‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
De Update Collecties en musea is een tweemaandelijkse mailing waarmee we u attenderen op ontwikkelingen op het gebied van roerend erfgoed waar de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) bij betrokken is. Heeft u vragen of suggesties? Laat het ons weten.
 
 
Opening CC NL Bibi Veth NieuwsbriefCM
V.l.n.r.: S. Lammers, T. Dibbits, I. van Engelshoven, F. Koser Kaya, T. Eenkhoorn, M. van Maarseveen

Opening CollectieCentrum Nederland

Het CollectieCentrum Nederland (CC NL) in Amersfoort is officieel in gebruik genomen. Op 13 september verrichte demissionair minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap de openingshandeling. Het CC NL brengt vier rijkscollecties samen, die van het Nederlands Openluchtmuseum, Paleis Het Loo, het Rijksmuseum en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Een dergelijk samenwerkingsverband is uniek in de wereld. Het kan daarmee uitgroeien tot een expertisecentrum op het gebied van het beheer en behoud van museale collecties.
In het nieuwe depotgebouw, een van de meest duurzame gebouwen in Nederland, worden ongeveer een half miljoen objecten bewaard. Dit loopt uiteen van schilderkunst, kunstnijverheid en meubels tot sieraden, kleding en klokken; van koninklijke tronen tot alledaagse gebruiksvoorwerpen.
Meer over CC NL
 
Ladekasten in CCNLjpg

Bruiklenen voor musea

Nu alle objecten in het nieuwe depot op hun plaats staan, is het weer mogelijk voor grote en kleine musea om bruiklenen aan te vragen uit de Rijkscollectie RCE. De rijkscollectie mag namelijk gezien worden! Objecten zijn er niet om in een depot verborgen te blijven, maar moeten de deur uit om verhalen te vertellen, gesprekken op gang te brengen, herinneringen op te halen, mooie dingen te tonen, en soms ook ruwe kanten te weerspiegelen. 

Musea kunnen voor informatie en advies over bruikleenmogelijkheden contact opnemen met de bruikleenservice of online het formulier invullen.
 
Lab op pad kleiner

Lab op pad tijdens Weekend van de Wetenschap

Onder de naam Lab op pad reist de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) door het land. Met dit project op locatie slaat de RCE een brug tussen wetenschap en kunst en cultuur. Met mobiele onderzoeksapparatuur uit het Rijkserfgoedlaboratorium wordt gedurende een weekend in een Nederlands museum onderzoek verricht naar objecten. Museumbezoekers kunnen het onderzoek op locatie volgen en zelf ook een kijkje nemen.
Tijdens het Weekend van de Wetenschap op 1 en 2 oktober is het Lab op pad in het Rijksmuseum Twente. Erfgoedinstellingen uit de omgeving van Enschede zijn welkom om een object te laten onderzoeken op locatie. Interesse? Neem dan contact op met Adinda van Wely.
 

Kunst blijft slapen in Rotterdam

In samenwerking met de Kunsthal in Rotterdam is het project ‘Kunst blijft slapen’ van start gegaan. Vijf kunstwerken uit de Rijkscollectie RCE zijn een paar maanden uit logeren binnen vijf Rotterdamse gemeenschappen en reizen in totaal langs 20 adressen. De kunstwerken zijn uitgekozen door de eerste gastheren. Het zijn werken van Theresia van der Pant, Toni Burgering, Kees Franse, Ferdinand Erfmann en Louis Gans. Tijdens de logeerweken laten studenten van de Willem de Kooning Academie zich inspireren door de kunstobjecten en verhalen van de bewoners. Ze maken zo, onder begeleiding van kunstenaars van All You Can Art, eigen kunstwerken. Deze 20 nieuwe werken én de vijf uit de Rijkscollectie RCE zijn in het weekend van 13-14 november te zien in de Kunsthal Rotterdam
Lees meer
 
OCW Faro Header nieuwsbrief

Faro - Van Verdrag naar praktijk

Nederland is op weg naar ondertekening van het Verdrag van Faro. Dit Europese verdrag plaatst cultureel erfgoed midden in de maatschappij en stelt mensen centraal. Het afgelopen jaar onderzocht de RCE wat het verdrag in Nederland kan betekenen. Gesprekken met instellingen, erfgoedprofessionals en vrijwilligers in binnen- en buitenland geven een beeld van de praktijk van het verdrag. In het Faro magazine leest u over de ervaringen, initiatieven en experimenten van mensen uit het veld.
 
Negin Zendegani

Faro en oral history

Een van de methodieken die kan bijdragen aan een toegankelijke en inclusieve erfgoedsector is oral history. In de erfgoedsector wordt dit steeds vaker gebruikt om geschiedenis met persoonlijke verhalen te verrijken en door te geven aan volgende generaties. In haar essay 'Gezamenlijk erfgoed en het persoonlijke verhaal’ duidt Lian van de Zon de mogelijkheden van oral history als aanjager van de Faro-praktijk.
Lees het Faro magazine
 
Lees het essay
   
'Achtergelaten bagage', kunstwerk op metrostation Gaasperplas, Amsterdam. Antoine Mes, 1977. Foto: Geertje Huisman (RCE)
'Achtergelaten bagage', kunstwerk op metrostation Gaasperplas, Amsterdam. Antoine Mes, 1977.

Fotowedstrijd #MijnPost65

De RCE nodigt iedereen uit om kenmerkende objecten uit de periode tussen 1965 en 1990 te fotograferen. Met deze publiekscampagne willen we onze kennis uitbreiden en te weten komen wat mensen karakteristiek en iconisch vinden uit deze Post65 periode. Het kan gaan om kantoorgebouwen, woningen, kunst in de openbare ruimte, land art, parken, etc. Meedoen kan door de foto kort te beschrijven en te posten op Instagram met #mijnpost65, of in te sturen via de website. 
#Mijnpost65 wedstrijd
 

Lezen, kijken, luisteren

 
 
Interview met Petra Heyboer
De RCE interviewt kunstenaars over de makelij van hun kunstwerken en verzamelaars over achtergronden van hun verzamelingen: getuigenissen uit de eerste hand. In deze reeks een gesprek met Petra Heyboer over de bijzondere plek die ze gecreëerd heeft. Wat wordt de toekomst van het huis? 

Onderzoek naar sporen van slavernij en koloniaal verleden

Om meer over koloniale geschiedenis te leren (her)kennen, gaan steeds meer musea in hun collectie op zoek naar sporen van het koloniale verleden. Welke stappen zijn mogelijk om objecten in diverse perspectieven te zien, en hoe kun je betekenislagen toevoegen? De RCE bracht waardevolle ervaringen en suggesties bijeen, samen met het Landelijk Contact van Museumconsulenten (LCM) en colĀ­lega’s uit het veld. Het resulteerde in een handreiking voor musea en andere instellingen om de eigen collectie met andere ogen te bekijken.

RE-ORG
ICCROM en FARO (Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed) lanceerden de Nederlandse vertaling van de RE-ORG-methodiek. Hiermee kunnen erfgoedbeheerders stap voor stap hun depot opwaarderen. De budgetvriendelijke methode gaat uit van creatief gebruik van aanwezige hulpmiddelen om van een depot een beter georganiseerde en veiliger bewaarplaats te maken. De RCE las mee voor de Nederlandse vertaling.

Art Conservation. Mechanical properties and Testing of Materials
Veel kwesties in het behoud van kunst en cultureel erfgoed zijn mechanisch van aard, zoals kunsttransport, hangende objecten, keuzes van reparatiemethoden en slijtage van bewegende delen. Mechanische materiaaleigenschappen worden echter zelden belicht in conserveringstrainingen. Dus schreef RCE onderzoeker Bill Wei hierover een handzaam boek. Met een mix van theorie, casestudy's en praktische oefeningen geschikt voor de erfgoedprofessional die minder thuis is in de technische kant van het vak. Het is uitgegeven door Jenny Stanford Publishing i.s.m. de RCE.

 
 

Overig nieuws

 
 
 
 
Agenda

Oral history als aanjager van de Faro praktijk (vol!)

27 september 2021, 14.00 uur, online

Lian van der Zon gaat in op de kracht van het verhaal, de kansen die oral history biedt en de relatie met het Verdrag van Faro. Lees meer...

Platform Mobiel erfgoed

30 september 2021, 15.00 uur, online

Mobiel erfgoed heeft een flinke en bijzondere huisvestingsbehoefte. Onderdak vinden voor een trein, blusvliegtuig of een schip is lastig. Bovendien zijn de beschikbare budgetten vaak beperkt. Maar er zijn zeker ook kansen. Lees meer...

Lab op pad in Rijksmuseum Twente

1 en 2 oktober 2021, Rijksmuseum Twente

Erfgoedinstellingen in de omgeving van Rijksmuseum Twente zijn welkom om een object te laten onderzoeken op locatie. Neem hiervoor contact op met Adinda van Wely.

Internationaal congres van ICOM-DEMHIST

4-8 oktober 2021, online

'Historic House Museums for a Sustainable World: Challenges and Opportunities'. Online presentaties, workshops, discussies, inspiratie- en postersessies door meer dan 25 experts op het gebied van musea en duurzaamheid. Lees meer ...

Kunst blijft slapen

13 en 14 november 2021, Kunsthal Rotterdam

Studenten van de Willem de Kooning Academie maken kunstwerken op locatie in Rotterdam aan de hand van vijf objecten uit de Collectie RCE. Dat levert 20 nieuwe kunstwerken op. Deze en de vijf uit de Collectie RCE zijn te zien in de Kunsthal. Lees meer...
 
Verzorgd door MailingLijst