‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
De Update Collecties en musea is een tweemaandelijkse mailing waarmee we u attenderen op ontwikkelingen op het gebied van roerend erfgoed waar de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) bij betrokken is. Heeft u vragen of suggesties? Laat het ons weten.
 
 
Ondertekening intentieverklaring Streekmuseum Jan Anderson. Foto: Floris Scheplitz
V.l.n.r.: Jan Anderson (Streekmuseum), Susan Lammers (RCE), Marielle Hendriks (Erfgoedhuis Z-H) en Nel van Dijk (Reinwardt Academie). Foto: F. Scheplitz

Museum in een tijdcapsule

In november ondertekenden het Streekmuseum Jan Anderson, het Erfgoedhuis Zuid-Holland, de Reinwardt Academie (AHK) en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) een intentieverklaring om een bewaarstrategie te ontwikkelen voor het museum. De bedoeling is om, nadat Jan Anderson (85) niet meer voor het museum kan zorgen, de collectie als geheel en zonder ingrijpen enkele decennia te bewaren en beslissingen aan toekomstige generaties over te laten. Deze experimentele aanpak wordt omschreven als het Doornroosje-scenario: de collectie wordt ‘in slaap’ gebracht om over vele decennia weer ‘te ontwaken’. Met workshops en publicaties wordt het erfgoedveld geïnformeerd over dit scenario en de voorbereidende stappen die worden gezet.
Meer over dit project
 
Brinkmann en Ten Brink

Afstoting leidt weer tot beweging

ING-collectie en online kunstveiling

De ING-bank startte in 1974 met de opbouw van een omvangrijke kunstcollectie om hun 150 kantoren wereldwijd in te richten. Als dynamische collectie groeide deze mee met ontwikkelingen van de bank. Door toenemende digitalisering, minder kantoren en andere architectuur was er steeds minder plaats voor de kunstwerken. De afgelopen 10-15 jaar is de collectie stap voor stap geslonken, mede door afstoting. Van de bijna 20.000 werken is een groot deel met succes online geveild. De hoofdconservator van de ING-collectie Sanne ten Brink, en directeur Bernhard Brinkmann van Veilet bv delen hun ervaringen in dit dubbelinterview.
Lees het interview
 
Inez foto

Onderzoek op locatie in Depot Boijmans Van Beuningen

De RCE en Museum Boijmans Van Beuningen werken samen aan diverse onderzoeken. Het museum neemt deel aan projecten van het programma ‘Erfgoed van de 20ste eeuw. Een toekomst voor het nabije verleden’. Ook bij restauratieonderzoeken van het museum wordt de expertise van de RCE ingezet. Daarvoor gingen onderzoekers van het Rijkserfgoed-laboratorium met hun mobiele apparatuur naar het nieuwe depot van het museum in Rotterdam. Ze geven in een weblog een kijkje achter de schermen. 
 
Knipsel

Gooise museumschatten in nieuw collectieportal

Negen musea in de Gooi en Vechtstreek presenteren 2000 bijzondere objecten uit hun collecties via de nieuwe collectieportal Gooisemuseumschatten.nl. Dit is een co-productie tussen de Gooise musea en het platform Collectie Nederland. Met Collectie Nederland biedt de RCE Nederlandse erfgoedinstellingen een basisinfrastructuur om collecties online te presenteren. De Gooise musea maakten op deze infrastructuur een eigen website. Door samenbrengen en koppelen van data kunnen collecties gezamenlijk, per thema of afzonderlijk voor iedereen online toegankelijk worden gemaakt.
Lees de blog
 
Meer over Collectie Nederland
   

Restitutie cultuurgoederen WOII

Met ingang van 2022 kan iedereen die op zoek is naar informatie over restitutie en cultuurgoederen die tussen 1933 en 1945 zijn geroofd, geconfisqueerd, onder dwang verkocht of onvrijwillig verloren, terecht bij de RCE. Hier is het eerste aanspreekpunt voor mogelijke rechthebbenden en collectiebeheerders voor informatie en advies over het restitutiebeleid, de te volgen procedure en het herkomstonderzoek. Ook onderzoekers kunnen hier advies krijgen over onderzoek naar herkomstgeschiedenis. Het informatiepunt is bereikbaar via restitutie@cultureelerfgoed.nl.
Meer over restitutiebeleid
 
Museumtalent portretten finalisten witte achtergrond

Finalisten Museumtalentprijs 2021 bekend

Op 24 januari 2022 wordt de Museumtalentprijs uitgereikt aan een jonge erfgoedprofessional. Uit 22 aanmeldingen koos de jury drie jonge professionals: Lizanne Gille (Spoorwegmuseum), Marieke Koppelmans (Limburgs Museum) en Setareh Noorani (Het Nieuwe Instituut). Alle drie de kandidaten onderscheiden zich door hun visie op het museumveld en hun innovatieve werkwijzen. De Museumtalentprijs wordt door de RCE en het Mondriaan Fonds georganiseerd in opdracht van de minister van OCW. De winnaar wordt bekendgemaakt tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de Museumvereniging.
Informatie over de finalisten
 
Waterposter

Veilig erfgoed bij wateroverlast en overstroming

Monumenten, collectiebeherende instellingen en historische parken in Limburg en Noord-Brabant hebben veel last gehad van de overstromingen deze zomer. Bij haar bezoek aan Kasteel Wijlre besprak demissionair minister Van Engelshoven van OCW de toenemende dreiging door wateroverlast en overstroming en de behoefte aan informatievoorziening om de veiligheid van cultureel erfgoed te borgen.
Op de RCE website staat veel informatie over Veilig Erfgoed, de Kaart overstroming en cultureel erfgoed en de Waterposter. Ook vindt u er meer informatie over de situatie in Limburg en mogelijke schadevergoeding via de regeling WTS juli 2021; eigenaren kunnen nog tot en met 15 december 2021 schade melden bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
 
IMG

Mediakunst op Wikipedia

Initiatiefnemer Lima, het Amsterdams Platform voor Mediakunst, en projectpartners Wikimedia Nederland, diverse universiteiten, Van Abbemuseum, Stedelijk Museum Amsterdam, Frans Hals Museum en de RCE organiseren schrijfsessies om Wikipedia-artikelen te realiseren. Het is onderdeel van een driejarig programma om deze relatief jonge en onderbelichte kunstvorm via Wikipedia beter te ontsluiten. Hiermee wil het platform mediakunst in Nederlandse collecties toegankelijker en zichtbaarder maken voor een breed publiek.
 
Edith van leckwijck het gele kopje ab

Kunstwerk van de maand

Iedere maand blogt Fransje Kuyvenhoven over een kunstwerk uit de Rijkscollectie RCE. Voor december koos ze ‘Het gele kopje’ uit 1924, een achterglasschildering gemaakt door Edith van Leckwijck (1899-1987). Hoewel ze de vormen van bloemen en schelpen vereenvoudigde en ze zonder dieptewerking weergaf, zette ze een compleet stilleven neer; ‘sensueel en muzikaal’ vond een criticus. In 1935 stopte ze met schilderen. De RCE bezit 10 werken van haar: schilderijen, tekeningen, een collage en deze achterglasschildering.
Bekijk het programma
 
Kunstwerk van de maand
   

Lezen, kijken, luisteren

 
 
Sporen van slavernij en koloniaal verleden
Tijdens de Annual Meeting van ICOM Portugal vond de presentatie plaats van twee Nederlandse projecten: ‘Sporen naar slavernij en koloniaal verleden in museumcollecties’ en een pilotproject over herkomstonderzoek naar objecten in relatie tot koloniaal verleden. Recent verscheen hierover de handreiking ‘Onderzoek naar sporen van slavernij en het koloniale verleden in de collectieregistratie’, voor musea en andere collectiebeherende instellingen. 

Perskamer Rietveld opgebouwd
In 1958 opende het Unesco hoofdkantoor in Parijs zijn deuren. Het nationaal geschenk van Nederland was de door Gerrit Rietveld ontworpen perskamer. In 1982 kwam het interieur terug naar Nederland; sindsdien is het in beheer bij de RCE. Voor onderzoek naar dit bijzondere interieur werd een reconstructie gemaakt. In de grote projectruimte van het CollectieCentrum Nederland konden alle meubels op nagebootste marmoleumvloeren worden geplaatst en bestudeerd. We maakten een timelapse van de opbouw.

Tijdschrift van de RCE
Het nieuwe nummer van het Tijdschrift van de RCE belicht onder meer de transformatie van een Delfts ketelhuis tot duurzaam kantoor, onderzoek naar kloostertuinen, de inrichting van Kasteel Eerde en de restauratie van het Pieter Teylers Huis. Ook zoeken we nog plek voor een gevelelement van de Zwarte Madonna.

Een collectieplan schrijven? Dat doe je zo!
Een nieuwe handleiding voor musea en andere collectiebeherende instellingen met informatie over actuele ontwikkelingen op het gebied van collectiebeheer en handige tips voor het maken van een collectieplan. Het is gratis te downloaden of als boekje (gratis) te bestellen.

Gebouwd om te bewaren. Waar staan we met erfgoeddepots in Nederland?
Diverse professionals, van gemeente-ambtenaar tot gebouwbeheerder, van onderzoeker tot adviseur, vertellen in 'Gebouwd om te bewaren' over hun ervaring bij het ontwikkelen, ontwerpen, beheren of onderzoeken van een erfgoeddepot. Ze bieden een unieke kijk op bijzondere gebouwen, bedoeld als inspiratie voor collega’s in het erfgoedveld die bezig zijn met het optimaliseren van de opslag van cultuurgoederen.

Onderzoeksrapporten over religieuze interieurs
Met verkoop of herbestemming van kerk of kloostergebouw dreigen vaak de interieurs verloren te gaan. Onlangs verschenen de eerste vijf online publicaties over dit bedreigde erfgoed. De onderzoeksrapporten maken deel uit van het Programma Toekomst Religieus Erfgoed, dat zich richt op vraagstukken rond behoud en herbestemming van kerken en kloosters, inclusief het roerend religieus erfgoed. Experts van Museum Catharijneconvent en de RCE werken samen om kennis te delen met kerkelijke eigenaars, overheden en erfgoedprofessionals om toekomstbestendige keuzes te maken.

Installation Artworks in Museums
Tatja Scholte, onderzoeker en conserveringsspecialist bij de RCE, deed onderzoek naar de bestendigheid van kunstinstallaties. Ze ontwikkelde een model om opeenvolgende veranderingen tijdens de biografie van de installatie te kunnen vergelijken. Dit biedt inzicht en houvast bij het nemen van beslissingen voor conservering en presentatie van deze kunstwerken. Van haar proefschrift The Perpetuation of Site-Specific Installation Artworks in Museums. Staging Contemporary Art verschijnt volgende maand de handelseditie.
 
 

Overig nieuws

 
 
  • Een voorstel voor modernisering van de Archiefwet is ingediend bij Tweede Kamer.
  • Ter gelegenheid van haar 20-jarig bestaan presenteerde de Restitutiecommissie, in aanwezigheid van demissionair minister Van Engelshoven, de documentaire Roofkunst en Restitutie.
  • Per 1 januari 2022 is Vera Carasso de nieuwe directeur van de Museumvereniging en Stichting Museumkaart.
  • Sinds 28 november zijn er aanvullende richtlijnen voor een verantwoord museumbezoek. Ze zijn te vinden in het meest recente Museumprotocol.
 
 
Agenda

Platformbijeenkomst Mobiel Erfgoed

3 februari 2022, 14.00 tot 17.00 uur, online.

Inclusief presentatie van de Atlas Historische Infrastructuur en mobiel erfgoed.

Cursus Binnenklimaat in de praktijk, Erfgoedacademie

6, 13 en 20 april 2022, op locatie en online

Deze cursus is bestemd voor collectie- en gebouwbeheerders in musea en andere erfgoedinstellingen, gemeente- en provinciale ambtenaren erfgoed en musea. Lees meer...
 
Verzorgd door MailingLijst