NIEUWSBRIEF NOVEMBER 2021
Mainline
Interview: "Druggebruikers worden anders behandeld dan anderen"
Hoogleraar Verslavingszorg Wim van den Brink is onze nieuwe voorzitter. Als 'vader' van de heroïneverstrekking had zijn visie al langer raakvlakken met die van Mainline. "Ik vind dat de eerste lijn een rol zou moeten spelen in harm reduction. Net als de POH’s GGZ nu al doen bij lichte psychische klachten. Harm reduction is wat mij betreft een essentieel onderdeel van het totale hulpaanbod rondom middelengebruik en zit ergens tussen ‘human rights’ en geneeskunde in.”
Lees meer
Rapport en factsheet met de nieuwste feiten over injecterend druggebruik tijdens chemsex
Ons onderzoek naar injecterend druggebruik tijdens chemsex is klaar. Een dikke pil van ruim 130 pagina's met veel inzichten, in oktober gepresenteerd tijdens een webinar met professionals en ervaringsdeskundigen. Je kunt het rapport nu gratis aanvragen, samen met een factsheet waarin je de belangrijkste conclusies vindt. Lees alles over de rol van crystal meth en 3-MMC, fysieke en mentale klachten en de moeilijke zoektocht van mannen naar passende hulp.  
Lees meer
De editie voor jongvolwassenen
Een speciale Mainline, dit kwartaal. Eentje die helemaal gericht is op jongvolwassenen (maar ook erg leesbaar voor ieder ander). Hij is onderdeel van ons Peer2Peer-project. Dit is een pilot waarin we jongvolwassenen begeleiden om samen met ons hun 'peers' te bereiken tijdens veldwerk. Het magazine nemen we mee om contact te maken. De samenstelling en redactie waren dit keer deels in handen van onze peer-vrijwilligers. Met als thema: hard- en softdrugs zijn bijna niet meer uit elkaar te houden. Onderwerpen als designerdrugs, coping met psychische problemen, lachgas, factchecking en zware katers komen langs. Bestel hem in onze webshop!
Lees meer
Hoe soft zijn softdrugs eigenlijk nog?
In Nederland maken we sinds jaar en dag het verschil tussen harddrugs en softdrugs. Voor de ene zijn we meestal huiverig, over de andere doen we minder moeilijk. Maar is dat ook terecht? In dit Mainline Magazine artikel gaan we terug naar de jaren zeventig, toen het verschil tussen 'soft' en 'hard' ontstond. Sindsdien is de kracht van cannabis sterk toegenomen en kwamen recreatieve drugs als XTC op. We sluiten af met een top-10 van de schadelijkste drugs. 
Lees meer
"Ik werd er rustig van en sliep er heerlijk op"
In de stress. Boos. Teleurgesteld. En dan? Zand erover, of wat wiet en een lijntje? Eva, Donovan en Coen (foto) vertellen in dit Mainline Magazine artikel over hoe zij dealen met problemen. Donovan: "Ik heb nooit over mijn moeilijke jeugd kunnen praten. Daarom ben ik begonnen met gebruiken: om geen verdriet te hoeven voelen. Dat ik dit deed, daar werd ik mij pas later bewust van."
Lees meer
Nieuwe expo: Worlds of Opiates
De hele maand december organiseert Poppi Drugsmuseum, onze sociale onderneming, een expo in hartje Amsterdam: 'Worlds of Opiates'. Een samenwerking tussen Poppi, Utrecht University, Uitvindersgilde en Corné van der Stelt. Loop door een veld van 3D-papaverplanten en leer meer over de eigenschappen en gedaantes van misschien wel de krachtigste bloem die de mensheid kent. Interactieve kijkdozen vertellen verhalen over opium, heroïne en pijnstillers. Dezelfde werkzame stof in verschillende verschijningsvormen, die verschillende maatschappelijke reacties teweegbrengen. Deze expo vind je in Lil’ Amsterdam, in de Amstelpassage in het Centraal Station van Amsterdam. De opening is op 3 december. 
Lees meer
En verder...
  • Zoekt Mainline een financieel administrateur met doorgroeimogelijkheid tot financial controller (24-32 uur). Reageren kan nog tot 14 november!;
  • Organiseren we een training GHB in de Opvang op 16 en 18 november voor medewerkers van maatschappelijke opvanginstellingen;
Bijblijven? Volg ons op LinkedIn!
Wil je beter op de hoogte blijven van drugs, harm reduction en tips vanuit ons veldwerk? Volg onze nieuwste projecten, trainingen en discussieer mee over trends in drugs of harm reduction. Volg ons hier.
Mainline
U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u zich hiervoor heeft aangemeld of omdat u een relatie van ons bent.

Corner left white Deze nieuwsbrief doorsturen?
Corner right white
Als u geen e-mails meer wenst te ontvangen, kunt u zich hier afmelden.
© Mainline. All rights reserved.
Verzorgd door MailingLijst