wetenschappelijk onderbouwde insteek. In deze aflevering van PartyParels vertelt ze onder meer over het taboe rond drugsgebruik en de voor- en nadelen van regulering.
Lees meer
En verder...
  • Gaan we vanwege de grote aandacht nogmaals een open training Ins en Outs van Chemsex organiseren. Nieuwe datum is 31 augustus, 9.00-17.30 in Utrecht. Voor meer info en aanmelden, kijk op mainlinetrainingen.nl.
  • Is de laatste fase van ons onderzoek Slammen in Nederland aangebroken, over de stand van injecterend druggebruik onder MSM en non-binaire personen. Alle data zijn verwerkt en momenteel worden de laatste hoofdstukken geschreven. In het najaar presenteren we dit onderzoek. 
  • Zijn we bezig met een erg mooi peer-project met steun van Fonds Nuts Ohra. Daarin doen jongvolwassen die zelf te maken hebben met druggebruik en psychische problemen samen met ons veldwerk om hun leeftijdsgenoten te bereiken. Binnenkort vertellen we hier meer over. 
  • Blijven we met drugsmuseum Poppi op weg om een volwaardig museum te worden, met een fysieke plek in Amsterdam. Benieuwd? Kijk op www.poppi.amsterdam en doe onze drugstour. In deze ‘city game’ reis je met augmented reality terug in de tijd naar het ruige Amsterdamse stadscentrum van de jaren ’80 en ’90.
  • Organiseren we in samenwerking met het Trimbos Instituut en Correlation weer een Nederlands Harm Reduction Congres. Save the date: op 5 oktober in Utrecht. 
  • Heeft Mainline in 2020, samen met De Regenboog Groep en GGD Amsterdam, Hepatitis C testen toegankelijker gemaakt bij verschillende voorzieningen voor dak- en thuislozen die drugs gebruiken in Amsterdam. We boden workshops aan voor personeel, en voorlichting, hepatitis ambassadeurs en RNA-testen op alle locaties. Van de 150 personen die zich hebben laten testen, bleken 7 personen Hepatitis C te hebben. Vijf van hen zijn binnen dit project toegeleid naar zorgverlening. Vorige maand is de wetenschappelijke publicatie hierover verschenen.
Bijblijven? Volg ons op LinkedIn!
Wil je beter op de hoogte blijven van drugs, harm reduction en tips vanuit ons veldwerk? Volg onze nieuwste projecten, trainingen en discussieer mee over trends in drugs of harm reduction. Volg ons hier.
Mainline
U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u zich hiervoor heeft aangemeld of omdat u een relatie van ons bent.

Corner left white Deze nieuwsbrief doorsturen?
Corner right white
Als u geen e-mails meer wenst te ontvangen, kunt u zich hier afmelden.
© Mainline. All rights reserved.
Verzorgd door MailingLijst