Stoepplantjesnieuwsbrief 19 juli 2022

Science cafe

Science café stadsnatuur

Twee weken lang brak een groep studenten van de Universiteit Leiden zich het hoofd over de vraag hoe de Leidse Hortus kan bijdragen aan onderzoek over stadsnatuur. Jonge en oude Leidenaren werden bevraagd, binnen de tuin, op het Pieterskerkplein tijdens het Science in the City festival. Vrijdag presenteren de studenten het resultaat van deze tweeweekse snelkookpan. Luister en praat mee! Deelname gratis, alleen Hortusentree, en aanmelden is fijn.
Lees meer
 
Stad en plant

Stad en plant

In het rijtje boeken over stoepplanten kan een nieuw standaardwerk aangeschoven worden: Stad en Plant. De website www.stadsplanten.nl publiceert al jaar en dag ontzettend leuke teksten over wat zich zoal spontaan aan planten in de stad vestigt. Het boek bundelt de smeuïgste verhalen, opgedist met frisse foto's, vooral van de hand van Erik van der Hoeven. Het duo Erik van der Hoeven aan Aad van Diemen voerde ook de redactie. Wij kennen de twee van de Zakgids Stoepplanten, die zo'n 200 jaar praktische plantenkennis bundelt in de achterzak. De nieuwe uitgave is meer een leesboek, maar wat een fijn leesboek. 192 pagina’s, uitgever Noordboek Natuur, prijs € 19,90.
O.a. te koop bij bol.com
 
05

Stadsnatuur stoepplantjessafari

Zondag 13 augustus staan stoepplantenconsulenten Ton en André weer paraat voor een rondje door de Hortus en de Leidse binnenstad, op zoek naar stoepplanten.
Koop een e-ticket
 
Ontwerp zonder titel

Nog meer Leids onderzoek

Elk jaar in juli organiseert het IBL (Institute of Biology Leiden) een projectweek Ecologie, Biodiversiteit en Gedrag voor eerstejaars studenten. Dit jaar deden twaalf studenten in twee groepen een onderzoek naar de 'soortenrijkdom van planten in stedelijke habitats en de mate van verstoring'. Ze gingen afgelopen week de stad in om Leidenaren te bevragen over hun kennis van stoepplanten - spontaan of geholpen, al dan niet door middel van botanisch stoepkrijten.
 
 
06

Gewonnen

Lezers van de vorige Stoepplantjesnieuwsbrief konden kans maken op het boek Wilde Planten in eigen tuin. Tineke uit Haren is de gelukkige, het boek gaat deze week op de post.
 
09

BioBlitz

Op 4 juni was Nienke Beets actief tijdens BioBlitz in Burgers Zoo. Wil je meedoen aan het onderzoek naar stoepplantjes kijk dan op www.stoepplantjesonderzoek.nl.
 
 
 
 
Ontwerp zonder titel

NatuurAvontuur Hilvarenbeek

Op 25 mei gingen Yola, Rinel en Cees met kinderen op jacht naar stoepplantjes. Na een korte inleiding over het belang van stoepplantjes (o.a. voedsel en bescherming voor insecten) gingen de NatuurAvonturiers op pad in Hilvarenbeek met voldoende stoepkrijt en zoekkaarten op zak. Al snel werden verschillende plantjes gevonden. Bij elk plantje werd de naam gezocht en in krijt erbij geschreven. Weegbree, straatgras, kamille, herderstasje, vroegeling, paardenbloem. Ook nog tijd om op de stoep een mooie tekening te maken. Verder op pad wat meer in de velden: madeliefjes, kleefkruid, boterbloemen. Door naar het voedselbos langs de Roodloop, met planten, bomen en struiken waaraan eetbare vruchten groeien. In de poel kwaakten de mannelijke kikkers om de vrouwtjes te lokken. Op de weg terug waren nog meer planten te zien: kruiskruid, ereprijs, veldkers en natuurlijk volop brandnetel. Stoepplantjes, ze zijn ook bewoners van ons dorp waar we wonen. Ze zijn al heel lang onder ons en hoewel ze een onopvallend bestaan leiden, zijn het taaie rakkers, en belangrijk. Daar zijn we ons vandaag meer bewust van geworden en misschien lopen we vanaf nu wat minder achteloos langs stoepplantjes.
 
 
WhatsApp Image at PM

Webtips

• In deze droge zomer bloeien er nog heel wat gele zonnetjes. Echt niet allemaal paardebloemen, maar wat dan wel? Floron maakte deze handige sleutel.
In het Stadsmuseum Grave kunt u nog tot en met augustus genieten van de originele aquarellen en tekeningen die de Vereniging Botanisch Kunstenaars maakte voor het Stoepplantjesalbum.
Hoe herken je de Japanse duizendknoop, op de stoep en elders?
BiodiverCITY_Een kwestie van vitale bodem! Geweldig boek over de bodem in Amsterdam nu in het Nederlands vertaald.
Heb jij een stoepplantjesnieuwtje? Tip de redactie
 
08

Buurtnatuur

‘Soortenschat: Kindercanon van de natuur in de Lage Landen’ is een non-fictieboek voor kinderen van 7 tot 9 jaar. Het bevat informatie en illustraties van de flora en fauna in Nederland en België. In deze ‘canon van de natuur’ leert Geert-Jan Roebers kinderen hoe ze de meest in het wild voorkomende planten en dieren van Nederland en België kunnen herkennen; en geeft allerlei ezelsbruggetjes om weetjes te onthouden. Het woord 'stoepplantjes' heeft hij niet geadopteerd: hij spreekt van buurtbomen, buurtvogels en buurtplanten. ‘Wil je dat ook je buren wat buurtplanten leren kennen? Teken dan met stoepkrijt een pijl naar een straatplant die je kent en schrijf de naam erbij.’ Geert-Jan Roebers, Soortenschat, Uitgeverij Gottmer, 152 pagina’s, ISBN 978 90 25 77 36 32, € 24,99
Bestellen
 
0801

Stoepplantje van de week: muurfijnstraal

Van alle fijnstralen in Nederland is muurfijnstraal met voorsprong de mooiste. Z'n schoonheid bracht hem in de negentiende eeuw vanuit Mexico naar Nederland. Maar met een beperkt tuinbestaan nam de muurfijnstraal geen genoegen. Bevallig en decoratief bestippelt hij oude muren in roze en wit, en maakt elegant de overstap van een bloempot naar het plaveisel ernaast.
Lees meer bij Nature Today
 

Altijd op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws op stoepplantjesgebied? Volg ons dan op Facebook, Twitter en Instagram.
 
 

Het project Stoepplantjes wordt ondersteund door

Dr. C.J. Vaillant Fonds, Fonds 1818, Gemeente Leiden, Hugo de Vries Fonds, Stichting Elise Mathilde Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Vrienden van de Leidse Hortus, Universiteit Leiden, Van der Mandele StichtingGravin van Bylandt Stichting.
 
 
Hortus botanicus Leiden
© 2020 Hortus botanicus Leiden, alle rechten voorbehouden
hortus@hortus.leidenuniv.nl

Instagram   Twitter   Facebook   Website

UniversiteitLeidenLogo

Uw e-mailvoorkeuren updaten of uitschrijven? .
Verzorgd door MailingLijst