Header corners
Like glyph Tweet glyph Forward glyph
Sieboldhuis Nieuwsbrief zomer 2022
Nu te zien: 'Shin hanga. De nieuwe prenten van Japan'
17 juni 2022 - 11 september 2022
Bekijk de nieuwe prenten van Japan in Japanmuseum SieboldHuis. Deze tentoonstelling geeft een groot overzicht van de 20ste-eeuwse prentkunst met topstukken uit privécollecties. Shin hanga (nieuwe prenten) kan worden gezien als de 'herontdekking' van de traditionele prentkunst, maar dan met een nieuwe vormentaal. De ruim honderddertig werken worden gekenmerkt door grote technische perfectie en uitzonderlijke kwaliteit en zijn het resultaat van de succesvolle samenwerking tussen kunstenaar, bloksnijder, drukker en uitgever.
Dit is te zien in de houtblokprenten met sfeervolle landschappen, adembenemende schoonheden, karakteristieke kabuki-acteurs en gedetailleerde vogels en bloemen.

De reizende tentoonstelling ‘Shin hanga. De nieuwe prenten van Japan’ is een samenwerking met het Museum Für Ostasiatische Kunst in Keulen en het Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis (KMKG) te Brussel.
Lees verder
 
Lees verder
Verwacht; Wabi-sabi. Japanse esthetiek in fotografie en keramiek.
23 september 2022 - 15 januari 2023
Ruim honderd werken van nationale en internationale kunstenaars maken de Japanse schoonheidsleer inzichtelijk. De acceptatie en waardering van vergankelijkheid en imperfectie staan hierbij centraal en komen terug in alle Japanse kunstvormen, zoals bij de theeceremonie, in de poëzie en in de prentkunst. De kunstenaars die deel uitmaken van de tentoonstelling zijn alle op hun eigen wijze beïnvloed door wabi-sabi. Dat is bijvoorbeeld te zien in een foto van smeltende sneeuw, gedrukt op handgeschept papier, of bij een simpele asymmetrische theekom met een barst in het glazuur.

Lees verder
 
Nieuws en activiteiten
 
Bijzondere schenking van Vereniging Rembrandt aan Japanmuseum SieboldHuis
Onlangs ontving Japanmuseum SieboldHuis zestien werken van onder andere Hokusai, Hiroshige  en Yoshitoshi van de Vereniging Rembrandt. De twaalf prenten en vier schilderingen zijn afkomstig uit de collectie D. Eisma uit Den Haag en worden op een later moment tentoongesteld in de Panoramakamer op de begane grond van het museum. De Vereniging Rembrandt beschermt en verrijkt de kunstcollectie van Nederland. Leden van de vereniging krijgen op vertoon van de Rembrandt-pas gratis toegang bij Japanmuseum SieboldHuis.

Afbeelding: Detail uit prent van Katsushika Hokusai. Bunya Asayasu, uit de serie: Honderd gedichten uitgelegd door de vroedvrouw, 1835-36. Schenking Vereniging Rembrandt uit het legaat van de heer D. Eisma, Den Haag.
 
Speel het 'Shin hanga sugoroku-spel' in de zomervakantie
Bij de tentoonstelling 'Shin hanga. De nieuwe prenten van Japan' is er voor kinderen tussen 8 en 12 jaar een gratis speurtocht. Als je alle vragen uit de speurtocht beantwoord hebt, krijg je nu het 'Shin hanga Sugoroku spel mee naar huis! Sugoroku is een Japans bordspel, vergelijkbaar met ganzenbord. Het Shin hanga Sugoroku-spel is geïnspireerd op het Japanse bordspel, geïllustreerd met prenten uit de tentoonstelling 'Shin hanga'. Het spel is ook tijdelijk te koop in de museumwinkel voor € 9,95.
 
Meer informatie en aanmelden
Workshop Sumi-e
7 augustus 2022
Laat u inspireren door de tentoonstelling 'Shin hanga. De nieuwe prenten van Japan' en kijk wat u met een paar penseelstreken kunt creëren. Reserveer snel uw plaats, want er zijn nog maar een paar plaatsen beschikbaar voor deze workshop.

Datum: Zondag 7 augustus 2022, 14.00 – 15.00 uur
Kosten: €12,50 (excl. museumentree. inclusief materiaalkosten)
Docent: Caroline Stroeks
Meer informatie en aanmelden
 
Workshop Stempel maken
14 augustus 2022
Tijdens deze workshop ga je aan de slag met een mes en guts en maak je een eigen stempel. Er zijn nog een paar plaatsen beschikbaar voor deze workshop.

Datum: Zondag 14 augustus 2022, 14.00 – 15.00 uur
Kosten: €12,50 (excl. museumentree. inclusief materiaalkosten)
Docent: Florence Stieber
Lees verder
 
Rondleiding 'Shin hanga. De nieuwe prenten van Japan'
26 augustus 2022
Ontdek "de nieuwe prenten van Japan" tijdens deze rondleiding. Japanse prentkunstkenner en gastconservator Chris Uhlenbeck neemt u mee en vertelt u meer over de prachtige prenten in de tentoonstelling 'Shin hanga'.

Datum: Vrijdag 26 augustus 2022, 15:30 - 16:30 uur
Kosten: Gratis (excl. museumentree)
Door: Gastconservator Chris Uhlenbeck
Lees verder
 
Lees verder
Lezing Japanse prentkunst
28 augustus 2022
Krijg tijdens deze lezing inzicht in het ontstaan van Japanse houtblokprenten, het maakproces, de variatie in kwaliteit en soorten en ontdek wie de belangrijkste kunstenaars zijn.

Datum: Zondag 28 augustus 2022, 14:00 - 15:00 uur
Kosten: € 5,- (excl. museumentree)
Door: Max Put
Locatie: Japanmuseum SieboldHuis

Lees verder
 
Van Hiroshige tot Hasui - de ontwikkeling van de Japanse landschapsprent 1830-1950
4 september 2022
Deze lezing brengt de ontwikkelingen in de Japanse landschapsprenten van de negentiende en twintigste eeuw voor het voetlicht; van Hiroshige's beroemde hotspots tot de technische hoogstandjes in de werken van Hasui.

Datum: Zondag 4 september 2022, 14.00 – 15.00 uur
Kosten: € 5,- (excl. museumentree)
Door: Jim Dwinger, mede-auteur catalogus 'Shin hanga. De nieuwe prenten van Japan'
Locatie: Japanmuseum SieboldHuis
Lees verder
 
Lees verder
Inschrijving gesloten: Kunstwedstrijd "Schoonheid van de imperfectie?"
24 september 2022 - 15 januari 2023
De inschrijving voor de deelname aan de kunstwedstrijd 'Schoonheid van imperfectie?' is gesloten. In september zal de jury de winnaars bekend maken. Vanaf 24 september worden de resultaten van de kunstwedstrijd tentoongesteld; achttien werken in de Panoramakamer van het museum en tweeëntachtigwerken in de galerie YOMOOKA. Iedere kunstenaar heeft zich laten inspireren door het Japanse esthetische concept Wabi-sabi. Aan elke deelnemer werd een aardewerk kom verstrekt en de kunstenaars zijn vrij om, binnen de gestelde dimensies, het werk te interpreteren naar het thema. 
Lees verder
Footer corners

Verzorgd door MailingLijst