Stoepplantjesnieuwsbrief 16 augustus 2022

STOE

Stoepplantjes op vakantie

Collectiebeheerder Roderick Bouman zag op vakantie in Bali een stoep bedekt met Phyllanthus urinaria - Phyllanthus is het plantengeslacht waarop hij binnenkort hoopt te publiceren. Mede dankzij zijn onderzoek krijgt deze soort een nieuwe naam: Emblica urinaria. De tweede helft van de naam duidt mogelijk op een gebruik als geneeskruid tegen urineweginfecties. Zag u zelf stoepplantjes op vakantie? Stuur ons uw foto's!
Mail ons
 
Stoevierkant

Stoepplantjes in Grave

De tentoonstelling Stoepplantjes in het Stadsmuseum Grave is verlengd tot 25 september. Kunstenaars van de vereniging Botanisch tekenen werken in deze tentoonstelling samen met de leden van Fotoclub De Soos. Vanaf eind augustus zijn er weer demonstraties door kunstenaars Monique Lefferts, Wapke Coolen, Jan van Schooten, Annelie van Bremen, Angelique Krijnen en Sandra Klaassen. Bij de tentoonstelling verscheen het Stoepplantjesalbum, om zelf mee op zoek te gaan naar wat er op de stoep groeit.
Illustratie: Paardenbloem geportretteerd door Wapke Coolen, te zien in Grave
 
STOE

Natuur op de stoep

Na een jaar lang het 'stoepplantje van de week' is op Nature Today een nieuwe serie gestart: Natuur op de stoep, met ook aandacht voor korstmossen, mossen, stoepbeestjes en wat er verder zoal aan leven op, onder, boven, naast de stedelijke stoepen te vinden is. Het is tijd om onze blik te verbreden en een volgende stap te nemen, al blijft het stoepplantjesonderzoek onverminderd doorgaan. Meld u aan bij de gratis website Nature Today en blijf op de hoogte. Afgelopen weken was er onder meer aandacht voor de stokroos, het slaapkamergeluk en korstmossen.
Stadsmuseum
Stoepplantjesalbum
 
Nature Today
 
Digitale flyer LHD

Leidse Hooidagen

De Hortus doet weer mee! Kom langs en leer meer over citizen science, stoepplantjes en korstmossen.
Meer informatie
 
STOE

Hondsdraf en paarden

Op ons stukje over Hondsdraf op Nature Today kregen we de vraag: is hondsdraf slecht voor paarden? Honoursstudent Ben van den Aardweg zocht in de wetenschappelijke literatuur het antwoord. Hij schrijft: 'Hondsdraf werd in de traditionele geneeskunde gebruikt tegen onder meer luchtwegklachten, jeuk en ter bevordering van de genezing van huidverwondingen. Paarden eten verse hondsdraf niet, de bittere smaak en geur van de plant schikt ze af. In gedroogde vorm komt het af en toe in hooi terecht. Symptomen die online genoemd worden bij paarden na het eten van hondsdraf in hooi zijn o.a.: hart- en ademhalingsstoornissen, lichaamstrillingen, verwijding van pupillen, hevig zweten, speekselvloed, rochelende ademhaling met hoestbuien, hartzwakte, mogelijk gevolgd door de dood (dit gebeurt alleen bij het eten van kilo’s aan hondsdraf, of bij onderliggende hartproblemen).' Voor deze symptomen vond Ben geen wetenschappelijke onderbouwing.

Ook was niet terug te vinden welke chemische stof(fen) in hondsdraf verantwoordelijk is/zijn voor het effect. 'In het verleden is veel aandacht binnen het onderzoek gegaan naar medische toepassingen, en nauwelijks naar giftigheid van de plant voor andere diersoorten,' concludeert Ben. Er is dus nog niet uitgezocht waarom de plant giftig is voor paarden, maar niet voor mensen. Er zijn wel vermoedens dat bepaalde vluchtige, aromatische oliën in hondsdraf een rol spelen bij de giftigheid, maar dit moet nog bevestigd worden.' Giftig of niet, is dus niet bekend maar voor de zekerheid niet massaal hondsdraf in het hooi lijkt een goed idee. Foto: Thal Jonas
 
 
STOE

Webtips

• Allerlei citizen science projecten in Europa, waaronder de stoepplantjes, vind je hier.
• Klimaatneutraal IJsselstein is volop actief met stoepplantjes.
• Over een opvallend mooie stoepplant, overblijvende ossentong, op de onvolprezen website stadsplanten.nl.
• Negen honoursstudenten gingen de uitdaging aan om binnen twee weken te onderzoeken hoe de Hortus zich het beste kan inzetten voor de stadsnatuur.
• Leuk boek over stadsnatuur, te koop bij het Natuurmuseum Tilburg of hier.
 
STOE

Koele stoepplantjes

Heel veel mensen hebben vorige week genoten van de bloeiende Amorphophallus in de Leidse Hortus. De bloei was ook te zien via een livestream én wetenschapsjournalist Robbert Folmer plaatste een warmtecamera om te tonen hoe de plant zichzelf opwarmt om nog aantrekkelijker te worden voor bestuivers. Inmiddels is de bloei voorbij, maar de camera zal ons nog vast goede diensten bewijzen als we willen meten of planten op de stoep daadwerkelijk voor verkoeling zorgen.
 
STOE

In actie

Het Hortus educatieteam was de afgelopen weken weer regelmatig actief met stoepplantjes. Op de foto de 'Citizen Science' dag op 6 augustus, met 'Citizen Science Show & Tell' in park De Houtkamp in Leiderdorp. De activiteit maakte deel uit van het Leiden2022 programma. Beluister hier organisator Margaret Gold van het Citizen Science lab. De volgende activiteit waar u het Hortus eductieteam kunt ontmoeten zijn de Leidse Hooidagen, 18-21 augustus. Foto: Thal Jonas.
 
 
 
 
STOE

In het nieuws

Een heel fijn stuk van Nathalie Winkster in het Leidsch Dagblad over het Science café.
 
 

Altijd op de hoogte

Wilt u altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws op stoepplantjesgebied? Volg ons dan op Facebook, Twitter en Instagram.
 
 

Het project Stoepplantjes wordt ondersteund door

Dr. C.J. Vaillant Fonds, Fonds 1818, Gemeente Leiden, Hugo de Vries Fonds, Stichting Elise Mathilde Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Vrienden van de Leidse Hortus, Universiteit Leiden, Van der Mandele StichtingGravin van Bylandt Stichting.
 
 
Hortus botanicus Leiden
Wat vindt u van onze nieuwsbrief?

Feedback

© 2022 Hortus botanicus Leiden, alle rechten voorbehouden
hortus@hortus.leidenuniv.nl

Instagram   Twitter   Facebook   Whatsapp   Website

UniversiteitLeidenLogo

Uw e-mailvoorkeuren updaten of uitschrijven? .
Verzorgd door MailingLijst