‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Header
In deze maandelijkse update leest u alles wat u moet weten over de woonhuisregeling. Van het voorbereiden van een subsidieaanvraag tot en met het tijdstip waarop we de besluiten versturen. En ter inspiratie geven we ook iedere maand wat tips en voorbeelden voor het verduurzamen van uw monument.
 
 

Woonhuissubsidie aanvragen vanaf 1 maart t/m 30 april

Vanaf 1 maart tot en met 30 april 2022 kunt u als particuliere eigenaar van een woonhuis-rijksmonument zelf eenvoudig en snel subsidie aanvragen voor in 2021 gemaakte instandhoudingskosten, via www.cultureelerfgoed.nl. Zorg dat u alle benodigde facturen en andere documenten klaar heeft liggen. U kunt namelijk de aanvraag niet tussentijds opslaan. Wat u nodig heeft vindt u in de checklist. U logt in met uw DigiD en u begint direct met het invullen van de aanvraag. Onze handige video helpt u daarbij op weg! Bekijk deze alvast van tevoren of houd de video bij de hand tijdens uw aanvraag.

Het moment van aanvragen binnen deze indieningsperiode heeft overigens geen gevolgen voor de toekenning of de hoogte van de subsidie.
Lees meer over het aanvragen van subsidie
 
Animatie

Deze handige video helpt bij uw aanvraag!

Bekijk de video
 
Rentewhr

Voldoende budget voor subsidie in 2022

In de woonhuisregeling is vastgesteld dat maximaal 38% subsidie wordt uitgekeerd van de kosten die daarvoor in aanmerking komen. Voor de woonhuissubsidie is in totaal 200 miljoen euro beschikbaar voor de jaren 2020-2023. Daarvan is in de eerste 2 jaar ruim minder dan de helft uitbetaald. Gezien deze cijfers verwachten we dat er in 2022 nog voldoende budget is voor alle aanvragen. In 2023 is de kans iets groter dat de grens van het dan nog beschikbare bedrag wordt bereikt. In de regeling is nu vastgelegd dat in dat geval het subsidiepercentage kan worden verlaagd. Zodanig dat we alle aanvragen kunnen toekennen.
Hoeveel subsidie kan ik aanvragen?
 
Bijeenkomst

Online informatiebijeenkomst

Doet u dit jaar een aanvraag voor de woonhuissubsidie en wilt u weten over wat er allemaal mogelijk is? Sluit dan op donderdag 10 maart 2022 van 17.00–18.00 uur aan bij de online bijeenkomst voor eigenaren van rijksmonumentale woonhuizen. Algemeen directeur Susan Lammers heet u om 17.00 uur hartelijk welkom. Waarna enkele van onze subsidieadviseurs u alles kunnen vertellen over de woonhuissubsidie. We laten zien voor welke onderhoudsmaatregelen u subsidie kunt aanvragen en we geven handige tips voor het indienen van uw aanvraag.

Meer over het programma en de link naar de bijeenkomst vindt u in de agenda op de website.

Komt het tijdstip van de bijeenkomst niet goed uit? In de volgende nieuwsbrief nemen we een link op waarmee u de bijeenkomst terug kunt kijken.
Bekijk het programma
 
Schilders

Waarvoor kunt u subsidie aanvragen?

Welke werkzaamheden komen voor subsidie in aanmerking? We laten het zien bij de informatiebijeenkomst met duidelijke voorbeelden. U kunt ook een kijkje nemen op onze website. Daar leest u waar u wel of geen subsidie voor ontvangt. Ook vindt u op die pagina een uitgebreider overzicht met voorbeelden in de Samenvatting Leidraad subsidiabele instandhoudingskosten.

Let op! De woonhuissubsidie is alleen bedoeld voor instandhoudingskosten aan monumentale onderdelen van uw rijksmonument.
Welke werkzaamheden zijn subsidiabel?
 
Keunenhuis

Verduurzaming van het Keunenhuis in Winterswijk

Chef-kok Nel Schellekens en haar man Henk wonen en werken in het Keunenhuis uit 1908 in het Woold, Winterswijk, dat op een landgoed staat van Natuurmonumenten en dat deels een museum is. Ze hebben er een culinaire proeftuin van gemaakt waar niks verspild wordt, en deze visie ook toegepast op de wijze waarop het huis verduurzaamd is. Met onder andere een kubus van vlas en warmtepompen is het mogelijk volledig elektrisch te werken.

Bekijk deze Zien Verduurzamen Doet Verduurzamen video, één van onze 32 inspiratievideo’s voor het verduurzamen van een monument.
Het Keunenhuis in Winterswijk
 
Loppersum

Van de nood een deugd gemaakt

Samen met onze partners zet de RCE zich in voor het schadeherstel en de versterking van monumenten in Groningen. Lees meer op onze website over aardbevingen en erfgoed
In de Groningse plaats Loppersum staat een markante rentenierswoning uit de negentiende eeuw. Omdat de woning zich bevindt in de kern van het aardbevingsgebied is dit monumentale pand versterkt. Op verzoek van de eigenaar zijn de versterkingsmaatregelen gecombineerd met stappen om het pand te verduurzamen.  In dit praktijkvoorbeeld leest u hoe partijen te werk gingen.
Praktijkvoorbeeld rentenierswoning Loppersum
 

Mogen wij u wat vragen?

De RCE informeert eigenaren over de woonhuissubsidie voor rijksmonumenten. Dat doen we bijvoorbeeld via de website of aan de telefoon. We zijn benieuwd hoe u de informatie over de subsidieregeling ervaart. Daarvoor hebben we 6 vragen opgesteld. Wij stellen het zeer op prijs als u die wilt beantwoorden om daarmee onze dienstverlening te kunnen verbeteren.
Naar de enquête
 
U ontvangt deze mailing omdat u eerder uw interesse heeft getoond en uw gegevens heeft achtergelaten. Kent u andere eigenaren van een woonhuis-rijksmonument die geïnteresseerd zouden kunnen zijn in deze informatie, stuur deze nieuwsbrief dan door via de link onderaan deze nieuwsbrief. Daar vindt u ook de link waarmee u zich afmeldt.
 
 
Verzorgd door MailingLijst