Header corners
Like glyph Tweet glyph Forward glyph
Sieboldhuis Nieuwsbrief januari 2021
Museum tijdelijk gesloten
Helaas, vanwege de corona-maatregelen is het museum nog even gesloten. Wij volgen de richtlijnen van de Rijksoverheid, het RIVM en het bezoekersprotocol van de Museumvereniging. Zodra we weer open mogen melden we dat op onze website en via de social media kanalen. Tot die tijd houden we u graag op de hoogte via deze nieuwsbrief met online activiteiten en tips. Wij hopen u snel weer te mogen ontvangen in Japanmuseum SieboldHuis.
 
Meer informatie
Binnenkort: 'Sōsaku hanga. Creatieve prentkunst uit Japan' in Japanmuseum SieboldHuis
17 december 2021 - 13 maart 2022
Zodra het museum weer open mag tonen wij de nieuwe tentoonstelling ‘Sōsaku hanga. Creatieve prentkunst uit Japan’. Zo'n tweehonderd werken van de sōsaku hanga-beweging wordt de ontwikkeling van de ‘creatieve prentkunst’ in Japan in beeld gebracht. Voor het eerst in Europa is er een tentoonstelling over deze stroming te zien, waarbij de creatieve autonomie van de Japanse prentkunstenaars centraal staat. ‘Sōsaku hanga’ is een must voor zowel liefhebbers van traditionele prenten, als voor kenners van moderne kunst.

Zodra het museum weer open mag bent u welkom om de creatieve prenten zelf te bekijken, maar reserveer wel uw museumbezoek en tijdslot via de website
Meer informatie
 
Aanmelden
Online lezing 'De Japanse cipres roept vragen op'
20 januari 2022
De cipres is de nationale boom van Japan en over deze boom is heel veel te vertellen. Heel vroeger had hij een grote verspreiding en overleefde alleen in Japan. Deze boom is daar een icoon, waarom? Hoe zit het met de invoer van bomen in Nederland en in Japan? Waarvoor gebruikte men deze cipres? Hoe ging men in Nederland en Japan om met deze boom? Antwoord op deze vragen krijgt u van de online lezing van Rinny Kooi.

Online Lezing: ‘De Japanse cipres roept heel veel vragen op’
Door: Rinny Kooi
Datum: Donderdag 20 januari 2022, 14.00 – 14.45 uur
Kosten: Gratis

Wilt u deelnemen? U kunt zich aanmelden via de blauwe knop 'Aanmelden'.
Na registratie ontvangt u een deelname link waarmee u via de browser op uw computer, tablet, laptop of smartphone de lezing kunt bekijken. U hoeft hiervoor geen speciale programma's te downloaden of te installeren. De deelname-link is een kwartier voor aanvang van de lezing actief.
Aanmelden
 
Bekijk online
Tip: bekijk 'Schoonheid in detail. 20ste-eeuws Japans lakwerk' online
Het is nu mogelijk om ondanks de lockdown een tentoonstelling te bezoeken. Bekijk "Schoonheid in detail. 20ste-eeuws Japans lakwerk" online vanuit huis! Leuk als u de tentoonstelling gemist heeft of nog een keertje wil kijken naar al het mooie lakwerk variërend van eet- en drinkgerei tot schrijfdozen en vazen. Klik op de link en loop (digitaal) door de tentoonstelling.

Bekijk online
 
Lees verder
Nieuwe schenkingen voor Japanmuseum SieboldHuis
Japanmuseum SieboldHuis heeft een groeiende collectie Japanse prenten en schilderingen. Deze collectie is ontstaan door schenkingen uit privécollecties. In 2021 kregen wij meerdere schenkingen, zoals de prent 'Elise's kat' gemaakt door Paul Binnie, binnenkort weer te zien in de tentoonstelling  'Sōsaku hanga'. Maar ook twee prenten die eerder te zien waren in de tentoonstelling 'Ogata Gekkō en zijn tijdgenoten'. Wilt u het museum ook steunen met een donatie of schenking? Meer informatie is te lezen op de website.

Afbeelding:
Detail uit rolschildering 'Kwartels onder bloeiende chrysanten', Tosa Mitsunari (1646-1710) ca. 1700

Lees verder
 
Meer informatie
Bekijk online: Misleiden - Fakes uit kunst en wetenschap
17 december 2022 - 13 maart 2022
Echt of nep? Die vraag staat centraal bij Misleiden - Fakes uit kunst en wetenschap, die zodra het museum weer open mag te zien is bij Museum De Lakenhal. In de tentoonstelling zijn meer dan twintig misleidende objecten uit verschillende Leidse collecties te bewonderen, waaronder twee acteursprenten van Japanmuseum SieboldHuis. De tentoonstelling is ook digitaal te bezoeken via de website Things That Talk. Klik op 'Meer informatie'
Meer informatie
 
Bekijk video
Kijktip: Digitale rondleiding De Von Siebold gedenktuin bij Hortus botanicus Leiden
In deze rondleiding neemt oud hortulana Carla Teune de kijker mee naar de Japanse Von Siebold gedenktuin. Carla vertelt enthousiast over de totstandkoming van deze gedenktuin en de belangrijke rol die Siebold gespeeld heeft voor de Japanse planten in de Nederlandse tuinen en de Leidse Hortus in het bijzonder.
Bekijk video
Footer corners

Verzorgd door MailingLijst