‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 

NIEUWSBRIEF DECEMBER 2021
Mainline
Vrouwen en druggebruik tijdens seks. "Ze nemen de bijkomende klachten voor lief"
Marjolein de Man deed als stagiair Social Work verkennend onderzoek naar vrouwen die seks hebben onder invloed van drugs. Met een survey en diepte-interviews onderzocht ze de beleving van druggebruik in een seksuele context. “Veel vrouwen nemen de bijkomende klachten voor lief. Dat zegt wel iets over de meerwaarde die het voor hen heeft.”
Lees meer
Verkenningsrapport: vrouwen die drugs gebruiken in een seksuele context
Het rapport van Marjolein de Man over de beleving van seks onder invloed van drugs is gratis te downloaden op onze website. In deze verkenning leer je meer over de motieven, meerwaarde en keerzijdes die worden ervaren. Meer weten over dit rapport? Neem contact op met projectleider Ingrid Bakker: i.bakker@mainline.nl
Lees meer
Pilot Chemsex Consult met GGD Twente
In december zijn ons Chemsex Team en GGD Twente een pilot gestart: Chemsex Consults. Mannen die bij de GGD komen en vragen of dilemma's hebben rondom chemsex, kunnen 1 tot 3 consults van Mainline aangeboden krijgen. De gesprekken zijn consulterend, ondersteunend en waar nodig doorverwijzend van aard. Uit ons onlangs gepubliceerde onderzoek Slammen in Nederland blijkt dat veel mannen moeite hebben om geschikte hulp te vinden. Meer weten over Chemsex Consult? Neem contact op met ons Chemsex Team: chemsex@mainline.nl.
We zoeken een nieuwe collega!
Onze steun en toeverlaat in het veldwerk, Annet Vogelaar, start een nieuw avontuur als woonbegeleider. We gaan haar missen en zijn ook benieuwd wie haar opvolger wordt. Iets voor jou? Bekijk onze vacature voor veldwerker (24-32u). We zoeken iemand met goede voelsprieten, die contact kan maken met moeilijk bereikbare groepen, signalen durft uit te diepen en de kar kan trekken van ons peer worker project voor jongvolwassenen. 
Lees meer
Onze missie voor de komende 5 jaar
Volgens goede socialistische traditie hebben we een nieuw vijfjarenplan gemaakt. In ons plan zetten wij de lijnen van de voorafgaande jaren grotendeels voort en kiezen wij er nadrukkelijk voor om zo dicht mogelijk bij mensen die drugs gebruiken te (blijven) staan. We zetten de poten dieper in de klei. Ook gaan we voor de verdere ontwikkeling en verspreiding van harm reduction. Met als missie om de gezondheid en de maatschappelijke positie van mensen die drugs gebruiken te verbeteren. Zonder primair het druggebruik zelf terug te willen dringen, vanuit respect voor de keuzevrijheid en mogelijkheden van het individu. In binnen- en buitenland. Klik door om het Strategisch Plan 2022-2026 in te zien. 
Lees meer
De editie over thuisgebruik
De nieuwste Mainline gaat over thuisgebruik. Of dat nou in je eigen huisje is of op een plek waar je je thuis voelt. Onze veldwerkers gingen het land in en vroegen mensen om op te schrijven wat thuis voor hen betekent. We mochten ook kijken wat er op gebruikerstafeltjes ligt. Verder maakten we een aantal portretten van fervente thuisgebruikers en een groot verhaal over de thuisverstrekking van medische heroïne. En voor wie veel thuis zit en daardoor sneller naar het snoepgoed grijpt, vroegen we zingevingstips aan Jellineks geestelijk verzorger Selma de Vries. Bestel de nieuwe Mainline in onze webshop.
Lees meer
Hoeveel toekomst heeft heroïne aan huis?
Heroïne-gebruiker Frank Scimone vroeg zich af hoe lang de heroïneverstrekking nog openblijft. Bezoekers worden steeds ouder en er is minder verplegend personeel. In Amsterdam werd een aantal jaar geleden daarom de avondverstrekking gesloten. Waar kunnen patiënten als Frank straks nog terecht? Hij schreef een open brief aan Mainline. “Wordt het niet eens tijd voor een experiment met thuisgebruik?" Drie experts geven een reactie. 
Lees meer
"Drugs bewaar ik afgesloten in een kluis"
De één is nog geen dertig en heeft al 66 soorten drugs gebruikt. De ander begon pas op zijn vijftigste. Wat hebben ze gemeen? Ze gebruiken vrijwel altijd thuis. Zoals Snuffelaar (28): “Door altijd alleen thuis te gebruiken, associeer ik mijn huisje met gebruik. Dat maakt het lastig om minder te gebruiken. Thuis stel ik mijn eigen grenzen en die rek ik soms op." Vier portretten van fervente thuisgebruikers. 
Lees meer
Verlengd: expo Worlds of Opiates
De nieuwe expo 'World of Opiates' van onze sociale onderneming, Poppi Drugsmuseum, is verlengd tot eind januari. Ook wij moesten door de lockdown sluiten, maar gaan dus weer open na 14 januari.
Loop door een veld van 3D-papaverplanten en leer meer over de eigenschappen en gedaantes van misschien wel de krachtigste bloem die de mensheid kent. Interactieve kijkdozen vertellen verhalen over opium, heroïne en pijnstillers. Dezelfde werkzame stof in verschillende verschijningsvormen, die verschillende maatschappelijke reacties teweegbrengen. World of Opiates is een samenwerking tussen Poppi, Utrecht University, Uitvindersgilde en Corné van der Stelt. Deze expo vind je in Lil’ Amsterdam, in de Amstelpassage in het Centraal Station van Amsterdam. Houd de website en onze social media in de gaten voor de laatste updates.
Lees meer
Nieuw jaar, hopelijk nieuwe kansen
Het was me het jaartje weer. We lijken meer mee te maken dan we in jaren hebben meegemaakt. En dat gebeurt allemaal terwijl we grotendeels thuis zitten. Voor mensen die geen thuis hebben, werd nog meer gevraagd van hun flexibiliteit en overleefskills. Zoals we vorig jaar schreven in onze portrettenreeks '(Over)leven tijdens corona' (download hier gratis), zijn de meeste mensen taai, zelfs als werkelijk alles tegenzit. Zoals Shirley (zie foto). Mensen die ‘kwetsbaar’ worden genoemd, hebben ongelooflijke veerkracht. Maar dat betekent niet dat de problemen zichzelf wel oplossen. De extra aandacht en zorg die er voor sommige mensen ontstond vanaf 2020, is ook zonder corona broodnodig. En kwam anno 2021 nog verder onder druk te staan. Laten we voor de waardigheid en levenskwaliteit van deze mensen blijven opkomen in 2022. De beste wensen van het hele Mainline team.
En verder...
  • Heeft Tobias van Dijk het stokje van Tim Jansma overgenomen als de nieuwe teamleider van ons nationale team. Hij kent het harm reduction veld goed. Lees hier zijn introductie;
  • Deelde ons Chemsex Team zijn expertise tijdens congressen in Praag en Oslo;
  • Zoeken we nog een stagiair voor ons veldwerkteam vanaf februari. Interesse? Mail met t.vandijk@mainline.nl;
  • Heeft ons team Internationaal ook een mooie nieuwsbrief uitgebracht met mooie ontwikkelingen;
  • Is ons subsidie toegekend door de EU om als hoofdaanvrager in een team van zeven organisaties de toegang tot harm reduction te verbeteren voor kwetsbare migranten die drugs gebruiken.
Bijblijven? Volg ons op LinkedIn!
Wil je beter op de hoogte blijven van drugs, harm reduction en tips vanuit ons veldwerk? Volg onze nieuwste projecten, trainingen en discussieer mee over trends in drugs of harm reduction. Volg ons hier.
Mainline
U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u zich hiervoor heeft aangemeld of omdat u een relatie van ons bent.

Corner left white Deze nieuwsbrief doorsturen?
Corner right white
Als u geen e-mails meer wenst te ontvangen, kunt u zich hier afmelden.
© Mainline. All rights reserved.
Verzorgd door MailingLijst