Header corners
Like glyph Tweet glyph Forward glyph
Sieboldhuis Nieuwsbrief mei 2022
Meer informatie
Laatste kans; 'Sōsaku hanga. Creatieve prentkunst uit Japan'!
26 januari 2022 - 29 mei 2022
De laatste weken van de tentoonstelling zijn ingegaan. U heeft nog tot en met 29 mei de kans om de creatieve prentkunst uit Japan te ontdekken in Japanmuseum SieboldHuis. Eerder kreeg deze tentoonstelling ●●●● van NRC en vandaag vier sterren in de Belgische krant De Standaard. "Een prachtige tour d'horizon van de rijkdom en stilistische diversteit van deze creatieve prentkunst..."

Met zo'n honderdvijftig werken van de sōsaku hanga-beweging wordt de ontwikkeling van de ‘creatieve prentkunst’ in Japan in beeld gebracht. Voor het eerst in Europa is er een tentoonstelling over deze stroming te zien, waarbij de creatieve autonomie van de Japanse prentkunstenaars centraal staat. ‘Sōsaku hanga’ is een must voor zowel liefhebbers van traditionele prenten als voor kenners van moderne kunst. De tentoonstelling is nog vier weken te bezoeken.
Meer informatie
 
Verwacht: 'Shin hanga. De nieuwe prenten van Japan'
17 juni 2022 - 11 september 2022
Van 17 juni t/m 11 september 2022 toont Japanmuseum SieboldHuis de nieuwe prenten van Japan in ‘Shin hanga’. Deze tentoonstelling geeft een groot overzicht van de 20ste-eeuwse prentkunst met topstukken uit privécollecties. Shin hanga (nieuwe prenten) kan worden gezien als de 'herontdekking' van de traditionele prentkunst, maar dan met een nieuwe vormentaal. De ruim honderddertig werken worden gekenmerkt door grote technische perfectie en uitzonderlijke kwaliteit en zijn het resultaat van de succesvolle samenwerking tussen kunstenaar, bloksnijder, drukker en uitgever.

De shin hanga-kunstenaars en uitgevers waren zich bewust van het rijke verleden van de Japanse prentkunst en zij ontwikkelden de prent, met respect voor deze traditie, tot een luxe kunstwerk. Bij Shin hanga wordt gebruik gemaakt van hoogwaardige materialen, texturen en kleurnuances zoals te zien is in de sfeervolle landschappen, adembenemende schoonheden, karakteristieke kabuki-acteurs en gedetailleerde vogels en bloemen.

De reizende tentoonstelling ‘Shin hanga. De nieuwe prenten van Japan’ is een samenwerking met het Museum Für Ostasiatische Kunst in Keulen en het Koninklijk Museum Voor Kunst en Geschiedenis (KMKG) te Brussel. Bij deze tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerde catalogus en een veelzijdig activiteitenprogramma.
Lees verder
 
Activiteiten en tips
 
Bekijk digitale rondleidingen 'Sōsaku hanga. Creatieve prentkunst uit Japan'

Vorige maand gaf gastconservator Maureen de Vries twee digitale rondleidingen bij de tentoonstelling 'Sōsaku hanga'. Deze rondleidingen zijn nu terug te zien via ons YouTube-kanaal. Maureen vertelt over de bijzondere prenten in de tentoonstelling en de ontwikkeling van de creatieve prentkunst in Japan.

Bekijk de rondleiding via onderstaande links;
 
Koinobori
8 mei 2022
Maak je eigen karpervlag tijdens deze creatieve workshop! Tijdens deze workshop leer je meer over deze feestdag en de betekenis van de Koinobori. Samen met docent Florence Stieber maak je een papieren karper die je mee naar huis mag nemen. De workshop is geschikt voor iedereen vanaf 7 jaar. Klik op het gewenste tijdstip om aan te melden. 

Datum: Zondag 8 mei 2022, 11.00 -12.00 uur of 14.00 – 15.00 uur
Kosten: € 15,00 (excl. museumentree. inclusief materiaalkosten)
Docent: Florence Stieber
 
Sumo-origami
15 mei 2022
Vouw je eigen sumo-worstelaar en ga de strijd aan! Docent Florence Stieber geeft uitleg over de geschiedenis en de regels van het traditionele Japanse sumoworstelen. Ook leer je hoe je een origami sumoworstelaar kan vouwen om een spelletje Tonton Sumo te winnen! Deze workshop is voor iedereen vanaf 8 jaar. Klik op het gewenste tijdstip om aan te melden.

Datum: Zondag 15 mei 2022, 11.00 – 12.00 uur of 14.00 - 15.00 uur
Kosten: € 12,50 (excl. museumentree. inclusief materiaalkosten)
Docent: Florence Stieber
 
Workshop Japans inpakken
22 mei 2022
Maak cadeaus nog specialer met deze mooie inpakmethodes! In deze workshop komt u meer te weten over de Japanse cadeau- en inpaktradities. Ook gaat u zelf aan de slag! We oefenen met verschillende formaten en inpakmethodes. Klik op het gewenste tijdstip om aan te melden.

Datum: Zondag 22 mei 2022, 11.00 - 12.00 uur of 14.00 – 15.00 uur
Kosten: € 12,50 (excl. museumentree. inclusief materiaalkosten)
Docent: Florence Stieber
 
Floriade 2022 - SieboldHuis in het Japans paviljoen
14 april 2022 - 9 oktober 2022
Onlangs opende de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade 2022, waar ook het Japans paviljoen te bezoeken is. Japanmuseum SieboldHuis is in het paviljoen vertegenwoordigd met een korte film waarin de directeur uitleg geeft over de invloed van Philipp Franz von Siebold en de Japanse planten op de Nederlandse natuur. Daarnaast is het mogelijk om de Japanse ecologische levensstijl, traditionele landschapstechnieken, bonsaibomen en de Japanse bloemsierkunst ikebana te ontdekken. 

Meer informatie
 
Luister podcast
Luistertip: podcast "De schoonheid en symboliek van de kraanvogel'.
In de podcast van NPO Radio1 - Vroege Vogels en Andere Dieren gaan directeur Kris Schiermeier, Joost van Bruggen en Anneke Naafs met elkaar in gesprek over de kraanvogel. Waarom spreekt de kraanvogel zo tot de verbeelding? Hoe komt het dat de kraanvogel in Japan zo'n belangrijk symbool is? Beluister de podcast hier terug.

Luister podcast
 
Oproep: Japan International Manga Award 2022
15 april 2022 - 28 juni 2022
Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de International MANGA Award opgericht om de internationale uitwisseling en het wederzijds begrip uit te breiden door middel van de MANGA-cultuur. Deze prijs eert MANGA-artiesten die bijdragen aan de ontwikkeling van de MANGA-cultuur in de wereld.
Lees verder
Footer corners

Verzorgd door MailingLijst