Header corners
Like glyph Tweet glyph Forward glyph
Sieboldhuis Nieuwsbrief augustus 2021
Te zien
 
'Ogata Gekkō en zijn tijdgenoten' in Japanmuseum SieboldHuis
5 juni 2021 - 5 september 2021
Particuliere bruiklenen bestaande uit prenten, boeken, albums en kostbare schilderingen, maken de tentoonstelling 'Ogata Gekkō en zijn tijdgenoten' mogelijk. Naast ruim honderd werken van Ogata Gekkō (1859 – 1920) zijn er meerdere kunstwerken van zijn tijdgenoten te zien. Deze tentoonstelling geeft een nieuwe kijk op de prentkunst uit de Meiji-periode (1868-1912) en is een must see voor de liefhebber van Japanse kunst en cultuur.

Deze tentoonstelling kreeg 4 ●●●● van NRC; "De manier waarop de snijders van de houtblokken en drukkers Gekko’s zachte kleuren en geschilderde vormen wisten af te drukken, is fenomenaal. Soms wordt, om het betoverende effect nog te vergroten, glimmend parelmoergruis of een zilver kimonorandje aan de druk toegevoegd. Gekko’s betoverende houtsnedes ogen als kunstige strips." Lees de recensie hier

Reserveer uw toegangskaarten hier
Lees verder
 
Textielkunst in Japanmuseum SieboldHuis
5 juni 2021 - 5 september 2021
In de Panoramakamer worden momenteel de resultaten gepresenteerd van de Masterclass 'Heden en verleden, museum als inspiratiebron'. Deze Masterclass werd georganiseerd in het kader van het Textielfestival. De cursisten lieten zich inspireren door Japanmuseum SieboldHuis. Zij gebruiken deze inspiratie voor een persoonlijke en eigentijdse verwerking in verschillende textiel-vormen.

Ook is er textielkunst van Windkracht 10 te bekijken in de tuin en binnenplaats. De leden van Windkracht 10 hebben zich laten inspireren door het museum en de Siebold-collectie. Philipp Franz von Siebold  verzamelde planten die werden bewaard in boekherbaria. Er zijn tien visies op het thema 'Herbarium' te zien, allen door de kunstenaars gemaakt vanuit hun eigen discipline en inspiratie.

Lees verder
 
Verwacht: Schoonheid in detail. 20ste-eeuws Japans lakwerk
17 september 2021 - 5 december 2021
Van 17 september t/m 5 december 2021 presenteert Japanmuseum SieboldHuis ‘Schoonheid in detail. 20ste-eeuws Japans lakwerk’. Topstukken uit een privécollectie tonen de veelzijdigheid van de traditionele lakwerktechniek in designstukken, luxe gebruiksartikelen en kunstobjecten uit de 20ste eeuw. 

Lees verder
 
Te doen
 
Aanmelden
Online lezing 'Prenten over de Chinees-Japanse en Russisch-Japanse oorlog: het nieuws verbeeld'.
31 augustus 2021
Kom meer te weten over de prenten van de Chinees-Japanse en Russisch-Japanse oorlog van Gekko en zijn tijdgenoten. Deze prenten passen in een lange Japanse traditie van verbeelding van het nieuws in prenten. Larisa Alwin zal tijdens haar lezing daarop ingaan. Zij zal ook de prenten in de context plaatsen van de verbeelding van het nieuws van deze twee oorlogen.

Online lezing: Prenten over de Chinees-Japanse en Russisch-Japanse oorlog: het nieuws verbeeld
Door: Larisa Alwin
Datum: Dinsdag 31 augustus 2021, 13:00 – 13:45 uur
Kosten: Gratis
Aanmelden
 
Nieuws en tips
 
Ambassadeur van Japan in Nederland bezoekt Japanmuseum SieboldHuis
Onlangs brachten de Japanse ambassadeur in Nederland, Hidehisa Horinouchi en zijn echtgenote Sabine Horinouchi een bezoek aan Japanmuseum SieboldHuis. Zij bezochten de tentoonstelling "Ogata Gekkō en zijn tijdgenoten" en de tentoonstellingen met textielkunst. Ook genoten zij van de werken van de jonge prijswinnaars van de ‘Nagasaki Youth Peace Forum Contest’. De ambassadeur en zijn vrouw kregen een persoonlijke rondleiding van directeur Kris Schiermeier en waren erg te spreken over alle prachtige kunstwerken.
 
Beluister de reportage
Luistertip: Olympische Spelen 2020 Tokyo
De Olympische Spelen in Tokyo zijn in volle gang. Daarom maakt NPO Radio 1 de serie 'Japan van jou, Japan van Mai', waarin verslaggever Mai Verbij de eeuwenlange band tussen Nederland en Japan onderzoekt. Een van de belangrijkste plekken om meer te leren over de Nederland-Japan geschiedenis is in het SieboldHuis. Directeur Kris Schiermeier heeft Mai Verbij een rondleiding gegeven in het museum en heeft haar daarbij alles verteld over Philipp Franz von Siebold. Bekijk en beluister het item over Japanmuseum SieboldHuis en de andere reportages via de website van NPO Radio 1 of luister live tijdens de Olympische Spelen van 02.00 - 06.00 uur naar RadiOlympia op NPO 1.
Beluister de reportage
 
Meer informatie
Wie bouwt Japanmuseum SieboldHuis?
Wie gaat de uitdaging aan om Japanmuseum SieboldHuis, het historische Hollandse herenhuis aan Rapenburg 19, na te bouwen in Lego? De Historische Vereniging Oud Leiden, BplusC, Open Monumentendagen Leiden en Erfgoed Leiden en Omstreken organiseren de bouwwedstrijd Stad in steentjes. Enthousiaste bouwers vanaf 6 jaar worden uitgedaagd om hun favoriete gebouw, gebeurtenis of voorwerp uit Leiden te maken in Lego. Kijk voor meer de spelregels en meer informatie op de website.

Meer informatie
 
Meer informatie
Tip: webinar Kasuri project
2 september 2021
Op 2 september organiseert het Centrum voor Cultuur en Ontwikkeling-Nederland (CCD-NL) het derde online evenement 'Sharing Kasuri's Tomorrow'. Dit webinar heeft tot doel een gesprek te voeren over de toekomst van Kasuri, het duurzame behoud ervan via de relatie tussen Japan en Nederland. Kasuri is een traditioneel Japanse stof, die gemaakt is volgens de kenmerkende ikat-techniek, die ook wordt gebruikt in India, Indonesië en andere delen van de wereld.  

Meer informatie
 
Lees verder
Coronamaatregelen
Conform de richtlijnen van het RIVM en het protocol van de Museumvereniging hebben wij maatregelen getroffen in het museum en hanteren wij extra veiligheidsregels. Want de veiligheid van bezoekers, vrijwilligers en medewerkers staat voorop. Hiervoor vragen wij dan ook de medewerking van de bezoekers. U dient voor een bezoek aan het SieboldHuis aan een aantal voorwaarden te voldoen. Zoals bijvoorbeeld het vooraf reserveren van een online toegangskaart, afstand houden van elkaar en thuis blijven bij verkoudheidsklachten. Bekijk alle maatregelen en voorwaarden op onze website.


Lees verder
Wijzig uw gegevens of meld u af
Footer corners

Verzorgd door MailingLijst